Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Deductibilitatea amortizarii unei cladiri reevaluate

28-Iul-2009
12874

Intrebare:


Care este in 2009 regimul deductibilitatii cheltuielilor cu amortizarea unei cladiri reevaluate. Cladirea a fost reevaluata prima data in 2004 si apoi in 2007.

Raspuns:
Recent, am asistat la modificari legislative in ceea ce priveste reevaluarea imobilizarilor corporale.

Din punct de vedere contabil

Atunci cand efectuam reevaluarea imobilizarilor corporale, valoarea reevaluata se substituie valorii de intrare a imobilizarilor corporale.

Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului.
Evaluarile se efectueaza, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international.

Valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului supus reevaluarii. Asadar, in locul costului de achizitie/costului de productie sau al oricarei alte valori atribuite inainte de efectuarea reevaluarii acelui activ vom avea valoarea rezultata din reevaluare. ?n acest caz, amortizarea activului respectiv o vom efectua avand in vedere valoarea acestuia, determinata in urma reevaluarii.

Daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din grupa din care face parte trebuie reevaluate, cu exceptia situatiei cand nu exista nici o piata activa pentru acel activ.

Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:


1. in cazul in care nu a existat o descrestere anterioara, surplusul din reevaluare fata de valoarea contabila neta se va inregistra in contul 105 ?Rezerve din reevaluare?;

2. in cazul in care a existat o descrestere anterioara, surplusul din reevaluare fata de valoarea contabila neta se va inregistra astfel:

► in contul 7813 ?Venituri din ajustari pentru deprecierea imobilizarilor? cu valoarea inregistrata in contul 6813 ?Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor? cu ocazia reevaluarii anterioare atunci cand a avut loc descresterea de valoare. ?n acest caz, venitul inregistrat compenseaza cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ;

► in contul 105 ?Rezerve din reevaluare? cu valoarea ce depaseste suma inregistrata in contul 6813 ?Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor? cu ocazia reevaluarii anterioare atunci cand a avut loc descresterea de valoare, daca este cazul.

Solutie oferita in luna iunie 2009
Serviciul de Consultanta Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, atunci aceasta se trateaza astfel:

1. in cazul in care nu a existat o crestere anterioara, minusul din reevaluare fata de valoarea contabila neta se va inregistra in contul 6813 ?Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor?;

2. in cazul in care a existat o crestere anterioara, minusul din reevaluare fata de valoarea contabila neta se va inregistra astfel:

► in contul 105 ?Rezerve din reevaluare? cu valoarea inregistrata in acest cont;

► in contul 6813 ?Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor? cu valoarea ce depaseste suma inregistrata in contul 105 ?Rezerve din reevaluare?, daca este cazul.

Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve, atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.

Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. ?n acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.

Nicio parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita, direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat.

Din punct de vedere fiscal

Rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Nu intra sub incidenta acestor prevederi, rezervele reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, existente in sold in contul 1065 la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, care au fost deduse la calculul profitului impozabil. Aceste rezerve se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei acestora.

Articol adaugat in 29 iulie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016