Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sponsorizari efectuate de o persoana fizica independenta

30-Sep-2019
5507

In cazul unui contribuabil care obtine venituri din profesii liberale (persoana fizica independenta - PFI) si efectueaza sponsorizari, pentru deducerea cheltuielilor cu sponsorizarea (in limita prevazuta de Codul fiscal) este necesar ca entitatea sponsorizata sa fie inscrisa in Registrul entitatilor/unitatilor etc. ANAF? La art. 68 din Codul fiscal nu este prevazut nimic in acest sens, spre deosebire de platitorii de impozit pe profit sau micro, unde este prevazut in mod expres la titlurile respective din Codul fiscal. 

Raspunsul specialistului

Potrivit prevederilor art. 68, alin. (5), lit. a) din Codul fiscal, sa deduca din baza de calcul (stabilita potrivit alin. (6) al aceluiasi articol) cheltuieli de sponsorizare in limita cotei de 5%, fara ca alte conditii sa fie mentionate separat.

Astfel, pentru deducerea cheltuielilor cu sponsorizarea (in limita prevazuta de Codul fiscal) nu este necesar, in opinia mea, ca entitatea sponsorizata sa fie inscrisa in Registrul entitatilor/unitatilor.

Totusi, consideram ca speta nu este reglementata foarte clar, in conditiile in care, in ceea ce priveste deducerea din impozit este conditionata de inscrierea beneficiarilor in Registrul enitatilor:

Conform prevederilor Legii nr.30/2019 pentru aprobarea OUG nr.25/2018, la articolul 123, alineatul (4) se modifica, cu aplicare incepand cu impozitul pe venit datorat pentru veniturile realizate in anul 2019, astfel:

„(4) Contribuabilii care au realizat venituri din activitati independente/activitati agricole, impusi pe baza de norma de venit si/sau din cedarea folosintei bunurilor, precum si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, potrivit art. 72, care nu au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, si contribuabilii care au realizat venituri din drepturi de proprietate intelectuala, potrivit art. 721, pot dispune asupra destinatiei unei sume din impozitul datorat pe venitul anual, a unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, in conformitate cu reglementarile art. 1231, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii.”

Conform art. 1231 alin. (2) din Codul fiscal, entitatile nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, precum si unitatile de cult beneficiaza de sumele primite daca la momentul platii acestora de catre organul fiscal sau angajatorul/platitorul de venit figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale prevazute la art. 25 alin. (41).

Desi conditia ca entitatea sponsorizata sa fie inscrisa in Registrul entitatilor/unitatilor nu este prevazuta la art. 68 alin. (5) din Codul fiscal, avand in vedere ca pentru directionarea impozitului anual la finalul anului este impusa aceasta conditie, consider ca ar fi prudent sa efectuati sponsorizari numai catre entitati care figureaza la data platilor in Registru.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti

  • Compensare IMCA

    Intrebare: Compensarea o fac la nivelul impozitului pe profit, adica 566.104 lei si platesc diferenta sau o aplic la intreaga suma IMCA de 712.500 lei (o scad din soldul debitor la contul 441)? Mentionez ca efectuez plati anticipate...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<

  • Detasare personal

    Intrebare: Initial, erau trimisi in delegatie, insa am avut control de la ITM si acestia mi-au spus sa ii inregistrez in detasare, nu in delegatie, deoarece este considerata o detasare transnationala. Conform Legii 16/2017 (art. 5 alin. 2...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Subiectele saptamanii

  • Distribuire dividende. Se pot plati dividendele INAINTE sa fie depus Bilantul la ANAF?

    • Distribuirea si plata dividendelor este una dintre cele mai importante probleme fiscale ale contribuabililor. Iar in acest articol vom vedea daca se poate face plata dividendelor in cazul in care Bilantul a fost aprobat AGA, dar nu a fost transmis la ANAF. Avem cazul urmator. In data de 12.03.2025 s-au semnat actele necesare arhivei pentru Bilantul Contabil la 31.12.2024. AGA a decis ca intreg profitul aferent an 2024 sa fie repartizat asociatilor sub forma de dividende. Bilantul aferent an 2024...» citeste mai departe aici

  • Controale antifrauda. Au dreptul inspectorii sa efectueze perchezitii personale (posete, vestiare)?

    • Un contribual se intreaba daca in cazul unui control tematic/inopinat, inspectorii de la ANAF − SERVICIUL ANTIFRAUDa au dreptul de a cauta in tot magazinul dupa ce doresc ei? Au dreptul sa te puna sa scoti din buzunare tot ce ai, sa-ti controleze poseta si vestiarul? Specialistul ne spune ca in cadrul activitatii de control antifrauda desfasurate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), functionarii publici ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala au atributii specifice...» citeste mai departe aici

  • Declaratia D394. Cum poate fi rectificata pentru a NU mai exista sume in plus in D300

    • Intocmirea declaratiilor fiscale este o problema pe care toti contribuabilii trebuie sa o trateze cu seriozitate. Insa uneori apar greseli, omisiuni sau alte erori pe care le observam mult prea tarziu, cand formularele sunt deja transmise. In cazul de astazi vom vedea cum trebuie sa procedati pentru a rectifica D394, astfel incat sa nu mai existe sume in plus in D300. Avem cazul unui contribuabil care a refacut contabilitatea din 2023 pana in 2024, iar la intocmirea declaratiei D300...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016