Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Ce prevederi se aplica pentru stimulente fiscale si amortizarea accelerata a mijloacelor fixe?

30-Iun-2011
4923
Ritmul alert al modificarilor legislative duce uneori la anumite ambiguitati in incercarea de a interpreta legea in mod corect si de a actiona in consecinta. O situatie reprezentativa in acest sens este cea in care nu este clar daca se pot aplica prevederile Codului fiscal din 2009 referitoare la amortizarea accelerata pentru mijloacele fixe (echipament de cercetare) achizitionate la sfarsitul anului 2008.

In ceea ce priveste acordarea de stimulente fiscale in acest caz, legea prevede, potrivit art. 191 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, introdus prin OUG 200/2008 incepand cu 01.01.2009, ca metoda de calcul a profitului impozabil, in cazul activitatilor de cercetare-dezvoltare, urmatoarele:

- deducerea suplimentara la calculul profitului impozabil in proportie de 20% a cheltuielilor eligibile pentru aceste activitati; deducerea suplimentara se calculeaza trimestrial/anual; in cazul in care se realizeaza pierdere fiscala, aceasta se recupereaza potrivit dispozitiilor art. 26;
- aplicarea metodei de amortizare accelerata si in cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare.

Este de retinut ca normele privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil au fost aprobate prin Ordinul comun al Ministerelor Finantelor Publice si Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 2.086/4.504/2010. Conform acestor prevederi, stimulentele fiscale mentionate anterior reprezinta reducerea profitului impozabil de care pot beneficia contribuabilii, prin deducerea suplimentara, in proportie de 20%, a cheltuielilor efectuate de acestia in anul fiscal respectiv, pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, precum si prin aplicarea metodei de amortizare accelerata in cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare.

Reglementarile care privesc amortizarea accelerata in cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare sunt incluse la art. 24 alin. (6) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Aparatura si echipamentele sunt cele prevazute in subgrupele 2.1 si 2.2 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

Prin urmare, luand in calcul situatia concreta exprimata initial, de la 1 ianuarie 2009, potrivit art. 191 din Codul fiscal, se va aplica metoda de amortizare accelerata in cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare, cu mentiunea ca in aceasta situatie amortizarea se calculeaza conform art. 24 alin. (9) din Codul fiscal, respectiv:

a) pentru primul an de utilizare, amortizarea nu poate depasi 50% din valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix;
b) pentru urmatorii ani de utilizare, amortizarea se calculeaza prin raportarea valorii ramase de amortizare a mijlocului fix la durata normala de utilizare ramasa a acestuia.

In concluzie, conform prevederilor incluse la alin. (11) lit. a) al art. 24 din Codul fiscal, amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016