Studiu de caz: Declaratia 390 si contractul de lohn
Valabil la 21.09.2011
O societate va incheia un contract de lohn cu o alta societate din grup cu sediul in alta tara. Societatile sunt inregistrate in scopuri de TVA. Societatea straina trimite materia prima spre procesare in tara noastra, urmand ca dupa procesare societatea romana sa factureze contravaloarea serviciului la compania straina care va factura contravaloarea bunurilor mai departe la clientii sai.
Transportul bunurilor se face direct din Romania la clientii companiei straine in state membre, non UE si in Romania. Pentru aceasta activitate, compania straina se inregistreaza in scopuri de TVA in Romania si desemneaza societatea romana ca reprezentant fiscal. Exista insa si situatii in care societatea din Romania factureaza prestare de serviciu pentru cantitate de materie prima procesata, dar societatea straina prin reprezentantul fiscal livreaza si factureaza o cantitate mai mica decat cea procesata clientilor sai. Se va vedea astfel cum va declara societatea romana in Declaratia 390 si Intrastat si care va fi valoarea procesarii. De asemenea, se vor ilustra aceleasi proceduri si pentru reprezentantul fiscal, stabilindu-se valoarea achizitiei si a livrarilor.
In orice situatie de acest gen nu trebuie sa existe o corelatie intre cantitatea bunurilor procesate si cantitatea produselor finite expediate catre diversi cumparatori stabiliti pe teritoriul unor state membre sau a unor state terte. Important este ca numarul produselor expediate in numele firmei Y sa fie mai mic sau egal cu numarul produselor finite realizate de catre firma X. Astfel, pot exista perioade fiscale in care cantitatea bunurilor procesate sa fie mai mare decat cantitatea bunurilor expediate si perioade fiscale in care cantitatea bunurilor procesate sa fie mai mica decat aceea a bunurilor expediate, livrarea efectuandu-se din stocul existent din perioada precedenta.
Cele doua operatiuni realizate (procesarea si livrarea) sunt complet distincte, fiind realizate de catre doua persoane impozabile diferite. Practic, firma X din Romania realizeaza operatiunea de procesare a bunurilor ca obiect principal de activitate pentru care emite lunar facturi catre firma Y in functie de cantitatea produselor finite obtinute, fara a tine cont de cantitatea produselor care se expediaza. Valoarea facturilor emise reprezinta pentru firma X valoarea prestarilor de servicii intracomunitare pe care le raporteaza:
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
? fiscal prin:
- decontul de TVA cod 300 la randul 3;
- declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul S.
? statistic prin declaratia Intrastat.
Valoarea operatiunilor de procesare realizate care reprezinta venituri din activitatea de exploatare se raporteaza de catre firma X utilizand codul unic de inregistrare emis pe numele sau in calitate de persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei, inregistrata in scopuri de TVA.
In calitate de procesator, firma X nu poate efectua in nume propriu livrarea produselor finite procesate deoarece acestea sunt proprietatea firmei Y din Italia care efectueaza operatiuni economice pe teritoriul Romaniei ce permit exercitarea dreptului de deducere a TVA:
- cumparari de materii prime si materiale prin operatiuni de import si achizitii intracomunitare;
- livrari de produse finite prin operatiuni de export si livrari intracomunitare.
Operatiunile realizate de catre firma Y pe teritoriul Romaniei sunt raportate de catre firma X din Romania pe codul de inregistrare in scopuri de TVA obtinut in calitatea sa de reprezentant fiscal pe teritoriul Romaniei al firmei Y.
Pentru efectuarea unor raportari fiscale si statistice corecte, firma X are obligatia sa organizeze jurnale de TVA separate, pe cele doua coduri de inregistrare TVA obtinute atat in calitate de procesator cat si in calitate de reprezentant fiscal.
In concluzie, in cadrul fiecarei perioade fiscale, firma X raporteaza operatiunile economice realizate pe teritoriul Romaniei utilizand cele doua coduri fiscale:
? operatiunile de procesare realizate in calitatea sa de prestator in baza contractului de procesare incheiat cu firma Y. Pentru aceste operatiuni emite facturi pe numele firmei Y in functie de numarul produselor finite efectiv obtinute fara a le corela cu cantitatea produselor expediate;
? operatiunile de achizitii materii prime si livrare de produse finite in calitatea sa de reprezentant fiscal. Pentru operatiunile de livrare emite facturi in numele firmei Y, pe numele clientilor firmei Y, in functie de numarul produselor finite livrate efectiv, fara a le corela cu cantitatea produselor obtinute.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sucursale ONG
Intrebare: Am o sucursala a unei asociatii care, incepand cu 01.01.2025, nu va mai avea 5 angajati. Sucursala este in Brasov, iar societatea mama este in Bucuresti. In mod normal, ar trebui completata declaratia 010 (700) si ar trebui retras codul fiscal. Codul fiscal a fost atribuit de ANAF Brasov, iar acum nu stiu cum sa procedez, pentru ca asociatia nu trebuie sa depuna aceleasi formulare ca o SRL pentru punct de lucru (respectiv 060 si 061 pentru inregistrare sau radiere CUI), asa cum mi se recomanda....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Control ITM. Majorare salarii in constructii
Intrebare: O societate de constructii are doi angajati cu salariul minim brut in constructii de 4.528 lei pe luna. In urma unui control de la ITM, i s-a impus masura de a se respecta prevederile art. 164 alin. (8) din Legea 53/2003, deoarece salariatii aveau peste doi ani vechime si nu li s-au marit salariile peste salariul minim. Este corect ca societatea sa depuna o contestatie la PVC?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Facilitati salariati IT. Sectorul constructii si agroalimentar
Intrebare: Societate IT, cod CAEN 6201, incepand cu 01.01.2025, avand in vedere ca s-au eliminat facilitatile, mai intai la CASS si, din 2025, la impozit, pentru salariatii care sunt absolventi de facultate de profil sau ajutor programator (Ordinul nr. 21.813/6.421/2.246/4.433/2022), daca societatea indeplineste cumulat toate conditiile de creare de programe pe proiecte si indeplinesc conditia de venit de 10.000 de euro in anul anterior, pentru fiecare salariat, se mai poate acorda scutirea de impozit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratamentul contabil al garantiilor pentru ambalaje returnabile. Alegerea conturilor
Intrebare: Societatea a achizitionat un automat de preluare a ambalajelor cu garantie-RVM. Inregistrarile contabile de mai jos sunt corecte? 1. Colectare ambalaje si restituire garantie ca urmare a returnarii sub forma de vouchere: 461 = 462 1000 lei 2. Voucherele sunt utilizate la efectuarea cumparaturilor - garantia este folosita pentru acoperirea contravalorii cumparaturilor: 5328 = 411 800 lei 462 = 5328 800 lei 3. Predare ambalaje catre Returo: 411 = 461 1000 lei 4. Taxa de gestionare: 411 = 7588 411...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<