Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sponsorizare. Redirectionare procent de 2 la suta

22-Feb-2012
8017
Intrebare: O persoana este fondatorul unei fundatii, dar si actionar majoritar la un SRL. In ce masura poate societatea sa sponsorizeze fundatia in baza art. 21(4) , lit p? De asemenea, se obtin venituri din salarii, precum si din cedarea folosintei bunurilor personale. Poate fi donat procentul de 2% fundatiei, din impozitul aferent acestor venituri?

Raspuns:

Potrivit art. 1 din Legea sponsorizarii 32/1994 sponsorizarea este definita ca fiind actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Sponsorul poate fi si societatea comerciala, aceasta posibilitate fiind recunoscuta si prin recunoasterea limitata a cheltuielii potrivit art. 21 alin. (4) din Codul fiscal .

In conformitate cu acesta definitie a sponsorizarii si in special subliniind obiectul acesteia de sustinere a unor activitati fara scop lucrativ art. 4 din Legea 32/1994 stabileste in mod riguros cine poate fi beneficiar al sponsorizarii. In aceasta pozitie de potential beneficiar alsponsorizarii se situeaza:
- orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
- institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la primul punct;

- orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la primul punct este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.
Asadar, operatiunea de sponsorizare se poate realiza.

2. Atat in cazul realizarii de venituri din salarii, cat si in cazul obtinerii de venituri din cedarea folosintie bunurilor, persoanele fizice au posibilitatea de a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe salarii sau din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (4), si respectiv art. 84 alin. (2) din Codul fiscal .

Intrucat in ambele situatii organul fiscal este cel care are obligatia organul fiscal este cel care are obligatia calcularii, retinerii si virarii sumei reprezentand pana la 2% din impozitul pe salarii/venit, persoana fizica va trebui sa isi exprime aceasta optiune prin completarea formularelor:
- 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ" cod 14.13.04.13, care se completaza pentru redirectionarea sumei de pana la 2% din impozitul pe salarii. Astfel, formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate acestora, si care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult.

Formularul se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
In situatia in care contribuabilul nu cunoaste suma care poate fi virata, nu va completa rubrica corespunzatoare sumei, caz in care organul fiscal va calcula si va vira suma admisa, conform legii.
Contribuabilii care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea acestei sume catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.
- 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" cod 14.13.01.13, care se completeaza pentru redirectionarea sumei de pana la 2% din impozitul pe venitul din cedarea folosintie bunurilor. In acest sens se va completa Sectiunea III – Destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil.

Contribuabilii care au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor, care nu au obligatia depunerii declaratiei, si opteaza pentru virarea unei sume in contul unei entitati nonprofit sau unei unitati de cult, completeaza doar sectiune din formular, fara a completa partea destinata venitului realizat. Contribuabilii care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea acestei sume catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.

Formularele, al caror modelul si continutul formularelor 200 si 230 a fost aprobat prin OPANAF 52/2012, se depun pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului. In situatia in care contribuabilul nu cunoaste suma care poate fi virata, nu va completa rubrica corespunzatoare sumei, caz in care organul fiscal va calcula si va vira suma admisa, conform legii.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemple de posibile subiecte de la examenul CECCAR 2025

    • Ca in fiecare an, examenul CECCAR va fi, putin spus, dificil. Este normal, dat fiind ca accesul in Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania echivaleaza cu recunoasterea profesionala si inseamna un pas extrem de important in cariera oricarui contabil! Examenul realizeaza practic o selectie foarte dura si asa se si explica de ce, odata trecut de acest hop, intrati intr-un grup de profesionisti extrem de bine vazuti (si de bine platiti). In calitate de expert contabil...» citeste mai departe aici

  • Cum vor trece la impozit pe profit firmele care NU se mai incadreaza in plafonul de 250.000 euro al regimului micro

    • Un nou act normativ, mai exact OUG 156/2024, a adus noi modificari in privinta plafonului microintreprinderilor. Acesta a scazut de la suma de 500.000 euro, la 250.000 euro, incepand cu anul 2025. Microintreprinderi care NU se mai incadreaza in plafonul de 250.000 euro. Cum se face trecerea la impozit pe profit din 1 ianuarie 2025 In acest context, un contribuabil se intreaba cum poate face trecerea la impozit pe profit din 1 ianuarie 2025 daca nu se mai incadreaza in criteriile cumulative...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Firmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca nu se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro

    • Pentru ca plafonul pentru aplicarea regimului micro a fost modificat, scazand de la 500.000 euro la 250.000 euro, firmele care nu se mai incadreaza in aceasta conditie la final de 2024 trebuie sa treaca, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, la impozitul pe profit. Pentru a schimba vectorul fiscal se va depune D700 pana pe 31 martie, la ANAF. Firmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca sunt obligate sa treaca la impozit pe profit O microintreprindere cu veniturile realizate la data...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Case de marcat electronice. Noutati fiscale care se aplica in 2025

    • Pentru anul 2025 au aparut mai multe noutati legate de casele de marcat electronice fiscale. Printre principalele modificari se numara reglementarea noilor obligatii privind inscrierea codului de identificare fiscala pe bonurile fiscale, implementarea codurilor QR, dar si reluarea unor sanctiuni contraventionale din 2025. In plus, bonul fiscal tiparit si inmanat clientilor nu va mai fi obligatoriu la platile cu cardul, decat atunci cand este solicitat de cumparatori. De asemenea, nu este...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016