Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Anularea unei tranzactii de catre instanta de judecata

26-Ian-2015
5969
Vom vedea cum se inregistreaza in contabilitatea vanzatorului suma reprezentand pretul unui bun (inclusiv TVA) pentru care instanta a anulat vanzarea si a dispus sa nu se restituie pretul cumparatorului, acest fiind de rea- credinta (art 83 din Legea 85/2006).

Nu am inteles exact speta dumneavoastra. Astfel, vom intelege ca o societate a efectuat o vanzare de bunuri si vom exemplifica cu un stoc de marfa. Aceasta a incasat pretul marfii, ulterior instanta anuleaza vanzarea, decide restituirea marfurilor dar nu decide restituirea pretului incasat de la cumparator.

Din punct de vedere fiscal si in special din punctul de vedere al TVA consideram ca aceasta situatie este reglementata de art. 138 lit. b din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:

"Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:

b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;".


Astfel, societatea dumneavoastra va emite o factura de stornare pe care o va trimite cumparatorului conform art. 159 alin. (2) din Codul fiscal.


Daca decizia instantei se refera la o vanzare efectuata in exercitiul anterior, inregistrarile contabile sunt:

1174 "Rezultatul reportat – corectarea erorilor contabile" = 4111 "Clienti" cu valoarea pretului fara TVA;

4111 "Clienti" = 4427 "TVA colectata" cu suma pe minus aferenta TVA.

Repunerea pe stoc a marfurilor se realizeaza prin articolul contabil:

371 "Marfuri" = 1174 "Rezultatul reportat – corectarea erorilor contabile" cu valoarea costului initial de achizitie al marfurilor.

S-a utilizat in exemplul nostru rezultatul reportat deoarece se necesita respectarea principiului independentei exercitiilor.

Inchiderea contului 4111 "Clienti" se va efectua prin articolul contabil:

4111 "Clienti" = 758 "Alte venituri din operatii de gestiune" pe seama rezultatului curent deoarece nasterea acestui venit se realizeaza la data hotararii judecatoresti.

Daca vanzarea are loc in acelasi exercitiu cu hotararea judecatoreasca de anulare a tranzactiei, in monografia de mai sus vom folosi contul 607 "Cheltuieli cu marfurile" si 707 "Venituri din marfuri", dupa cum se impune.

Nota: din punctul de vedere al TVA, societatea va inregistra aceasta tranzactie la data emiterii facturii, declarand stornarea in decontul de TVA 300 si in declaratia 394 iar daca aceste tranzactii sunt aferente perioadei anterioare se necesita corectarea impozitului pe profit aferent anului la care s-a efectuat livrarea initiala

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016