Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Solutii pentru imobilizarile necorporale la o asociere in participatiune

14-Aug-2014
3238
In analiza urmatoare, pornim de la cazul a doua societati, A si B, care s-au asociat in baza unui contract de asociere in participatiune sa construiasca un imobil in scopul revanzarii de apartamente.

Cota de participare 50% -50%

Soc A - aport in numerar 100 u.m
soc B - aport in numerar 80 u.m si know how evaluat la 20 u.m.

Contabilitatea asocierii este tinuta de societatea B. Se precizeaza ca la finalul constructiei, apartamentele se impart in mod egal si fiecare societate si le vinde individual. Se va vedea cum se evidentiaza in contabilitate know-how-ul de 20 u.m., precum si cine va factura, stabilind daca factura va fi de 20 u.m. + TVA.

Dat fiind ca vorbim despre un contract de asociere in participatiune know-how-ul nu se factureaza de nimeni nimanui. El este adus ca participare in asociere asa cum s-a convenit de comun acord prin contract.

Know-how-ul este inrregistrat deja in contabilitatea societatii B intr-un cont de imobilizari corporale.

El va ramane in contabilitatea societatii B , dar amortizarea sa va fi inregistrata pe seama asocierii in participatiune si va constitui o cheltuiala decontata in mod egal intre cei doi asociati.

Conform punctului 265 din OMFP 3055/2009

- imobilizarile corporale si necorporale puse la dispozitia asocierii sunt cuprinse in evidenta contabila a celui care le detine in proprietate, urmand ca in evidenta asocierii sa fie evidentiate doar cheltuielile cu amortizarea corespunzatoare;

- cheltuielile si veniturile determinate de operatiunile asocierilor in participatie se contabilizeaza distinct de catre unul din asociati, conform prevederilor contractului de asociere, cu respectarea prevederilor pct. 13 din O.M.F.P. nr. 3055/2009

- la sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016