Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Emitere factura cu diferente de curs valutar

22-Iul-2009
19039

Intrebare: Un furnizor intern cu care am relatii comerciale ( achizitionez marfa in timpul anului de la el) mi-a factura la sfarsitul anului 2008 - o factura disincta - diferente de curs calculate intre data emiterii facturii si data platii facturii.

Ex factura cu data de de 01 iounie curs de 3.9 lei/euro platita dupa 60 de zile curs 4.2 lei. Conform contractului intre parti se stipuleaza ca in cazul cresterii cursului de schimb cu 5% vor fi factura diferente de curs.

Aceasta operatiune este sau nu puratoare de TVA? Mentionez ca facturile sunt in lei ( eu am un catalog de pret de la furnizor cu pret in valuta).

Raspuns: In situatia in care prin contract s-a stipulat o astfel de clauza, suma facturata de furnizor nu se considera o diferenta de curs valutar, ci doar o diferenta de pret. Chiar dvs. ati precizat faptul ca furnizorul v-a pus la dispozitie un catalog cu preturile bunurilor care urmeaza a fi livrate exprimate in valuta.

 

Deoarece pretul reprezinta un element de stabilire a valorii bunurilor livrate, se considera ca diferentele de pret reintregesc baza de impozitare a bunurilor livrate anterior.

Din acest motiv, furnizorul a emis o noua factura cu aceasta diferenta pozitiva. Legea nu obliga furnizorul sa emita factura cu TVA colectata pentru diferentele de curs valutar dintre data facturarii si data incasarii acesteia, dar daca o astfel de clauza exista intr-un contract, statul nu poate interveni intre parti.

Daca furnizorul considera suma drept o diferente de pret si doreste recuperarea acesteia de la cumparator iar cumparatorul este de acord cu clauza impusa de v?nzator, suma este considerata baza de impozitare a TVA.

Ca regula generala, chiar daca negocierea pretului se efectueaza in valuta, baza de impozitare a TVA se determina la cursul valutar in vigoare la momentul faptului generator. Pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, faptul generator ia nastere la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, fapt reglementat prin articolul 1341, alineatul 1.

Pentru respectarea acestei prevederi legale, se utilizeaza cursul valutar din data livrarii bunurilor sau din data prestarii serviciilor, chiar daca factura aferenta operatiunilor respective poate fi emisa catre beneficiar cel mai t?rziu pana in cea de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.

In concluzie, prin contract, partenerii pot sa prevada una din urmatoarele doua modalitati de decontare in lei a contravalorii facturii emise:

* decontarea in lei la cursul valutar din data emiterii facturii. In aceasta situatie, nu exista diferente de curs valutar intre data emiterii facturii si data decontarii acesteia.

Deci nu exista nici diferente de pret.

* decontarea in lei la cursul valutar din data platii facturii. In aceasta situatie, exista diferente de curs valutar intre data emiterii facturii si data decontarii. dar aceste diferente nu reprezinta baza de impozitare a TVA. Reprezinta baza de impozitare in situatia in care furnizorul considera sumele respective drept diferente de pret.

Raportat la anul 2007, diferentele de curs valutar au un tratament fiscal diferit, astfel:

* anterior datei de 1 ianuarie 2007:

- pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii contractate in valuta, a caror decontare se efectua in lei la cursul de schimb valutar din ziua platii, exigibilitatea taxei era afectata. In astfel de conditii, diferentele de curs valutar erau considerate prin legislatia fiscala drept diferente de pret care modificau baza de impozitare stabilita initial, la data faptului generator. In acest context, prin normele de aplicare ale articolului 137 ?Baza de impozitare pentru operatiuni in interiorul tarii? , la punctul 18 s-a impus emiterea de facturi fiscale pentru diferentele de pret, in plus sau in minus, rezultate ca urmare a modificarii cursului pietei valutare in vigoare la data incasarii fata de cel utilizat la data livrarii sau prestarii.

* ulterior datei de 1 ianuarie 2007:

- aceste diferente de curs valutar nu sunt considerate diferente de pret, motiv pentru care furnizorul sau prestatorul nu trebuie sa mai emita facturi cu semnul minus sau cu semnul plus in functie de fluctuatia cursului valutar, daca prin contract nu se convine altfel.


Solutie acordata in luna iunie 2009

Servicul de Consultanta Consilier Taxe si Impozite  pentru Contabili

Acest fapt este prevazut la punctul 22 alineatul 2 din Normele de aplicare ale Codului fiscal emise pentru punerea in practica a prevederilor articolului 1391 ?Cursul de schimb valutar?. In acest context, partenerii pot sa prevada si incasarea in transe a contravalorii bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fara a fi afectata exigibilitatea taxei.

In situatia in care prin contract se prevede incasarea esalonata a contravalorii facturii emise, dar cu obligativitatea respectarii cursului valutar din data efectuarii platii, diferentele de curs aferente, favorabile sau nefavorabile reintregesc baza de impozitare a TVA aferenta operatiunii initiale.

In concluzie, in situatia in care prin contract nu ar fi fost o astfel de clauza negociata si acceptata de parti, bugetul statului nu ar fi fost indreptatit sa oblige furnizorul sa considere diferenta nefavorabila de curs valutar drept baza de impozitare a TVA. Aceasta posibilitate a fost abrogata incep?nd cu data de 1 ianuarie 2007.

Articol adaugat in 22 iulie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat n limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016