Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Cheltuieli deductibile in cazul transportului si a cazarii pentru clienti

19-Aug-2011
4261
Valabil la 22.08.2011

Regimul de deductibilitate a unor cheltuieli trecute pe societate trebuie respectat intocmai conform prevederilor in vigoare. In functie de fiecare caz, se va tine cont de posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli sau, dimpotriva, de acele dispozitii care nu confera calitatea de deductibilitate unor anumite cheltuieli. In ce categorie vor fi incluse niste sume platite pentru deplasarea in strainatate a unor clienti, in vederea specializarii in utilizarea unor produse aferente firmei care asigura plata acestor cheltuieli?

Legislatia fiscala din Romania a permis deducerea pentru bunuri acordate in campanii de marketing si publicitate catre clienti sau posibili clienti, conform art. 21 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal. In ce priveste transportul si cazarea, in tara sau strainatate, legiuitorul a permis deducerea pentru salariati si administratori, conform art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.

Analizand cu celeritate descrierea intrebarii, observam ca nici una dintre situatii nu corespunde prevederilor din intrebare.

In acest moment, singura prevedere normativa relevanta in domeniu este stabilita de art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, ce stabileste ca prevedere cu caracter general ca sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit, numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.


Intelegem scopul deplasarii, ca este o practica normala in afaceri, insa subiectivismul aplicabil situatiei, cand nu gasim un raspuns la intrebarea ce venituri concrete s-au realizat ca urmare a suportarii acestor costuri, ne conduce la opinia ca nu avem suficiente argumente sa justificam ca deductibile aceste cheltuieli.

Desigur, ca in caz concret, daca societatea identifica elemente suficient de logice si de argumentate pentru a prezenta scopul realizarii unui venit impozabil, atunci s-ar putea considera aceasta cheltuiala deductibila.

Ca si inregistrare contabila, se considera aplicabil articolul:
625 "Cheltuieli cu deplasari/delegatii - analitic distict" = 401 "Furnizori"

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016