Studiu de caz: Emiterea autofacturii in cazul platilor in avans
Valabil la 6.09.2011
O societate efectueaza plati in avans catre furnizorii interni insa nu primeste factura de la acestia pana la 15 ale lunii urmatoare. In aceasta situatie, societatea care a efectuat plata va putea emite autofactura, potrivit art. 155 1, alin. (2) din Codul fiscal? In plus, fiind vorba de o operatiune in oglinda pentru avansurile incasate, la care se colecteaza TVA, va putea societatea care a efectuat plata sa deduca TVA aferent?
Autofactura nu se emite in situatia avansurilor platite catre furnizori interni. Conform art. 1551 alin 2 din Codul fiscal, autofactura se emite de catre persoana impozabila /neimpozabila in situatia in care aceasta este obligata la plata TVA conform cazurilor descrise la art. 150 alin. (2) - (4) si (6).
La Art.150 alin. (2) - (4) si (6) sunt prevazute situatiile in care persoanele impozabile /neimpozabile sunt obligate la plata TVA, astfel:
"(2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 1251 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5).
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Radiere punct de lucru Administratorul doreste radierea contractului de inchiriere pentru punctul de lucru si desfiintarea acestuia. Salariatul a solicitat incetarea contractului de munca si punctul de...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
(3) Taxa este datorata de orice persoana inregistrata conform art. 153 sau 1531, careia i se livreaza gaze naturale sau energie electrica in conditiile prevazute la art. 132 alin. (1) lit. e) sau f), daca aceste livrari sunt realizate de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele livrari de bunuri pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 1251 alin. (2), chiar daca este inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5).
(4) Taxa este datorata de persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531, care este beneficiarul unei livrari ulterioare efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, in urmatoarele conditii:
1. cumparatorul revanzator al bunurilor sa nu fie stabilit in Romania, sa fie inregistrat in scopuri de TVA in alt stat membru si sa fi efectuat o achizitie intracomunitara a acestor bunuri in Romania, care nu este impozabila conform art. 126 alin. (8) lit. b); si
2. bunurile aferente achizitiei intracomunitare, prevazute la pct. 1, sa fi fost transportate de furnizor sau de cumparatorul revanzator ori de alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului revanzator, dintr-un stat membru, altul decat statul in care cumparatorul revanzator este inregistrat in scopuri de TVA, direct catre beneficiarul livrarii; si
3. cumparatorul revanzator sa il desemneze pe beneficiarul livrarii ulterioare ca persoana obligata la plata taxei pentru livrarea respectiva.
(6) in alte situatii decat cele prevazute la alin. (2) - (5), in cazul in care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizata de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele livrari de bunuri/prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 1251 alin. (2) si care nu este inregistrata in Romania conform art. 153, persoana obligata la plata taxei este persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania sau nestabilita in Romania, dar inregistrata prin reprezentant fiscal, care este beneficiar al unor livrari de bunuri/prestari de servicii care au loc in Romania, conform art. 132 sau art. 133".
Se constata astfel ca sunt supuse autofacturarii numai operatiuni care se deruleaza in legatura cu persoane care nu sunt stabilite in Romania (avansurile platite catre astfel de persoane), nefiind incluse avansurile catre furnizori - persoane impozabile din Romania.
In conditiile in care pentru avansul platit nu s-a primit o factura de la beneficiarul de avans, nu se poate deduce TVA - conditie de deducere a TVA fiind, conform art 146, factura intocmita conform art. 155 din Codul fiscal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Utilizarea autoturismelor intr-o firma
Intrebare: SRL platitoare de impozit pe profit, cu 3 angajati cu CIM 8 ore (1 pe financiar contabil - functie de conducere, 2 pe executie) plus administratorul care este si asociat unic (nu are nici contract de munca, nici contract de mandat). Cei 2 angajati pe executie utilizeaza: - 1 dubita pentru lucrarile de executie (achizitionata pe firma, valoare de intrare < 5.000 EUR, se face FP, deductibilitate 100%)
- 1 masina mica pentru diverse ce tin de executie si teren (achizitionata pe firma, valoare...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Persoana impozabila cu regim mixt. Exercitare drept deducere achizitie cherestea
Intrebare: O societate platitoare de TVA a achizitionat cherestea in valoare de 100.000 EUR. La ora actuala societatea doreste sa vanda cheresteaua la pretul de 125.000 EUR. Societatea utilizeaza jurnale separate de cumparari, avand in vedere ca realizeaza si venituri din operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere, iar operatiunile pot fi diferentiate (cele cu drept de deducere pentru achizitiile aferente vanzarilor cu TVA si cele fara drept de deducere, pentru achizitiile fara drept de deducere,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cesiune proiect constructie intre societati afiliate S.A. si S.R.L.
Intrebare: Societatea mama, o societate pe actiuni, a decis constituirea unei noi societati, un SRL, unde SA este asociat unic. Aportul este un teren si numerar. Terenul a fost evaluat, actul constitutiv are forma autentica. Pe teren, se doreste dezvoltarea unui proiect imobiliar, insa autorizatia de construire, proiectul de arhitectura, rezistenta si alte costuri (OCPI, preapartamentare) au fost inregistrate si suportate de S.A. Proiectul este inceput pe S.A. (avize, taxe, autorizatie construire, costuri...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cheltuieli cu organizarea unei mese festive. Tratament contabil si fiscal
Intrebare: Societatea noastra a organizat in perioada 02-04 octombrie o intalnire cu principalii clienti. Scopul intalnirii a fost acela de a consolida relatiile de afaceri si de a prezenta noile produse. In data de 03 oct a avut loc si o masa festiva la care au participat atat clientii cat si angajatii societatii noastre.
Pe ce cont trebuie sa inregistram cheltuielile cu masa festiva? Sunt deductibile la calcul impozit profit si din punct de vedere al TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Completare numar de factura eronat
Intrebare: O PFA neplatitoare de TVA a emis si transmis prin e-factura o factura in luna noiembrie 2026 catre un client, utilizand din greseala acelasi numar ca cel dat facturii emise catre acelasi client din luna anterioara (83 eronat in loc de 84). In rest, toate celelalte informatii din factura sunt corecte (data, valoare facturata, explicatii tranzactie). Clientul a achitat intre timp factura primita. Considerati ca eroarea privind numarul facturii este atat de semnificativa incat PFA sa storneze...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<