
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Cand devine platitor de impozit un ONG si care este documentatia pe care trebuie sa o intocmeasca si sa depuna la DGFP?
Conform dispozitiilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 15, alin. (2), organizatiile nonprofit, sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru venituri de natura cotizatiilor, taxelor de inscriere, contributiilor membrilor, donatiilor sau bunurilor primite prin sponsorizare, sumelor realizate din actiuni ocazionale de strangere de fonduri, veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10 % din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit etc. Organizatiile nonprofit, datoreaza impozit pe profit numai pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decat cele scutite.
Organizatiile nonprofit au nevoie de cod fiscal pentru a putea desfasura activitate si de aceea, potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala depun formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" la organul fiscal in raza caruia sunt inregistrate, inca de la infiintare. Prin aceasta declaratie sunt inregistrate si ca platitoare de impozit pe profit.
Organizatiile nonprofit care desfasoara si activitate economica, au obligatia sa evidentieze distinct veniturile si cheltuielile aferente activitatilor desfasurate in scopul obtinerii de profit, conform reglementarilor contabile aprobate prin Omef nr. 1969/2007, privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial.
Pentru activitatea economica se folosesc aceleasi grupe de venituri si cheltuieli utilizate de societatile comerciale.
Organizarea contabilitatii de gestiune este obligatorie atunci cand se desfasoara si activitati economice deoarece este necesara colectarea si repartizarea cheltuielilor pe destinatii, respectiv pe activitati, sectii, faze de fabricatie etc. si calcularea costului de fabricatie a produselor, serviciilor, precum si a productiei si serviciilor in curs de executie. Modul de organizare a contabilitatii de gestiune este la latitudinea fiecarei organizatii nonprofit, in functie de specificul activitatii si necesitatilor proprii.
Repartizarea cheltuielilor comune se face utilizandu-se ct. 489 "Decontari intre activitatile fara scop patrimonial si activitatile economice".
Din punct de vedere fiscal, conform dispozitiilor art. 34, alin. (5) din Codul fiscal, toate organizatiile nonprofit, indiferent ca desfasoara sau nu activitati economice, ca realizeaza sau nu profit impozabil, au obligatia de a completa si depune formularul 101 privind impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul, deoarece, conform prevederilor art. 13 din Codul fiscal si pct. 1 din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, acestea sunt considerate "contribuabili".
Completarea si depunerea formularului 101 aprobat prin Ordin ANAF se face chiar daca organizatia nu inregistreaza profit impozabil. Pentru inscrierea informatiilor in Declaratia 101organizatia nonprofit trebuie sa completeze registrul de evidenta fiscala asa cum se prevede la art. 19, alin. (6) din Codul fiscal.
In timpul anului nu se completeaza si nu se depune formularul 100 pentru impozitul pe profit trimestrial.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu, expert contabil si auditor
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: In contract, dobana negativa este definita astfel: â??Rata dobanzii si capitalizarea dobanzii - Dobanda pe contul de la Banco Santander S.A. Rata de referinta pentru operatiunile de depozit interbancar de tip O/N pe piata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Eu am citit ca ca nu se impoziteaza veniturile din vanzarea pachetului de actiuni primit initial, adica 1.172.147 actiuni. Ulterior da, se impoziteaza. Ce inseamna natura lor juridica? Textul de mai jos este cel corect?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<