Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societati comerciale care folosesc servicii de publicitate pe Facebook. Documente justificative si regim fiscal TVA

01-Iun-2021
9073

O societate comerciala cu activitate de comert cu haine si-a deschis un magazin on line, pentru care-si face reclama pe Facebook. Facturile de la Facebook nu contin toate datele de identificare ale beneficiarului, respectiv codul de indentificare fiscala. Pot fi inregistrate in contabilitate aceste facturi?

Noi am procedat la inregistrarea direct pe cheltuieli a platii facute prin banca, fara sa inregistram facturile, avand in vedere ca acestea nu indeplinesc conditiile de document justificat. As vrea sa stim daca am procedat corect si daca sunt si alte consecinte in afara de nedeductibilitatea cheltuielilor din punct de vedere a impozitului pe profit (ma refer la consecinte din punct de vedere al TVA-ului sau al declararii). Multumesc!

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 


De regula, Facebook actioneaza ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Irlanda, caz in care operatiunea reprezinta pentru beneficiarul din Romania o achizitie intracomunitara de servicii in situatia in care factura este emisa prin:
utilizarea codul de inregistrare TVA cu numarul IE9692928F;
emisa prin aplicarea regimului normal TVA, fara a aplica regimul special pentru servicii electronice reglementat prin art. 58 din Directiva CEE nr. 8/2008. Prin aplicarea regimului normal de neimpozitare in Irlanda, dar cu obligatia platii TVA de catre beneficiarul din Romania care i-a comunicat un cod valid de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Romania, operatiunea reprezinta:
pentru prestatorul Facebook o prestare intracomunitara de servicii, neimpozabila in Irlanda;
pentru beneficiarul din Romania o achizitie intracomunitara de servicii in Romania, impozabila in Romania, prin aplicarea regimului de taxare inversa 4426 = 4427. Acest regim TVA se aplica cu certitudine, in Romania, la beneficiar, daca in factura emisa prestatorul inscrie o mentiune din care sa rezulte ca nu a taxat operatiunea, de exemplu " VAT Reverse Charge Notes: No VAT charged. Customer provided VAT registration number and may be responsible for VAT fees." Din aceasta mentiune, rezulta ca furnizorul nu a taxat operatiunea d.p.d.v. a TVA in Irlanda deoarece clientul i-a comunicat un cod de inregistrare TVA, asumandu-si responsabilitatea platii TVA.


Doar in aceasta situatie valoarea serviciului primit se raporteaza de catre beneficiarul din Romania, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 7 si 20, cu report la randul 7.1 si 20.1, cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul S.

In situatia in care, in factura emisa, prestatorul din Irlanda se indentifica printr-un cod de TVA precedat de simbolul EU, in loc de IE, inseamna ca a aplicat regimul special pentru servicii electronice, colectand TVA 19% pentru autoritatea fiscala din Romania. In acest caz, beneficiarul din Romania nu datoreaza TVA in Romania conform exceptiei de la art. 307 "Persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania" alin. (6) din Codul fiscal
" (6) In alte situatii decat cele prevazute la alin. (2) - (5), in cazul in care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizata de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele livrari de bunuri/prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2) si care nu este inregistrata in Romania conform art. 316, persoana obligata la plata taxei este persoana impozabila ori persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania, indiferent daca este sau nu inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316, ........, care este beneficiar al unor livrari de bunuri/prestari de servicii care au loc in Romania, conform art. 275 sau 278. Prin exceptie, persoana impozabila ori persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al unor servicii prevazute la art. 278 alin. (5) lit. h), nu este persoana obligata la plata taxei daca prestatorul aplica unul dintre regimurile speciale prevazute la art. 314 sau 315. " Prin art. 314 se reglementeaza regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de catre persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana. In aceasta situatie, beneficiarul din Romania raporteaza valoarea serviciului primit doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 30 alocat pentru Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile, . , fara a raporta serviciul respectiv si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES.

Astfel, in situatia in care persoana impozabila din Romania datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427, in lipsa unui cod de inregistrare fiscala a beneficiarului inscris in factura emisa, in eventualitatea unei inspectii fiscale exista riscul anularii dreptului de deducere, echipa de inspectie fiscale invocand nerespectarea conditiilor de exercitare a dreptului de deducere a TVA asa cum sunt reglementat prin art. 299 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alin. (1) lit. b)

" (1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare;
b) pentru taxa aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau, dar pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei, conform art. 307 alin. (2) - (6), sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319 sau documentele prevazute la art. 320 alin. (1); "

Prin art. 319 "Facturarea" , la alin. (20) lit. f) se prevede ca
"Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
........................
d) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
e) denumirea/numele furnizorului/prestatorului care nu este stabilit in Romania si care si-a desemnat un reprezentant fiscal, precum si denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 316, ale reprezentantului fiscal;
f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila;"

Acest risc nu exista si d.p.d.v. al impozitului pe profit deoarece urmare rescrierii Codului fiscal prin Legea nr. 227/2015 care a intrat in vigoare de la data de 1 ianuarie 2016, nu s-au mai preluat la art. 25 alin. (4) prevederile care anterior au fost reglementate la articolul 21 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
"Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
.......................
f) cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune, dupa caz, potrivit normelor; "

Cu toate acestea, practica a dovedit ca riscul privind anularea sumei TVA deductibile deduse, dar si a cheltuielilor exista doar in situatia in care factura este emisa pe numele persoanei fizice care reprezinta societatea, fara a fi emisa direct pe numele societatii beneficiare.
In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca orice cheltuiala de exploatare, inclusiv cheltuiala cu serviciile de reclama si publicitatea trebuie inregistrata in baza facturii emise de catre prestator ca document justificativ prin formula contabila 623 = 401, ulterior 401 = 5121, fara ca acea cheltuiala sa fie inregistrata direct, in baza extrasului de cont 623 = 5121/5124. In acest sens, aduc drept argument prevederile pct. 56 alin. (2) din O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate conform carora
" (2) Toate creantele si datoriile trebuie inregistrate distinct in contabilitate, pe baza de documente justificative."

Extrasul de cont este un document care justifica doar plata furnizorului (stingerea datoriei fata de furnizor, inregistrata in baza facturii ca document justificativ), dar nu poate reprezenta un document justificativ pentru inregistrarea unei cheltuieli de exploatare.

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016