Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Responsabilitatea reprezentantului fiscal

10-Aug-2011
9711
Valabil la data de 11.08.2011

Pentru o mai buna ilustrare a prevederilor care reglementeaza notiunea responsabilitatii reprezentantului fiscal, se va avea in vedere cazul unei societati straine care are desemnat in tara noastra un reprezentant fiscal prin care efectueaza facturare catre beneficiari avand TVA colectata si datorata statului roman. Ce s-ar intampla insa in situatia in care societatea nu si-ar achita aceasta datorie la bugetul de stat? In ce masura ar fi responsabila societatea de contabilitate desemnata ca reprezentant fiscal? Ar putea aceasta societate de contabilitate sa datoreze sumele catre stat, chiar daca operatiunile respective nu sunt derulate de aceasta societate, ci de societatea straina prin reprezentant fiscal, avand un cod fiscal diferit fata de cel al societatii de contabilitate?

In acest caz, se considera ca reprezentantul fiscal a fost desemnat conform procedurii stabilite de pct. 66^1 din HG 44/2004, privind normele metdologice pentru art. 153 alin. (6) din Codul fiscal, act normativ ce instituie posiblitatea unei persoane impozabile din Comunitate, ce are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, sa efectueze aceasta inregistrare prin reprezentant fiscal.

In consecinta, din punctul de vedere al asumarii raspunderii, se considera ca este aplicabila prima teza a prevederilor de la pct. 66^1 alin. (4) din HG 44/2004, ce stabileste:

"(4) Reprezentantul fiscal, dupa ce a fost acceptat de organul fiscal competent, este angajat, din punctul de vedere al drepturilor si obligatiilor privind TVA, pentru toate operatiunile efectuate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania atat timp cat dureaza mandatul sau".


Astfel, reiese ca reprezentantul fiscal poarta raspunderea pentru plata TVA datorata de persoana juridica straina, pentru eventualele cheltuieli accesorii si va fi sanctionat pentru abaterile de la normele declarative.

Din punctul de vedere al asumarii raspunderii, existenta unui cod de inregistrare in scopuri de TVA distinct pentru societatea straina, fata de cel al societatii de contabilitate, nu poate modifica responsabilitatile instituite prin actele normative existente, iar utilizarea codului fiscal diferit este pentru evidenta separata a obligatiilor de TVA aferente societatii straine.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016