Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Deductibilitate TVA

18-Mai-2011
9793

Problema:


Va rog sa ma lamuriti in probleme deductibilitatii TVA aferenta combustibilului utilizat de societatea noastra in diversele situatii existente (pentru anul 2011).
1. Societatea noastra se ocupa cu executia de confectii metalice (inox). Majoritatea lucrarilor se intind pe perioade lungi, montajul componentelor efectuandu-se in alte orase si localitati, fapt pentru care majoritatea combustibilului este folosit pentru aceste deplasari (delegatii), folosindu-se cele 3 autoutilitare din parcul auto existent. Acesta este primul caz de consum de combustibil.

2. Departamentul comercial este format din 3 persoane care folosesc fiecare cate o masina: un bus folosit la achizitia de materii prime de la diversi furnizori din toata tara si 2 autoturisme folosite pentru achizitia de consumabile, materiale auxiliare din localitate sau din imprejurimi. Tot cu aceste autoturisme se efectueaza deplasari loco in vederea schimbului de documente (contracte, facturi, plati).

3. La departamentul de proiectare este alocat un alt autoturism folosit pentru deplasari locale, dar si in afara localitatii, pentru diverse masuratori.
Cei trei asociati ai firmei (care sunt si angajati) folosesc cate un autoturism pentru deplasarea de la domiciliu la serviciu si inapoi iar ocazional efectueaza deplasari in vederea incheierii contractelor, a supervizarii unei lucrari sau a negocierilor cu partenerii.

Raspuns:

Referitor la prima intrebare, pentru suma TVA aferenta combustibilului alimentat pentru functionarea autoutilitarelor nu se limiteaza dreptul de deducere a TVA inscrisa in facturile de achizitie sau in bonurile fiscale emise de casa de marcat. Prin constructie si echipare, o autoutilitara este destinata transportului mixt (transport de persoane si transport de marfuri) caz in care se poate exercita integral dreptul de deducerea a TVA deoarece prin lege dreptul de deducere se limiteaza doar pentru vehiculele destinate ,,exclusiv,, pentru transportul de persoane.

Chiar daca au sub 3.500 kg. si pana la 9 locuri pentru pasageri, d.p.d.v. tehnic, autoutilitarele nu sunt considerate autoturisme deoarece nu sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, chiar daca au locuri pe scaune pentru pasageri . Prin constructie, autoutilitarele sunt destinate transportului de bunuri, operatiune care contribuie la realizarea obiectului de activitate al firmelor care desfasoara o activitate economica. Faptul ca autoutilitarele detinute de catre firma dvs. se utilizeaza pentru desfasurarea activitatii economice se poate justifica prin foaia de parcurs intocmita de catre fiecare conducator auto. In concluzie, in situatia in care se poate face dovada ca autoutilitara este destinata realizarii de operatiuni economice taxabile, contravaloarea combustibilului reprezinta cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil.

Referitor la cea de a doua intrebare, este deductibila doar suma TVA aferenta combustibilului alimentat pentru utilizarea bus-ului deoarece nu se incadreaza in categoria autoturismelor. Pentru cele doua autoturisme se limiteaza dreptul de deducere a TVA in situatia in care persoanele care le utilizeaza nu au drept atributii de serviciu activitatile specifice unor agenti de vanzari. Dreptul de deducere se limiteaza chiar daca autoturismele respective sunt utilizate efectiv pentru aprovizionare sau pentru schimburi de documente. Pentru a beneficia de dreptul de deducere a TVA aferenta combustibilului consumat de cele doua autoturisme utilizate este recomandabil ca fiecare persoana care gestioneaza un autoturism sa primeasca prin fisa postului atributii specifice unui agent de vanzari. Fara a fi angajat in mod expres pe functia de ,,agent de vanzari,, orice salariat poate fi considerat un agent de vanzari daca are drept sarcini de serviciu, printre altele, una sau mai multe obligatii constand in:
- prospectarea pietei;
- desfasurarea activitatii de merchandising;
- negocierea conditiilor de vanzare;
- derularea vanzarii bunurilor;
- asigurarea de servicii postvanzare;
- monitorizarea clientilor.

Aceste atributii suplimentare pentru fiecare angajat pot fi aprobate prin Regulamentul de ordine si functionare interioara aprobat de catre conducerea firmei, sub responsabilitatea sa.

Referitor la cea de a treia intrebare, suma TVA aferenta combustibilului alimentat pentru functi-onarea autoturismului utilizat de catre personalul tehnic din compartimentul de proiectare trebuie limitata la deducere deoarece autoturismul respectiv nu se incadreaza in niciuna din cele 7 exceptii enumerate prin art. 1451 si punctul 451 din normele de aplicare ale Codului fiscal.

In acest caz este nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil si cheltuiala cu combustibilul aferent, aspect care rezulta din articolul 21 alineatul (4) litera t) din Codul fiscal:
"t) in perioada 1 mai 2009 - 31 decembrie 2011, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane:??.. aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului, cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

De asemenea, pentru autoturismele utilizate de catre asociatii firmei care nu au calitatea de salariati, contravaloarea combustibilului consumat este nedeductibila atat d.p.d.v. al TVA cat si d.p.d.v. al impozitului pe profit. Este deductibila doar suma TVA aferenta combustibilului consumat si cheltuiala cu valoarea combustibilului alimentat numai daca asociatii au calitatea de salariati cu atributii specifice unor agenti de vanzari. Pentru a beneficia de deducere, asociatii nu trebuie sa aiba calitatea de director sau administrator.

Pentru vehiculele utilizate de catre director si administrator, sunt deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil doar cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii ale autoturismului, dar exercitarea acestui drept se limiteaza doar la un singur vehicul utilizat de catre un director sau un administrator. Aceste prevederi sunt in vigoare incepand cu data de 1 mai 2009 in baza modificarii articolului 21 alineatul (3), litera n) din Codul fiscal. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca este limitata la un singur vehicul utilizat de director si personalul de conducere si cheltuiala cu amortizarea fiscala a vehiculului la determinarea profitului impozabil.

Din pacate, pentru combustibilul utilizat de catre personalul de conducere nu se prevad exceptii de la limitarea dreptului de deducere a TVA, chiar daca, practic, se poate dovedi ca acestia contribuie efectiv la desfasurarea activitatii specifice firmei pe care o coordoneaza.

Pentru vehiculele utilizate de catre diversi salariati, indiferent de atributiile de serviciu primite, suma TVA aferenta reparatiilor, inclusiv cheltuiala aferenta nu este supusa limitarii, cu conditia ca aceste vehicule sa fie utilizate pentru desfasurarea activitatii firmei care le are in patrimoniu.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Studiu de caz: Deductibilitate TVA":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • Declaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividende

    • O persoana fizica, ce este si salariata, trebuie sa intocmeasca Declaratia Unica pentru venituri obtinute din dividende (sunt singurele venituri extrasalariale pe care le obtine). In anul 2023 a depus Declaratia Unica cu estimat de 100.000 lei la dividende, deci peste 24 salarii minime, rezultand astfel un CASS de 7.200 lei. Dupa incheierea anului 2023 a constatat ca a ridicat dividende brute in valoare de 64.768 lei (sub 24 salarii minime), practic trebuind sa plateasca CASS in valoare de 3.600...» citeste mai departe aici

  • D300, modificata prin Ordinul 888/2024. Nou formular se utilizeaza incepand cu veniturile lunii mai 2024

    • Un nou formular pentru Declaratia 300 a fost publicat de ANAF prin Ordinul 888/2024. Acesta se utilizeaza incepand cu veniturile lunii mai 2024. OPANAF nr. 888/2024, act normativ prin care se modifica OPANAF nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 448 din 15 mai 2024. Conform Referatului de aprobare, prin art.III, pct.46 din Legea nr. 296/2023, publicata in...» citeste mai departe aici

  • Precizari ANAF privind E-Transport: NU se va impune nicio o taxa suplimentara contribuabililor

    • ANAF aduce, printr-un nou comunicat de presa, cateva precizari referitoare la informatiile aparute in articolele despre ”noua taxa care loveste buzunarul romanilor de la 1 iulie”. Fiscul mentioneaza ca articolele de presa in care se mentioneaza ”noua taxa care loveste buzunarul romanilor de la 1 iulie” dezinformeaza mediul de afaceri, fiind redactate tendentios prin prezentarea in mod personal a cadrului legal RO e-Transport, fara aprofundarea acestuia. Astfel: prin...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016