Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Impozit pe cifra de afaceri

07-Feb-2011
4291
Intrebare:

Am o societate comerciala infiintata in anul 2000, care a avut si are si in prezent o cifra de afaceri mai mica de 100.000 euro.

Pana in anul 2004 am platit impozit pe cifra de afaceri (venit) pentru ca era un singur salariat. Cand societatea nu a mai avut salariati am trecut la plata impozitului pe profit 25 respectiv 16%.

Acum, daca societatea are pana la 9 salariati si cifra de afaceri pana in 100.000 de euro, poate opta pentru impozitul de 3% pe venituri?

Raspuns:


Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar ? fiscale, care intra in vigoare incepand cu anul 2011 introduce un titlu nou, -TITLUL IV1- ?Impozitul pe veniturile microintreprinderilor?.

Conform prevederilor acestui titlu, toate societatile care indeplinesc cumulativ la data de 31.12.2010 conditiile impuse de art. 1121 , pot opta pentru plata impozitului pe venit. Impozitul se stabileste prin aplicarea cotei de 3% asupra veniturilor realizate din toate sursele, cu exceptiile expres prevazute la art. 1127.

Rezulta ca, indiferent daca o societate a fost tratata ca microintreprindere inainte de anul 2010 si a pierdut aceasta calitate, fie prin efectul legii fie din cauza neindeplinirii unor conditii sau daca acum opteaza pentru prima data, toate societatile se incadreaza in prevederile acestui titlu.

Printre conditiile impuse este si aceea ca societatea sa nu fi realizat in anul 2010 venituri din:
  • domeniul bancar;
  • domeniul asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (cu exceptia operatiunilor de intermediere);
  • domeniul jocurilor de noroc;
  • domeniile consultantei si managementului.
Se prevede de asemenea ca, daca in cursul anului fiscal societatea realizeaza venituri mai mari de echivalentul in lei a 100.000 euro, aceasta va deveni platitoare de impozit pe profit de la inceputul anului. Pentru calculul impozitului pe profit se iau in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate de la inceputul anului, iar suma impozitului datorat se calculeaza prin scaderea din impozitul pe profit datorat a impozitului pe venit declarat.

In cazul societatii d-voastra, daca la data de 31.12.2010 din situatiile financiare ale societatii rezulta ca nu ati realizat venituri mai mari decat echivalentul in lei a 100.000 euro, aveti 1 pana la 9 salariati inclusiv si nu ati desfasurat una din activitatile prevazute la art. 1122 puteti opta sa calculati si sa platiti impozitul pe venitul microintreprinderilor, optiune care se face prin completarea formularului 010 ?Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica? aprobat prin Opanaf nr. 34/2011.
Formularul se depune pana la data de 31.01.2011, in doua exemplare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti

  • Compensare IMCA

    Intrebare: Compensarea o fac la nivelul impozitului pe profit, adica 566.104 lei si platesc diferenta sau o aplic la intreaga suma IMCA de 712.500 lei (o scad din soldul debitor la contul 441)? Mentionez ca efectuez plati anticipate...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<

  • Detasare personal

    Intrebare: Initial, erau trimisi in delegatie, insa am avut control de la ITM si acestia mi-au spus sa ii inregistrez in detasare, nu in delegatie, deoarece este considerata o detasare transnationala. Conform Legii 16/2017 (art. 5 alin. 2...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Subiectele saptamanii

  • Distribuire dividende. Se pot plati dividendele INAINTE sa fie depus Bilantul la ANAF?

    • Distribuirea si plata dividendelor este una dintre cele mai importante probleme fiscale ale contribuabililor. Iar in acest articol vom vedea daca se poate face plata dividendelor in cazul in care Bilantul a fost aprobat AGA, dar nu a fost transmis la ANAF. Avem cazul urmator. In data de 12.03.2025 s-au semnat actele necesare arhivei pentru Bilantul Contabil la 31.12.2024. AGA a decis ca intreg profitul aferent an 2024 sa fie repartizat asociatilor sub forma de dividende. Bilantul aferent an 2024...» citeste mai departe aici

  • Controale antifrauda. Au dreptul inspectorii sa efectueze perchezitii personale (posete, vestiare)?

    • Un contribual se intreaba daca in cazul unui control tematic/inopinat, inspectorii de la ANAF − SERVICIUL ANTIFRAUDa au dreptul de a cauta in tot magazinul dupa ce doresc ei? Au dreptul sa te puna sa scoti din buzunare tot ce ai, sa-ti controleze poseta si vestiarul? Specialistul ne spune ca in cadrul activitatii de control antifrauda desfasurate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), functionarii publici ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala au atributii specifice...» citeste mai departe aici

  • Declaratia D394. Cum poate fi rectificata pentru a NU mai exista sume in plus in D300

    • Intocmirea declaratiilor fiscale este o problema pe care toti contribuabilii trebuie sa o trateze cu seriozitate. Insa uneori apar greseli, omisiuni sau alte erori pe care le observam mult prea tarziu, cand formularele sunt deja transmise. In cazul de astazi vom vedea cum trebuie sa procedati pentru a rectifica D394, astfel incat sa nu mai existe sume in plus in D300. Avem cazul unui contribuabil care a refacut contabilitatea din 2023 pana in 2024, iar la intocmirea declaratiei D300...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016