Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Avantaje acordate salariatilor

04-Nov-2010
7282


Intrebare:

Privind avantajele acordate salariatilor
Concret: energia termica- oferita gratuit- sub forma contravalorii unei G/cal. Avantajul evaluat se cumuleaza cu celelalte venituri salariale din luna respectiva in vederea impozitarii. Contributiile obligatorii sunt datorate atat de salariat la venit brut realizat, cat si de catre anagajator la fondul de salarii realizat, in care vor fi incluse si avantajele acordate?

Raspuns:

Raspunsul la intrebarea dvs. este afirmativ. In intelesul general, avantajele in natura reprezinta acele bunuri, servicii sau orice alte beneficii in bani sau in natura, acordate de un angajator unei persoane fizice salariate. Avantajele in natura pot fi definite ca fiind cheltuieli efectuate de catre angajator materializate in bunuri sau servicii, suportate integral sau patial de catre acesta pentru nevoi personale ale salariatului.

Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, prevad la pct. 106 ca venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 55 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate. Asadar, in venitul brut lunar realizat intra venitul din salarii, veniturile asimilate salariilor carora li se aplica aceleasi reguli de impunere si avantajele acordate de angajator.

In temeiul pct. 70 lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul fiscal, la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi acordarea de energie termica pentru salariati. Evaluarea avantajelor in natura primite cu titlu gratuit sub forma energiei termice se face la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului.

Prin urmare, in situatia in care angajatorul acorda avantajele in natura primite cu titlu gratuit sub forma energieie termice, contravaloarea acesteia este considerata, din punct de vedere fiscal, avantaj impozitat prin cumulare cu celelalte venituri salariale primite in luna respectiva. Contravaloarea acestui avantaj oferit angajatilor se include asadar in venitul brut din salarii si se impoziteaza potrivit prevederilor art. 57 din Codul fiscal.

De asemenea, asupra acestor sume se calculeaza, retin si vireaza toate contributiile sociale obligatorii aferente veniturilor salariale:

- in ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale, OMMSS nr. 340/2004 precizeaza ca in venitul brut lunar realizat asupra caruia se calculeaza contributia individuala in cota de 10,5% cuprinde totalitatea veniturilor in bani sau in natura realizate de salariat. Intrucat baza lunara de calcul a contributiei datorate de catre angajator o constituie suma veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, rezulta pe cale de consecinta ca se va datora si contributia angajatorului la asigurarile sociale (in cota de 20,8% pentru conditii normale de munca, de 25,8% pentru conditii deosebite de munca, de 30,8% pentru conditii speciale de munca).

- in ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale de sanatate, art. 257 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 95/2006 obliga angajatorul la calculul, retinerea si virarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% aplicata la veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit.

Angajatorul are obligatia sacalculeze, sa retina si sa vireze lunar contributia datorata de angajator in cota de 5,2% asupra fondului de salarii realiazat. Temeiul il reprezinta art. 3 alin. (2) din OPCNAS nr. 617/2007, potrivit caruia fondul de salarii realizat cuprinde totalitatea sumelor constituite si utilizate de persoanele fizice si juridice pentru plata drepturilor salariale sau/si drepturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite in Codul fiscal, coroborat cu art. 55 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal, potrivit caruia avantajele de natura salariala sunt considerate venituri asimilate salariilor in vederea impunerii.

- contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj, atat cea individuala de 0,5%, cat si cea a datorata de angajator in cota de 0,5% se calculeaza, retine si vireaza de angajator asupra venitului brut realizat lunar care include si orice sume platite din fondul de salarii (art. 14 din Hotararea Guvernului nr. 174/2002)

- in ceea ce priveste contributia la Fondul de garantare in cota de 0,25%, aceasta se datoreaza de angajatori, potrivit art. 7 din Legea nr. 200/2006, doar asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca. Prin urmare, angajatorul va datora contributia la Fondul de garantare in cota de 0,25% asupra avantajelor in natura, intrucat aceasta se cuprind in baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj.

- pentru contributia de concedii si indemnizatii, sunt aplicabile prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 158/2005, precum si art. 9 alin. (2) din Ordinul nr. 60/32/2006, potrivit carora angajatorii au obligatia de a calcula contributia de concedii si indemnizatii asupra fondului de salarii realizat, cu respectarea prevederilor financiar fiscale. In aceste conditii intrucat aceste prevederi includ in baza de calcul a contributiei sumele astfel cum sunt considerate drepturi salariale sau de natura salariala potrivit legislatiei fiscale, angajatorul va calcula si vira contributia pentru concedii si indemnizatii stabilita in cota de 0,85%;

- in ceea ce priveste contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, sunt aplicabile prevderile Legii nr. 346/2002, precum si cele ale art. 20 din Legea bugetului asigurarilor sociale pe anul 2010 nr. 12/2010. Cotele de contributii datorate de angajatori in functie de clasa de risc, potrivit prevederilor Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, se stabilesc de la 0,15% la 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii

    • Plafoanele de incasari si plati au fost modificate ultima data prin OUG 115/2023, si le vom reda in continuarea articolului pe cele care se aplica in anul 2025. Dar ce amenzi se dau pentru nerespectarea legii? Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii Pentru nerespectarea legii amenzile sunt de 25% din suma care depaseste plafoanele( le vom reda mai jos). De asemenea, se aplica amenzi intre 15.000 lei si 20.000 lei pentru acordarea de avantaje...» citeste mai departe aici

  • Notificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025

    • In urma implementarii sistemului RO e-TVA, prin care se va gestiona mai usor TVA-ului firmelor, atat pentru eficientizarea administrarii lui, cat si pentru reducerea evaziunii fiscale, a aparut obligativitatea contribuabililor de a raspunde, atunci cand o primesc de la ANAF, la Notificarea de conformare e -TVA. Iar din anul 2025, se aplica mai multe schimbari in privinta ei. Reamintim ca in situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul...» citeste mai departe aici

  • Rezerva legala. Cand se constituie, cum se calculeaza si studii de caz practice

    • Rezerva legala este un instrument financiar esential pentru protejarea stabilitatii economice a unei companii, avand scopul de a acoperi eventualele pierderi sau de a sustine activitatea in perioade dificile. In acest articol, vom analiza conditiile in care trebuie sa fie constituita rezerva legala, modul de calcul, precum si cateva studii de caz utile care ajuta la intelegerea aplicarii corecte a reglementarilor legale in vigoare. » citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raport de repartizare active si reglementari cheie

    • Raportul de repartizare a activelor unei companii este un document esential care ofera o evidenta clara si detaliata a modului in care sunt alocate bunurile si resursele companiei catre actionari sau alte parti interesate. In acest articol vom oferi un model de raport de repartizare a activelor, vom analiza situatiile in care este necesar un astfel de raport si vom prezenta reglementarile legislative cu privire la intocmirea documentului. » citeste mai departe aici

  • Accize mai mari din 2025! Ultimele reglementari si noutati pentru anul acesta

    • Nici accizele nu au scapat modificarilor fiscale si contabile de mare impact care se vor aplica incepand cu anul acesta. Au aparut modificari in privinta lor, in special prin OUG 138/2024, publicat recent in Monitor. Guvernul a oficializat OUG nr. 138/2024, care introduce o serie de modificari importante in Codul fiscal, pentru platitorii de accize, cu scopul de a spori conformarea fiscala si de a combate riscurile asociate eludarii prevederilor legale. Dintre acestea, cele mai relevante...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016