Studiu de caz: Deductibilitatea fiscala in cazul fondului de intretinere sau de rulment
In ce masura va putea o societate de inchirieri spatii comerciale sa beneficieze de deductibilitatea fondului de intretinere sau de rulment, in cazul intocmirii unui referat de decontare si a listei de intretinere? Pot fi acestea considerate documente justificative? Societatea plateste lunar cheltuielile de intretinere, fondul de reparatii si fondul de rulment. Cum se va actiona in aceasta privinta din punct de vedere al tratamentului fiscal?
Conform dispozitiilor art.24 din Hotararea 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, fondul de rulment si de reparatii se constituie in functie de indeplnirea mai multor conditii. In primul rand, se precizeaza ca, in scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.
In general, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiinzate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor condominii echivalente ca marime.
In plus, fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei-parti ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. In cazul in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment.
Fondul de rulment deja incasat se restituie numai in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel.
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Accize energie electrica prosumator Suntem un operator care producem energie electrica cu panouri fotovoltaice. Cantitatea produsa depaseste consumul propriu, pentru care am obtinut scutirea de la plata accizelor....citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Completare - clarificare raspuns Imi pare rau, dar revin la problema Taxei de mediu din intrebarea anterioara. Furnizorul meu de deseuri sustine ca si el a achizitionat deseurile de la alt furnizor si a achitat...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Impozitul pe constructii Am rugamintea sa ma ajutati cu clarificarea/validarea urmatoarelor: - procentul de 0.5%, conform OUG156/2024 (taxa de stalp), cu normele aferente si modificarile si completarile...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Asociatia de proprietari va putea constitui un fond distinct pentru repararea instalatiilor sau a unor elemente ale condominiului, cu perioada de folosire limitata, fond care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari. Prin urmare, potrivit reglementarilor amintite, fondul de rulment actioneaza ca un depozit garantie ce poate fi restituit in cazurile mentionate mai sus . Potrivit art. 21 alin (1) din Codul fiscal pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate
cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Pentru a fi deductibile, cheltuielile inregistrate trebuie sa fie intregistrate intr-un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune, dupa caz, potrivit normelor. In continuare, potrivit pct. 44 din Norme metodologice prevede : "inregistrarile in evidenta contabila se fac cronologic si sistematic, pe baza inscrisurilor ce dobandesc calitatea de document justificativ care angajeaza raspunderea persoanelor care l-au intocmit, conform reglementarilor contabile in vigoare.
Pentru decontarea cheltuielilor de intretinere si a fondului de reparatii puteti sa intocmiteti un decont de cheltuieli cod 14-5-5" aprobat prin OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, care va fi adaptat in mod corespunzator pentru decontari interne, la care anexati chitantele respective. In consecinta, se considera ca fondul de rulment nu poate fi inclus drept cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Corectie impozit pe profit 2023
Intrebare: Firma SRL, platitoare de impozit pe profit, a terminat anul 2023 pe pierdere. Sold debitor 121 = 4.800 lei. In declaratia 101 depusa pentru anul 2023, la rubrica ?Diferenta de impozit pe profit de recuperat? am suma de 890 lei (am platit mai mult impozit). Aceasta suma imi apare si in fisa ROL la rubrica ?Diferente?. In anul 2024, am avut impozit pe profit in primul trimestru, dar cat am declarat, am si platit. Acum, in anul 2025, in primul trimestru, am iar de plata impozit pe profit. Trebuie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Organizare cursuri de perfectionare. Surse de finantare ONG
Intrebare: O asociatie profesionala fara scop patrimonial doreste sa organizeze cursuri de perfectionare pentru colegii de breasla, in scopul finantarii activitatii sale. Ca surse de finantare mai exista donatii, sponsorizari si cotizatii. Poate asociatia sa emita facturi pentru prestarea acestor servicii? Se considera activitate economica si se impoziteaza? Precizez ca asociatia este inregistrata la ANAF si are CIF.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Servicii in curs de executie. Calcul costuri
Intrebare: Cum calculam suma aferenta serviciilor in curs de executie conform 1802 pentru un pachet de servicii care genereaza pierdere? De exemplu, se dau datele: Contract prestari servicii pe 1,5 ani: - Total costuri planificate pe cei 1,5 ani: 2.500 lei - Total venituri planificate pe cei 1,5 ani: 1.700 lei - S-au facturat pana in prezent sume de 1.000 lei, costurile actuale ajungand la 1.800 lei. Cum ar trebui calculata suma aferenta serviciilor in curs de executie sau ce alte inregistrari ar fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cota de TVA aplicabila livrarii de locuinte cu avand platit in 2022
Intrebare: Societate de constructii, dezvoltator imobiliar, construieste blocuri in vederea vanzarii apartamentelor. Va rog sa imi spuneti daca pentru promisiunile facute in anii anteriori cu 5% pentru vanzarea apartamentelor se mentine cota de 5% si la vanzarea acestora. De exemplu, pentru o promisiune de vanzare din anul 2022 cu plata lunara, se va semna contractul final de vanzare a apartamentului in anul 2025 sau 2026. Cu ce cota de TVA se va face factura finala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<