Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Codul Fiscal armonizat cu Directiva 112

07-Ian-2011
4348
Intrebare:

Suntem o societate comerciala care produce elemente componente din tabla pentru structuri metalice.

In activitatea noastra intampinam situatii in care clientii fac comanda de produse, achitata contravaloarea partiala sau totala a acestor produse, insa pana la finele lunii nu se produc fizic bunurile care fac obiectul comenzii primite de la client. Clientul doreste sa emitem o factura de bunuri in luna care a trimis comanda, si nu factura de avans.

Daca am retinut corect, Codul Fiscal armonizat cu Directiva 112 permite emiterea unei facturi anterior realizarii unei operatiuni economice, chiar si in situatia in care nu se incaseaza avansuri.

Cadru legislativ fiscal din Romania permite emiterea de facturi de bunuri inainte de producerea fizica a acestora?


Raspuns:

Din punct de vedere fiscal, este posibila facturarea bunurilor inaintea livrarii lor propriu-zise, deoarece nu exista vreo interdictie legala in acest sens, mai ales in conditiile in care aceasta modalitate de facturare este convenita de parti prin contract/comanda. Spre exemplu, din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, art. 1342 alin. 2 lit. a) din Codul fiscal prevede ca exigibilitatea taxei intervine la data emiterii unei facturi, cand aceasta are loc inainte de data la care intervine faptul generator, respectiv inainte de data livrarii bunurilor stabilita in conformitate cu prevederile art. 1341 alin. 1 din Codul fiscal.

O astfel de modalitate de emitere a facturii, insotita si de incasarea ei este echivalenta cu facturarea unui avans, asa cum este el definit la art. 1342 alin. 2 lit. b) ultima teza din Codul fiscal, adica ?plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor sau serviciilor, efectuata inainte de data livrarii sau prestarii acestora?.

Societatea emitenta va reflecta facturarea in avans a intregii valori a contractului prin intermediul contului 419 ?Clienti-creditori?, in conformitate cu functiunea conturilor prezentata in capit. VII din Reglementarile contabile conforme aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009. Cum este vorba de bunuri care nu au fost inca livrate, dar au fost facturate, societatea beneficiara va avea posibilitatea sa le reflecte in contabilitatea proprie in conturile de stocuri in curs de aprovizionare din clasa 32 din Planul de conturi (conturile de la 321 la 328).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016