Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statul ne omoara dar nu se preda

24-Iun-2010
3239

De la inceputul anului si pana in luna mai, circa 122.000 de firme au iesit din circuitul economic... Fie si-au suspendat activitatea (34.000), fie au ales radierea (nu mai putin de 70.000!), dizolvarea sau au intrat in insolventa (9.400). Astea-s datele de la Oficiul National al Registrului Comertului.

Aceste 122.000 de firme mai aveau si ele niste angajati. Care, acum, foarte probabil, sunt someri. Firmele si angajatii care nu mai sunt in economie nici nu mai consuma, astfel incat, din agendele furnizorilor lor de servicii, s-au sters 122.000 de clienti. Inclusiv aceste randuri nu mai prezinta interes pentru circa 122.000 de manageri de firme.

Desigur, in acelasi rastimp, s-au si infiintat firme dar... sporul natural - ca in cazul nou-nascutilor - nu este pozitiv si, in afara de asta, indiferent de cate persoane s-ar naste, moartea altora te intristeaza.

Acum, mai exact de la 1 iulie, Codul Fiscal se schimba din nou. Mai precis, in rau. Mai exact din rau in mai rau. Astfel, se vor impozita veniturile din dobanzi. Din orice dobanzi. Adica, daca cineva are un cont curent cu dobanda de 1% suta, statul va lua 16% din... dobanda, adica din (mai) nimic.

Ce vor face firmele si persoanele fizice? Poate o vor lasa mai moale cu economisirea si vor consuma. Macar de ar fi asa! Dar, pana atunci, poate ca, pentru a pastra capitalul, bancile va trebui sa creasca dobanzile pasive ceea ce va duce si la cresterea celor active, inclusiv pentru creditele pe care le ia statul.

Pe urma, se vor impozita si tichetele de masa, vacanta, de... orice. Macar aici statul a fost ingaduitor caci nu a zis sa fie inclusa valoarea tichetelor in salarii, ca masura ar fi dus la inchiderea afacerilor cu bonuri de masa. Dar, chiar daca nu a zis-o statul, multi patroni, adica vreo 50%, intentioneaza sa renunte la acordarea tichetelor.

O alta masura este impozitarea cu 16% si a castigurilor rezultate in urma vinderii actiunilor detinute mai mult de un an.

Adica, anterior, statul ingaduise un 1% pentru cei care nu speculau la bursa. Impozintandu-i si pe investitorii de portofoliu sufoca o piata de capital si asa amarata dar a carei mareata dezvoltare si stimulare a fost prevazuta - ca sa dea bine in ochii UE - in orice program de guvernare.

Si asa... sufocand... ici si taind... colo, statul va constata ca socotelile facute la Palatul Victoria pentru cresterea veniturilor la buget nu se potrivesc cu cele din targ. Dar, pana atunci, statul ne omoara dar nu se preda...

Alexandra Stanescu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016