
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
"O societate cu TVA anulat din oficiu in anul 2013 isi reia activitatea incepand cu luna iunie 2019 in domeniul constructiilor. Obtine o cifra de afaceri de 80000 lei in luna iunie, in anul 2018 fiind pe pierdere contabila. La calculul impozitului pe profit se ia in considerare pierderea din anul precedent sau ne raportam exact la cifra de afaceri aferenta trimestrului?
Pentru calculul impozitului pe profit se au in vedere prevederile legale din codul fiscal:
“Art. 17: Cota de impozitare
Cota de impozit pe profit care se aplica asupra profitului impozabil este de 16%.
CAPITOLUL II: Calculul rezultatului fiscal
Revenind la speta dumneavoastra, in anul 2019, intelegem ca societatea are status fiscal (vector fiscal) de platitoare de impozit pe profit.
Acum la iunie 2019, pentru calculul impozitului pe profit aferent trimestrului II 2019 (la iunie), se tine cont, in sensul ca se scade din baza impozabila DOAR pierderea FISCALA precedenta, stabilita pe randul 40 a ultimei declaratii D101, insa numai daca fiecare pierdere fiscala anuala in parte, care compune aceasta pierdere fiscala totala de pe randul 40 al ultimei declaratii 101 depusa de societate, se mai incadreaza in perioada celor 7 ani de la constituire;
Deci, “La calculul impozitului pe profit se ia in considerare pierderea din anul precedent sau ne raportam exact la cifra de afaceri aferenta trimestrului?” la calculul impozitului pe profit se ia in calcul DOAR pierderea FISCALA din anul precedent, de pe rand 40 din D101 aferenta anului precedent – daca societatea a fost, bineinteles, platitoare de impozit pe profit – , nu pierderea contabila, din balanta anului precedent.
Daca nu exista pierdere FISCALA precedenta, atunci alt gen de pierdere (contabila) NU se ia in considerare la calculul impozitului pe profit la iunie 2019.
Pentru acest calcul, din totalul veniturilor pe 6 luni (ianuarie – iunie 2019), atentie, nu numai cifra de afaceri, se scade totatul cheltuielilor 6 luni (ianuarie – iunie 2019), se aplica ajustari fiscale (gen se aduna cheltuielile nedeductibile din aceasta perioada si se scad, daca exista, alte sume.
Astfel, se obtine un rezultata fiscal, care poate sa fie profit impozabil, pe care se aplica cota de 16%, rezultand impozitul pe profit aferent trimestrului (deoaece, inteleg, pana la iunie societatea nu a inregistrat venituri sau cheltuieli), sau poate sa fie pierdere fiscala, si nu se mai calculeaza si nu se datoreaza impozit pe profit aferent acestei perioade.
Astfel, expresia dumneavoastra “pierderea din anul precedent” este irelevanta, aceasta putand fi: pierdere contabila - care nu se ia in calcul - sau pierdere fiscala - care se ia in calcul, in sensul ca se scade din baza impozabila -, dar care trebuie sa fie in termenul “de prescriptie” de 7 ani.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: SC SRL realizeaza o investitie in constructie de cladire pentru care deduce tva pentru materiale si manopera efectuate pentru constructia cladirii. Cladirea este finalizata si receptionata in anul 2015. In anul 2015, 2016...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate din Romania platitoare de TVA furnizeaza servicii de consultanta pentru beneficiar - o entitate din Belgia. Societatea din Belgia are cod de TVA valid. Serviciile reprezinta consultanta tehnica/Due Diligence in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<