Studiu de caz: perisabilitati in cazul comercializarii de sandwich-uri
Situatia concreta se refera la o societate care achizitioneaza sandwich-uri pe care ulterior le distribuie prin automate. Se doreste aflarea modalitatii de calcul in cazul perisabilitatii admise la receptia marfurilor (rezultata in timpul transportului), precum si in cazul perisabilitatii pe timpul depozitarii si a perisabilitatii la desfacere.
In concret, potrivit art. 21 alin. (3) lit. d) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, perisabilitatile sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in limitele stabilite de organele de specialitate ale administratiei centrale, impreuna cu institutiile de specialitate, cu avizul Ministerului Finantelor Publice.
In ceea ce priveste limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor, acestea sunt incadrate la art. 13 al Normei privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare, aprobata prin HG 831/2004.
De retinut ca perisabilitatile se refera la acele scazaminte care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau ai vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica).
Important! Nu sunt considerate perisabilitati urmatoarele:
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Achizitie servicii intracomunitare Am primit o factura de la EuroWAG - Cehia pentru servicii emisa cu TVA 0. In subsolul facturii scrie: "In conformitate cu Art 9 din L235/2004 MO referitor la TVA tranzactia nu...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- pierderile incluse in normele de consum tehnologic;
- pierderile produse prin neglijenta sau sustrageri;
- pierderile produse din alte cauze imputabile persoanelor vinovate;
- pierderile produse in urma unor cauze de forta majora.
Toate aceste pierderi inregistrate in conditiile de mai sus vor fi aprobate de managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, dupa caz, la nivelul cantitatilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia receptionarii marfurilor transportate, a inventarierii sau a predarii gestiunii, pana la limitele prevazute la art. 13.
Acordarea perisabilitatilor este conditionata de o verificare faptica a cantitatilor de produse existente in gestiune si stabilite dupa cantarire, numarare, masurare si alte procedee similare, precum si dupa efectuarea compensarilor conform prevederilor legale in vigoare.
Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare si desfacere se stabilesc la nivelul intregii activitati a persoanei juridice platitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de livrare pentru marfurile vandute in perioada cuprinsa intre doua inventare. Pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
Limitele admisibile de perisabilitate pentru produse alimentare sunt redate in Anexa nr. 1 la norma mentionata. La pct. 45 din aceasta anexa este prevazuta grupa preparate culinare si semipreparate, ambalate in tavi, navete, cutii, casolete. In acest caz sunt acceptate perisabilitati doar la desfacere cu amanuntul sau in alimentatia pubilca, iar coeficientul este de 0,45%. Stabilirea limitelor maxime de perisabilitate admise la desfacere se face la nivelul intregii activitati a persoanei juridice platitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de livrare pentru marfurile vandute in perioada cuprinsa intre doua inventare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Asociere in participatiune
Intrebare: Doua societati fac un contract de asociere in participatiune: Societatea A, platitoare de TVA, cu impozit pe profit de 16% si cota de participare 40%, Societatea B, neplatitoare de TVA, care este si liderul asocierii cu 60%. Societatea A face achizitii de produse si servicii pentru viitoarea activitate a asocierii, care va incepe doar peste cateva luni. Are dreptul Soc. A sa deduca TVA pe aceste facturi in conditiile in care liderul Soc. B nu este platitor de TVA? Societatea A a efectuat pana...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratament fiscal TVA prestare servicii catre o ONG
Intrebare: O societate comerciala neinregistrata in scopuri de TVA deruleaza un contract de presari servicii cu un client (ONG) din spatiul UE, obiectul contractului fiind servicii productie artistica, design grafic. Care este tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, este necesara obtinerea codului TVA intracomunitar pentru facturile emise catre ONG?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Eliminare creanta conform planului de reorganizare
Intrebare: Unitatea are creante de recuperat in valoare de 175.800 lei (cu TVA inclus), din 2015-2016, de la o societate aflata in reorganizare, al carei plan a fost aprobat in 2020. In 2021, valoarea creantei a fost anulata prin planul de reorganizare. Pentru aceasta creanta nu au fost constituite provizioane si nu s-a facut ajustare TVA. La 31.12.2024, se hotaraste scoaterea din evidenta a acestei creante. Se poate ajusta TVA? Pe langa autofactura si trecerea la regularizari in decont, ce alte obligatii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Liceu particular. Monografie contabila
Intrebare: ONG - asociatie, fondatoare al unui liceu privat infiintat ca personalitate juridica fara scop patrimonial, acreditat pentru ciclurile: prescolar, primar si gimnazial, are urmatoarele venituri: 1. Taxa de scolarizare pentru ciclurile primar si gimnazial; 2. Taxa de scolarizare pentru ciclul prescolar cu masa inclusa; 3. Taxa de scolarizare program prelungit. Avand in vedere veniturile mentionate, va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind incadrarea lor. Veniturile din taxa de scolarizare sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<