Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Impozitarea veniturilor unor nerezidenti

25-Iul-2011
3588
O societate comerciala cu capital romanesc descarca licente prin intermediul Internetului facand plata prin intermediul cardului bancar si listand chitantele sau facturile. Cum va proceda societatea in aceasta situatie in ceea ce priveste impozitul pe veniturile nerezidentilor pentru aceste servicii, dat fiind faptul ca nu exista posibilitatea retinerii impozitului la sursa?

Conform dispozitiilor reglementate de art. 7 pct. 28 lit. b) din Codul fiscal, termenul redeventa reprezinta orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele: brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software.

Textul legal precizeaza ca nu se considera redeventa, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, fara alte modificari decat cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia. De asemenea, nu va fi considerata redeventa, in sensul Codului fiscal remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitia in intregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator.

Astfel, ca urmare a prevederilor antementionate, se considera ca plata unui program informatic destinat utilizarii interne nu poate in nici un fel sa reprezinte redeventa prin prisma oricaror elemente prezentate pe larg in cuprinsul art. 7 pct. 28 din Codul fiscal.

In cazul in care achizitionarea licentelor se face cu scopul revanzarii ne vom afla in prezenta obtinerii de catre nerezident a unor venituri din redevente care fac obiectul impozitarii in Romania potrivit art. 115 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal aplicandu-se cota de impozitare de 16%. Chiar daca prin efectuarea platii nu puteti face retinerea impozitului aveti in continuare obligatia declararii si platii impozitului pe veniturile nerezidentilor sporind venitul nerezidentului cu impozitul suportat.


In situatia in care, nerezidentul prezinta un certificat de rezidenta fiscala vor fi facute aplicabile prevederile conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului aplicandu-se cota de impunere aplicabila veiturilor din redevente. Este de asemenea posibil ca aceste venituri, potrivit conventiei sa nu fie impozabile si in statul de sursa a venitului ramanand impozabile numai in statul de rezidenta.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Factura: Cu ce data se inregistreaza in contabilitate facturile electronice primite

    • Cu ce data se inregistreaza in contabilitate factura primita? Dar factura transmisa prin SPV? Data de inregistrare in contabilitate a facturilor electronice – raspunsul specialistului: Conform OUG 120 /2021-art. 2: (1) In sensul prezentului capitol, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: - factura electronica - factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata; Art. 10...» citeste mai departe aici

  • Bonificatiile de 3% pentru contribuabilii buni platnici se vor acorda din oficiu

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse cateva facilitati speciale pentru contribuabilii buni platnici precum bonificatia de 3% care se acorda din oficiu. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca in Monitorul Oficial nr. 905 din 6 septembrie 2024 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru...» citeste mai departe aici

  • Seminar fiscal-contabil privind noutatile din 2024: E-Factura, E-Transport, E-TVA, impozite, salarii, TVA

    • In data de 14 octombrie 2024 se va transmite live seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Editia 148. Seminar national de Fiscalitate si Contabilitate Lectori de exceptie pun in discutie modificarile legislative si implicatiile acestora in activitatea dvs. si vin sa raspunda intrebarilor dvs. Printre subiectele discutate amintim E-Factura (Legislatia explicata Intrebari si Raspunsuri), E-Transport(CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege), E-TVA(ultimele modificari...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016