Sponsorizare. Redirectionare procent de 2 la suta
Intrebare: O persoana este fondatorul unei fundatii, dar si actionar majoritar la un SRL. In ce masura poate societatea sa sponsorizeze fundatia in baza art. 21(4) , lit p? De asemenea, se obtin venituri din salarii, precum si din cedarea folosintei bunurilor personale. Poate fi donat procentul de 2% fundatiei, din impozitul aferent acestor venituri?
Raspuns:
Potrivit art. 1 din Legea sponsorizarii 32/1994 sponsorizarea este definita ca fiind actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Sponsorul poate fi si societatea comerciala, aceasta posibilitate fiind recunoscuta si prin recunoasterea limitata a cheltuielii potrivit art. 21 alin. (4) din Codul fiscal .
In conformitate cu acesta definitie a sponsorizarii si in special subliniind obiectul acesteia de sustinere a unor activitati fara scop lucrativ art. 4 din Legea 32/1994 stabileste in mod riguros cine poate fi beneficiar al sponsorizarii. In aceasta pozitie de potential beneficiar alsponsorizarii se situeaza:
- orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
- institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la primul punct;
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la primul punct este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.
Asadar, operatiunea de sponsorizare se poate realiza.
2. Atat in cazul realizarii de venituri din salarii, cat si in cazul obtinerii de venituri din cedarea folosintie bunurilor, persoanele fizice au posibilitatea de a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe salarii sau din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (4), si respectiv art. 84 alin. (2) din Codul fiscal .
Intrucat in ambele situatii organul fiscal este cel care are obligatia organul fiscal este cel care are obligatia calcularii, retinerii si virarii sumei reprezentand pana la 2% din impozitul pe salarii/venit, persoana fizica va trebui sa isi exprime aceasta optiune prin completarea formularelor:
- 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ" cod 14.13.04.13, care se completaza pentru redirectionarea sumei de pana la 2% din impozitul pe salarii. Astfel, formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate acestora, si care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult.
Formularul se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
In situatia in care contribuabilul nu cunoaste suma care poate fi virata, nu va completa rubrica corespunzatoare sumei, caz in care organul fiscal va calcula si va vira suma admisa, conform legii.
Contribuabilii care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea acestei sume catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.
- 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" cod 14.13.01.13, care se completeaza pentru redirectionarea sumei de pana la 2% din impozitul pe venitul din cedarea folosintie bunurilor. In acest sens se va completa Sectiunea III – Destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil.
Contribuabilii care au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor, care nu au obligatia depunerii declaratiei, si opteaza pentru virarea unei sume in contul unei entitati nonprofit sau unei unitati de cult, completeaza doar sectiune din formular, fara a completa partea destinata venitului realizat. Contribuabilii care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea acestei sume catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.
Formularele, al caror modelul si continutul formularelor 200 si 230 a fost aprobat prin OPANAF 52/2012, se depun pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului. In situatia in care contribuabilul nu cunoaste suma care poate fi virata, nu va completa rubrica corespunzatoare sumei, caz in care organul fiscal va calcula si va vira suma admisa, conform legii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Marfa importata neconforma. Retur
Intrebare: Firma noastra returneaza un lot de marfa achizitionata in anul 2024 de la un furnizor din Serbia. Furnizorul accepta returnarea acestor produse, dar doreste sa emita o nota de credit pentru contravaloarea produselor. Firma noastra, pentru a trimite marfa, trebuie sa intocmeasca o declaratie vamala de export, iar pentru aceasta trebuie sa ataseze cel putin o factura proforma din care sa rezulte valoarea exportului. Mentionam ca, la data achizitiei, firma noastra a platit TVA conform Declaratiei...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Plafon TVA despagubiri
Intrebare: Un avocat incaseaza in contul bancar o despagubire pentru un client in suma de 400.000 lei. El isi va opri onorariul de 40.000 lei si va vira persoanei fizice diferenta de 360.000 lei. Daca avocatul, datorita incasarii sumei de 400.000 lei, depaseste plafonul de 300.000 lei, va avea obligatia sa devina platitor de TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Vanzare imobile cu avans. D300
Intrebare: Intre societati platitoare de TVA: 1. Initial, se plateste avans pentru imobil (taxare inversa), care se inscrie in decontul 300, la rubrica corespunzatoare. 2. Dupa o perioada de timp, se livreaza imobilul, iar pe factura emisa de furnizor se storneaza avansul initial si se trece pe aceeasi factura vanzarea imobilului cu aceleasi sume, astfel incat, per total, factura finala este cu 0. Cum si unde se trece in decontul TVA aceasta ultima factura pentru a se reflecta atat stornarea avansului...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dreptul de deducere a tva
Intrebare: O societate cu activitate de jocuri de noroc, licentiata, primeste in CHIRIE din UE (Olanda si Elvetia) aparate de jocuri de noroc, plateste lunar chiriile si urmeaza sa le cumpere la sfarsitul contractului. La facturile lunare de chirie are dreptul la taxare inversa a TVA? Pentru autoturismul inchiriat din UE pentru administrator, are dreptul la deducerea TVA (taxare inversa)?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Bonificatie microintreprindere
Intrebare: La sfarsitul anului se calculeaza impozitul pe venit micro. In urma calculului bonificatiei, rezulta un impozit micro de contabilizat de -400 (adica de recuperat). Se inregistreaza in contul 4418 de recuperat suma de 400. Avand in vedere ca in declaratia 100 aferenta ultimului trimestru se deduce doar impozitul datorat si nu se evidentiaza nicaieri impozitul de recuperat, cum se procedeaza cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Achizitie materiale. Factura de transport primita cu intarziere
Intrebare: Firma din Romania cumpara materii prime, auxiliare, piese de schimb si alte materiale consumabile din Germania. Transportul din Germania este realizat prin Fedex, care emite facturile de transport catre firma din Germania, de regula la o saptamana dupa livrare, iar apoi firma din Germania (furnizorul pentru firma din Romania) refactureaza aceste transporturi. Facturile de transport se primesc la 1, 2 sau 3 saptamani dupa livrarea materialelor. In aceasta situatie, ce solutie ar fi potrivita...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<