Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Operatiuni intracomunitare. TVA

14-Ian-2011
10736
Intrebare:

O societate comerciala Biotechnic SRL cu sediul in Romania ,in calitate de beneficiar, inregistrata in scopuri de TVA in Romania a incheiat cu o societate spaniola Surgival in calitate de furnizor, inregistrata in scopuri de TVA in Spania, un contract de furnizare de proteze ortopedice.

Cazul 1. Costul transportului se factureaza de furnizor pe acelasi Invoice cu marfa livrata.

Societatea Surgival din Spania a livrat protezele ortopedice cu un Invoice in care ultima pozitie mentionata in documentul respectiv reprezinta "Costuri de transport" aferente expedierii produselor prin curier rapid din Spania in Romania.

Avand in vedere ca protezele ortopedice sunt taxate cu cota de TVA de 9% ,societatea Biotechnic SRL din Romania, a aplicat taxarea inversa cu 9% pentru valoarea protezelor achizitionate din Spania ,inregistrand achizitia respectiva si in Declaratia 390.


Intrebarea noastra este urmatoarea: cu ce cota de TVA se aplica taxarea inversa pentru pozitia din Invoice reprezentand "Costuri de transport ", se aplica aceeasi cota de TVA de 9% ca si pentru protezele ortopedice sau trebuie sa se aplice cota de 19 % pentru ca sunt costuri de transport? (Am anexat copia scanata a Invoice-ului)

Cum este corect, sa se aplice taxarea inversa cu 9% la total valoare Invoice, inclusiv costurile de transport si sa se declare intreaga valoare in dec.390 achizitie intracomunitara de bunuri ,sau cota de TVA trebuie sa se aplice diferentiat, taxarea inversa sa se efectueze cu 9% pentru proteze si 19% pentru costurile de transport, declararea in 390 efectuandu-se tot diferentiat, protezele ca achizitie intracomunitara de bunuri si costurile de transport ca achizitie intracomunitara de servicii?

Cazul 2.Costul transportului se factureaza separat de marfa livrata, funrizorul emite o factura separata pentru serviciile (costurile) de transport.

Aceeasi intrebare se ridica si pentru cazul in care societatea Biotechnic SRL primeste marfa cu doua facturi separate, una cu valoarea protezelor livrate si a doua cu valoarea costurilor de transport aferente, cu ce cota se taxeaza cele doua facturi din punctual de vedere al TVA (9% sau 19%) si cum se declara in decembrie 390, separat achizitie de bunuri si separat servicii sau per total numai ca o achizitie intracomunitara de bunuri?

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca serviciul de transport este facturat in mod distinct pe factura emisa, consider ca obligatia de transport a bunurilor revine firmei dvs. in calitate de cumparator. Aceasta obligatie rezulta din conditia de livrare a bunurilor negociata prin contract. Astfel, daca pretul bunurilor este negociat in conditia de livrare ,,ex works,,. inseamna ca obligatia suportarii costului transportului este in sarcina firmei dvs. care a dispus furnizorului sa expedieze bunurile pe cheltuiala sa. Daca prin conditia de livrare negociata, transportul ar fi fost suportat de catre furnizor, valoarea transportului nu ar mai fi fost facturata separat deoarece ar fi fost inclusa in pretul de vanzare al bunurilor.

Deci, in situatia prezentata, furnizorul dvs. are doar calitatea de cumparator ? revanzator al unui serviciu de transport care primeste pe numele sau o factura din partea casei de expeditie si recupereaza valoarea transportului prin emiterea unei facturi pe numele firmei dvs. Practic, partenerul dvs. refactureaza costul expedierii bunurilor de pe teritoriul Spaniei pe teritoriul Romaniei. In acest caz, partenerul dvs. intracomunitar are o dubla calitate: de furnizor de bunuri si de prestator de servicii. Serviciul de transport este neimpozabil la prestatorul serviciilor din Spania, dar impozabil la beneficiarul serviciului din Romania.

In acest context, serviciul de expediere si transport a bunurilor este impozabil in Romania prin aplicarea regulii generale de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal. Prevederile articolului 133 alineatul 2 din Codul fiscal sunt armonizate cu prevederile articolului 44 din Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei CEE nr. 112 din 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor conform caruia ,,Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice.? Practic, prin aceasta regula se prevede ca locul de taxare trebuie sa fie ,,locul in care are loc consumul? fiind respectat astfel principiul destinatiei serviciului.

Un exemplu aplicabil situatiei prezentate de dvs. este cel reglementat la punctul 19 alin. 4 din normele de aplicare ale art. 137 din Codul fiscal, dar care trebuie interpretat ,,in oglinda,, deoarece firma din Romania are calitatea de beneficiar iar firma din Spania are calitatea de furnizor si prestator:

,,Exemplul nr. 2: Un furnizor A din Romania realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri catre beneficiarul B din Ungaria. Conditia de livrare este ex-works, prin urmare transportul este in sarcina cumparatorului, a lui B. Totusi, B il mandateaza pe A sa angajeze o firma de transport, urmand sa ii achite costul transportului. Transportatorul C factureaza lui A serviciul de transport din Romania in Ungaria, iar A, aplicand structura de comisionar, va refactura serviciul lui B. Se considera ca A a primit si a prestat el insusi serviciul de transport. Acest serviciu de transport va fi facturat de catre C catre A cu TVA, locul prestarii fiind in Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. A va refactura transportul catre B fara TVA, serviciul fiind neimpozabil in Romania conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.,,

Valoarea serviciilor de transport refacturata de catre partenerul din Spania trebuie impozitata in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa materializat prin formula contabila 4426 = 4427 cu aplicarea cotei standard de 24%. Acest serviciu reprezinta pentru firma dvs. o achizitie intracomunitara de servicii care trebuie raportata obligatoriu prin declaratia cod 390 cu simbolul S. Costul transportului ar fi fost taxat cu cota de 9% numai in situatia in care valoarea acestui serviciu ar fi fost inclusa in pretul de vanzare al produsului, in functie de conditia de livrare negociata prin contract, de exemplu C.I.F.

In ambele situatii prezentate, respectiv primirea unei facturi cu doua pozitii (valoare bunuri si valoare transport) si primirea a doua facturi distincte (una pentru bunuri si cealalta pentru transport), raportarea prin decontul de TVA si declaratia cod 390 trebuie efectuata distinct pe fiecare din cele doua operatiuni, prin aplicarea a doua cote diferentiate in functie de natura operatiunii efectuate:

- achizitie intracomunitara de bunuri, prin aplicarea regimului de taxare inversa utilizand cota redusa de 9%:
- prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul A;
- prin decontul de TVA la randul 5 si 17;
- achizitie intracomunitara de servicii, prin aplicarea regimului de taxare inversa utilizand cota standard de 24%:
- prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul A;
- prin decontul de TVA la randul 7 si 19;

In concluzie, modalitatea de taxare si raportare a operatiunilor intracomunitare efectuate este conditionata de prevederile contractuale (sau a comenzii), respectiv de conditia de livrare negociata din care rezulta responsabilitatea fiecarui partener al tranzactiei.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016