
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
"O persoana care se afla in concediu crestere copil (avand contractul suspendat la firma unde are functia de baza, cat si la alte firme unde avea contracte cu timp partial) nu a fost declarata in D112. Ce se intampla in aceasta situatie (care sunt implicatiile)? Trebuie intocmite declaratii rectificative pentru fiecare luna din perioada de suspendare? Daca da, se vor face declaratii doar pe firma unde are functia de baza sau e necesar pe toate firmele?"
Pe perioada in care contractul de munca este suspendat salariatul se evidentiaza in formularul 112 cu venit zero.
Conform instructiunile de completare a formularului 112, persoanele aflate in concediu fara plata, concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, concediul pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani sau aflate in perioada concediului de acomodare nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate, in conditiile legii.
Aceste persoane vor fi raportate de angajator prin declaratia D112 astfel:
– in luna de raportare in care persoanele mai sus mentionate isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu fara plata sau in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, este necesara completarea de catre angajator in caseta „data intrarii in categoria de asigurat“ a datei la care aceste persoane au inceput activitatea la acest angajator. Totodata, in caseta „data iesirii din categoria de asigurat“ este necesara completarea datei ultimei zile de activitate la acest angajator, inainte de intrarea asiguratului in concediu fara plata sau in concediu pentru crestere copil;
Citeste si:
Formularul 112. Verificare stare declaratie dupa transmiterea online
– la revenirea persoanelor salariate din concediul fara plata sau din concediul pentru crestere copil, in luna revenirii din concediu, este necesara completarea de catre angajator in caseta „data intrarii in categoria de asigurat“ a datei la care aceasta persoana si-a reluat activitatea, iar caseta „data iesirii din categoria de asigurat“ nu se va completa de catre angajator decat in luna de raportare in care salariatul isi inceteaza activitatea la angajator.
Spre exemplu,o salariata angajata din data de 04.03.2015 intra in concediu de crestere copil in data de 2 martie 2018 si revine la lucru in data de 1 mai 2019.
In declaratia lunii martie se completeaza in caseta „Data intrarii in categoria de asigurat” 04.03.2015 si in caseta „Data iesirii din categoria de asigurat” 01.03.2018.
Asa se completeaza cele doua casete in lunile martie 2018 – aprilie 2019 (in fiecare luna).
In luna mai 2019 cand salariata reia lucrul se completeaza in caseta „Data intrarii in categoria de asigurat” data de 01.05.2019 iar caseta „Data iesirii din categoria de asigurat” ramane necompletata.
Citeste si:
In toate declaratiile ulterioare lunii mai 2019 se completeaza in caseta „Data intrarii in categoria de asigurat”data de 01.05.2019.
Toti angajatorii, atat cei la care salariata isi exercita functia de baza cat si cei din afara functiei de baza trebuiau sa declare salariata in formularul 112 intrucat legea nu distinge dupa cum salariatii isi exercita sau nu functia de baza la angajatorul respectiv. Toti angajatorii trebuie sa depuna declaratii rectificative.
Raspuns oferit de consilierul juridica Rodica Mantescu, unul dintre specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<