
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Incepand cu 01 martie 2018 anumiti contribuabili aplica mecanismul platii defalcate a TVA, fie prin efectul legii, fie prin optiune.
Sunt obligate sa aplice acest sistem persoanele impozabile si institutiile publice inregistrate inregistrate in scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Codul fiscal, care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
- inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
- se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Persoanale inregistrate in scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Codul fiscal, care nu se afla in niciuna dintre aceste situatii pot opta pentru plata defalcata a TVA. Aceste persoane trebuie sa depuna notificarea catre organul fiscal - formular 086 - Notificare privind aplicarea/renuntarea la aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA si vor aplica mecanismul platii defalcate a TVA incepand cu ziua urmatoare celei in care sunt publicate in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, pentru facturi/documente emise si avansurile incasate incepand cu aceasta data.
Si in anul 2018 se acorda facilitati fiscale pentru cei ce opteaza pentru aplicarea acestui sistem, sub forma reducerii cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul. Aceasta facilitate se aplica si pentru persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului platilor defalcate a TVA in anul 2017, pe toata perioada in care aplica sistemul.
Daca nu se afla in niciuna dintre situatiile ce impun aplicarea obligatorie a sistemului, persoanele care opteaza pentru Split TVA pot renunta la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA la sfarsitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care au fost inscrisi in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA. In acest sens vor depune notificarea la organul fiscal competent - formular 086 Notificare privind aplicarea/renuntarea la aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA. Radierea din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii notificarii iar mecanismul platii defalcate a TVA nu se mai aplica incepand cu data radierii din registru.
Astfel, persoanele care opteaza pentru Split TVA in cursul anului 2018 vor putea sa renunte la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA la sfarsitul anul 2019. In toata perioada in care aplica sistemul aceste persoane vor beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Impozitul pe cladiri (dupa vanzare) care se recupereaza de la cumparator, se factureaza cu tva sau nu? Este un accesoriu al livrarii sau este o refacturare de cheltuieli?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Cum se trateaza din punct de vedere fiscal, tichetele cadou oferite angajatilor cu ocazia zilei de nastere? Pot fi considerate acestea cheltuieli sociale daca sunt mentionate in regulamentul intern sau este necesar un contract...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<