Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Regimul de impozitare in cazul unui contract de asociere in participatiune cu partener din Spania

22-Aug-2011
5536
Valabil la 23.08.2011

Contractele incheiate cu societati din alte tari pot fi diferite, in unele cazuri, si prin prisma acordurilor incheiate de Romania cu tarile respective. In cele mai multe cazuri insa, cele mai importante neconcordante sunt reglementate de legislatia europeana. Ca exemplu, vor fi ilustrate implicatiile fiscale aferente unui contract de participatiune cu un partener (persoana juridica impozabila din Spania). In urma contractului, partenerului ii revine un procent din profitul participatiunii. Va fi inregistrat contractul la Finante? Va fi acesta supus platii impozitului in Romania?

In primul rand, conform art. 28 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, inainte de inceperea activitatii, persoana juridica romana are obligatia inregistrarii asocierii la autoritatea fiscala, prin depunerea declaratiei de inregistrare, iar asocierea va primii un cod de identificare fiscala.

Potrivit art. 28 alin. (4) din Codul fiscal, din punctul de vedere al impozitului pe profit, pentru orice asociere ce este formata dintr-o persoana juridica romana si o persoana juridica straina, conducerea contabilitatii si asigurarea obligatiilor de declarare si plata a impozitului pe profit revin persoanei juridice romane ce va indeplinii obligatiile si pentru societatea straina.

Pana pe data de 25 a lunii urmatoare trimestrului incheiat, persoana juridical romana va depune pentru asociere Declaratia 104 privind modul de distribuire a cheltuielilor si veniturilor realizate de asociere.


Din punct de vedere al TVA, in conformitate cu prevederile art. 127 alin. (10) din Codul fiscal, asocierile in participatiune nu dau nastere unei persoane impozabile separate.

In acest sens, punctul 79 indice 1 alin. (1) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, stabileste ca, in cazul asocierilor in participatiune, drepturile si obligatiile legale privind TVA prevazute de Titlul VI al Codului fiscal revin asociatului desemnat in acest scop potrivit contractului incheiat intre parti (presupunem in cazul dat ca este persoana juridica romana), care contabilizeaza veniturile si cheltuielile.

Prin drepturi si obligatii legale se intelege, printre altele, dreptul de a exercita deducerea taxei pentru achizitii conform prevederilor art. 145-147 indice 1 din Codul fiscal, obligatia de a emite facturi catre beneficiar si de a colecta taxa in cazul operatiunilor taxabile, dreptul/obligatia de ajustare a taxei conform art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal.

Contabilitatea asocierii se intocmeste in conditiile aplicarii OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, pana la nivel de balanta, asocierea nedepunand situatii financiare anuale. Datoriile si creantele existente la data bilantului se vor regasii in situatiile financiare ale persoanei juridice romane. In concluzie, potrivit reglementarilor legale in vigoare prezentate, obligatia privind declararea si plata impozitului pe profit revin persoanei juridice romane.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016