
Raportul Special
realizat de specialisti
Va reamintim ca saptamana trecuta ANAF a organizat, prin intermediul consultantilor sai, o noua sesiune online de intrebari si raspunsuri. Regasiti mai jos unele dintre cele mai interesante intrebari referitoare la tema de saptamana aceasta, respectiv stabilirea rezidentei fiscale.
Intrebare contribuabil: Daca intentionezi sa calatoresti cate doua-trei luni prin cate o tara din UE, diferita de Romania, in timp ce lucrezi remote si banii ii primesti de la o companie din SUA, mai ai nevoie de rezidenta fiscala?
Raspunsul oferit de ANAF:
O persoana fizica rezidenta in Romania, care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, are obligatia completarii si depunerii formularului Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania. Astfel, prin completarea corespunzatoare a formularului si anexarea documentelor aferente, organul fiscal stabileste rezidenta fiscala, ulterior, urmand a notifica persoana respectiva, daca isi pastreaza sau nu rezidenta in Romania sau daca aceasta va fi in alt stat.
Intrebare contribuabil: Cum procedam la comunicarea stabilirii rezidentei fiscale? O persoana care vine in Romania cu intentia de stabilire definitiva, la cate zile de la sosire trebuie/e indicat sa depuna chestionarul de rezidenta fiscala si unde? La cate zile se primeste documentul de raspuns din partea ANAF si care este acesta (formular)?
Raspuns oferit de ANAF:
O persoana fizica sosita in Romania care are o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat, are obligatia completarii formularului ’’Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania’’ in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania. Acest formular se completeaza si se depune la organul fiscal in raza caruia se va stabili rezidenta fiscala, in doua exemplare.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In termen de 30 de zile de la depunerea formularului, organul fiscal competent transmite persoanei fizice ’’Notificarea privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art. 7 si art. 59 din Codul fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si ……., de catre persoana fizica sosita in Romania si care are o sedere mai mare de 183 de zile’’ si stabileste daca aceasta are obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi impusa numai pentru veniturile obtinute din Romania.
Intrebare contribuabil: Lucrez in strainatate ca PFA din noiembrie 2015 (cu sediul in strainatate). Sunt inregistrata la Fiscul de acolo si platesc taxe si impozite tot acolo. Unde sunt considerata ca rezidnet fiscal? Mentionez ca nu am depus acel Chestionar de stabilire a rezidentei fiscale la plecarea din Romania. Ce stat ar trebui sa-mi elibereze certificatul fiscal de rezidenta?
Raspuns oferit de ANAF:
In vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre organul fiscal competent, aveati obligatia sa depuneti formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania, la organul fiscal competent unde aveati domiciliul fiscal.
Numai dupa depunerea acestui formular, organul fiscal analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a dumneavoastra, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului Fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata, respectiv formularul ’’Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania’’, orice alte documente ce pot sta la baza determinarii rezidentei persoanei fizice, precum si, dupa caz, certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat.
RECOMANDAM, PE ACEEASI TEMA, SI: Sfatul expertului Robert Gearba: Impozitarea veniturilor obtinute din Romania de nerezidenti
Intrebare contribuabil: Ce formulare se depun la plecarea din tara? Corespunzator, cand o persoana pleaca din tara cu intentia de a se stabili ca rezident in strainatate, cand si ce formular depune pentru a anunta fiscal acest lucru? Ce documente justificative sunt necesare?
Raspuns oferit de ANAF:
Persoana fizica rezidenta in Romania care pleaca din tara pentru o perioada sua mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive are obligatia completarii formularului ’’Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania’’.
In vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre organul fiscal competent, persoana fizica rezidenta in Romania are obligatia sa inregistreze cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" la organul fiscal competent unde isi are domiciliul fiscal.
Organul fiscal analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata, respectiv formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania", orice alte documente ce pot sta la baza determinarii rezidentei persoanei fizice, precum si, dupa caz, certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat.
In termen de 15 zile de la depunerea formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania", organul fiscal transmite persoanei fizice "Notificarea privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art. 7 si art. 59 din Codul fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si ……, de catre persoana fizica plecata din Romania pentru o perioada mai mare de 183 de zile" si stabileste daca aceasta are in continuare oblgatie fiscala integrala in Romania sau va fi scoasa/mentinuta din/in evidentele fiscale. In cazul obligatiei fiscale integrale, persoana fizica rezidenta este supusa in continuare impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
ANAF - Agenda obligatiilor fiscale in luna august 2019ANAF - Agenda obligatiilor fiscale in luna iulie 2019STABILIREA REZIDENTEI FISCALE a persoanelor fizice la sosirea in/plecarea din RomaniaCalendarul obligatiilor fiscale pentru luna octombrie 2019Inregistrare in SPV. 7 avantaje de care trebuie sa stie persoanele fiziceUltimele articole
ANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna DECEMBRIE 2023ANAF organizeaza pe 23 august 2023 un seminar cu tema Tratamentul fiscal al veniturilor din dividende obtinute de persoanele fizice si juridiceSeminarii web ANAF: peste 700 de contribuabili s-au inscris deja pentru participare la seminariile din iulie 2023Ce amenzi pot primi persoanele care nu depun la timp Chestionarele pentru STABILIREA REZIDENTEI FISCALEANAF a publicat un Ghid necesar contribuabililor care declara veniturile din strainatate in Declaratia Unica (Formular 212)Articole similare
Zoom fiscal: Impozitare in statul strain si certificat de atestare a impozitului platit de nerezidentiCum determinam corect locul de rezidenta a beneficiarilor efectiviAnaliza: Noi pasi catre reglementarea completa a procedurii de stabilire a rezidentei persoanelor fiziceSfera de cuprindere. Cine datoreaza plata impozitului?Studiu de caz: Impozitarea veniturilor unor nerezidentiUltimele articole
[GHID] REZIDENTA FISCALA a cetatenilor straini in RomaniaD205 in 2025. ANAF a modificat, prin Ordinul 102/2025, modelul formularului. Instructiuni de completareDepunere D101 in 2024. Ce trebuie atasat in arhiva zip pentru D101?Inregistrare in SPV. 7 avantaje de care trebuie sa stie persoanele fiziceCertificatul de REZIDENTA FISCALA - ce este, reglementari legale si studii de caz utileArticole similare
SESIUNE ANAF online: Declaratia 200. Completare declaratie, depunere online, documente atasate si rectificativaSESIUNE ANAF: Indreptarea erorilor materiale din documentele de plata intocmite de contribuabiliSesiune consultanta ANAF: Stingerea creantelor fiscale prin plata, compensare si restituireSesiune online ANAF: Depunerea declaratiilor 392A si 392B in anul 2016Sesiune online ANAF: Declararea si impozitarea veniturilor din chiriiUltimele articole
Sesiune online ANAF: Procedura privind restituirea sumelor reprezentand anumite taxeSesiune online ANAF: Inregistrarea persoanelor fizice in Spatiul Privat VirtualSesiune online ANAF: Modificarea vectorului fiscal prin depunerea formularului 700Sesiune online ANAF: Raspunsuri privind inregistrarea persoanelor fizice in Spatiul Privat VirtualSesiune online ANAF: Raspunsuri cu privire la formularul 207Articole similare
Impozitarea veniturilor din salarii obtinute de un cetatean roman care desfasoara activitate in strainatateNoile contributii datorate de romanii plecati in strainatate mai mult de 183 de zilePrestari servicii stat membru UE. Ce tratament fiscal aplicam?Cetatenii romani care stau in strainatate peste 6 luni trebuie sa anunte ANAF cu o luna inainteTratament de impozitare: salarii obtinute de un cetatean roman, rezident, cu activitate in strainatateUltimele articole
Depasirea perioadei aferenta rezidentei. Obligatii declarative si fiscaleAmenzi daca plecati din tara mai mult de 6 luni si nu anuntati Fiscul!Conditii pentru rezidenta fiscala in Romania. Cum obtinem rezidenta fiscala?Dosar: Rezidenta fiscala a persoanelor fizice in Romania si perioada de 183 de zilePrezentarea certificatului de rezidenta fiscala. Ce atrage conventia de evitare a dublei impuneri?Sfaturi de la experti
Impozit si contributii sociale pe venitul din arenda 2025
Intrebare: Societatea a luat in arenda teren. Cum calculam impozitul pe venit, CAS si CASS? Se achita sume intre 1.000 lei si 80.000 lei/persoana.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunere declaratii dupa radiere
Intrebare: In data de 12.03.2025, o societate a primit certificatul de radiere. In data de 15.03.2025, pe site-ul ANAF, societatea figureaza ca persoana impozabila a carei inregistrare in scopuri de tva a fost anulata. Tot pe site-ul ANAF,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile
E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp
Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor
Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA