Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Cesiune parti sociale. Cum se impoziteaza veniturile nerezidentilor si care sunt declaratiile obligatorii?

12-Nov-2015
8009

Analiza noastra de azi, cat se poate de cuprinzatoare, aduce in prim-plan o societate din Romania care are in structura asociatilor o societate rezidenta in Cipru care detine 50% din partile sociale si o societate comerciala din Romania care detine, de asemenea, 50% din partile sociale.

Societatea rezidenta in Cipru urmeaza sa cesioneze partile sociale detinute catre al doilea asociat (societatea comerciala din Romania). Valoarea de vanzare a partilor sociale este mai mare decat valoarea nominala a acestora si, prin urmare, societatea din Cipru va realiza un profit (castig de capital).

Societatea din Cipru va prezenta certificat de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile din Cipru. Impunerea se va efectua in Cipru conform prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Cipru.

Iata care sunt intrebarile:

Ce obligatii declarative are societate comerciala din Romania in calitate de cesionar? Ce obligatii declarative are societatea din Cipru in calitate de cedent?

Societatea din Cipru are obligatia de a se inregistra in Romania chiar daca potrivit Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Cipru impunerea se va efectua in Cipru? Societatea din Cipru are obligatia de a se inregistra in Romania si care este organul fiscal competent la care trebuie sa se inregistreze?

In ceea ce priveste impozitarea veniturilor realizate de catre persoana juridica nerezidenta urmeaza a fi avute in vedere prevederile art. 115 alin. 2 lit. b) din Codul fiscal potrivit carora veniturile unei persoane juridice straine obtinute din transferul titlurilor de participare detinute intr-o persoana juridica romana sunt supuse impozitului pe profit reglementat in cadrul Titlului II din Codul fiscal. Astfel, potrivit art. 30. alin.(1) din Codul fiscal persoanele juridice straine care obtin venituri din proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana au obligatia de a plati impozit pe profit pentru profitul impozabil aferent acestor venituri.

In acelasi timp, potrivit alin. (3) al aceluiasi articol orice persoana juridica straina care obtine venituri din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana are obligatia de a declara si plati impozit pe profit, potrivit art. 34 si 35 din Codul fiscal determinat in conditiile art. 19 si urmatoarele din acest act normativ. Art. 30 statueaza posibilitatea desemnarii un imputernicit pentru a indeplini aceste obligatii. Art. 18 din Codul de procedura fiscala stabileste conditiile de desemnare fiind reglementata la alin. (4) obligatia contribuabilului fara domiciliu fiscal in Romania, care are obligatia de a depune declaratii la organele fiscale sa desemneze un imputernicit, cu domiciliul fiscal in Romania, care sa indeplineasca, in numele si din averea contribuabilului, obligatiile acestuia din urma fata de organul fiscal.

In ceea ce priveste obligatia de plata si de declarare initiala a impozitului, in conformitate cu prevederile art. 30 alin. (4) din Codul fiscal, aceasta revine cesionarului atunci cand cesionarul este o persoana juridica romana, cum este cazul in situatia analizata, urmand ca persoana juridica straina sa declare si sa plateasca impozit pe profit la nivel anual potrivit art. 35 din Codul fiscal.

Clarificatoare, in cazul in speta sunt si prevederile pct. 89 indice 2 din Normele metodologice de aplicare a art. 30. Potrivit acestora in situatia in care platitorul de venit este o persoana juridica romana acesta are obligatia declararii si platii impozitului pe profit in numele persoanei juridice straine care realizeaza veniturile. In acelasi timp, persoana juridica straina care realizeaza veniturile din cesionarea titlurilor de participare declara si plateste impozit pe profit, potrivit art. 35 din Codul fiscal, luand in calcul atat impozitul pe profit retinut de catre cumparatorul, persoana juridica romana in conditiile de mai sus.

Desigur ca, prezentand certificatul de rezidenta fiscala va fi facuta aplicabila Conventia pentru evitarea dublei impuneri ratificata prin Decretul nr. 261/1982. Potrivit art. 14 pct. 4 veniturile din cesiunea perticipatiilor vor fi impuse doar in statul de rezidenta al cedentului respective Cipru.

In conditiile prezentarii certificatului de rezidenta fiscala societatea cesionara nu are obligatii declarative si de plata, dupa cum nici cea cedenta nu are astfel de obligatii deoarece venitul realizat nu face obiectul impunerii in Romania, astfel ca nu exista obligatia de inregistrare fiscala potrivit art. 72 din Codul de procedura fiscala.

In ipoteza in care nu este prezentat certificatul de rezidenta fiscala competenta in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de inregistrare, declarative si de plata revine organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla societatea a carei parti sociale sunt transferate, conform OMFP nr. 2157/2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Intr-o astfel de ipoteza ar exista si obligatia de inregistrare fiscala in conformitate cu prevederile art. 72 din Codul de procedura fiscala la acelasi organ fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016