Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Split TVA si regulile de aplicare

06-Sep-2017
3513

Un contribuabil ne intreaba, referitor la OG 23/2017, urmatoarele:

1. Incepand cu 01.01.2018 TVA aferent incasari si plati se ruleaza prin contul dedicat?

2. In situatia in care am de efectuat o plata si nu am avut incasari pe acest cont utilizez disponibilul din contul curent? Cum se recupereaza aceasta suma?

3. Plata catre buget se face tot la data de 25 ale lunii urmatoare conform decontului de TVA sau la 31 ale lunii in curs se deconteaza automat suma ramasa pe sold?

4. In situatia in care la 31.12.2017 am TVA de recuperat, insa nu am solicitat rambursare in lunile ianuarie, februarie, martie 2018 am TVA de plata insa nu stinge suma de recuperat raman cu banii blocati in contul de trezorerie? 

Iata raspunsul punctual al specialistului:

Avand in vedere faptul ca orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA poate opta pentru aplicarea acestui mecanism de la 1 octombrie 2017, intrebarea dvs. este formulata in timp util. Ordinele A.N.A.F. care urmeaza a fi emise nu vor afecta regulile de baza pentru functionarea acestui mecanism deoarece prevederile O.G. nr. 23/2017 sunt suficient de bine reglementate. 


Astfel, voi raspunde punctual intrebarilor formulate de dvs.:

1) Incepand cu 01.01.2018, suma TVA aferenta incasarilor si platilor aferente operatiunilor economice din sfera de aplicare a TVA se va rula prin contul dedicat doar pentru TVA. Baza de impozitare a TVA aferenta acestor operatiuni se va incasa/plati in/din contul curent al persoanei impozabile.

2) In situatia in care trebuie achitata suma TVA aferenta unei achizitii, dar nu va exista disponibil suficient in contul special de TVA, persoana impozabila va avea obligatia sa alimenteze contul respectiv, fie prin depunere de numerar, fie prin transferul bancar din contul curent. Astfel de situatii se vor regasi in cazul persoanei impozabile care vor efectua operatiuni scutite cu drept de deducere (livrari intracomunitare de bunuri, exporturi) sau operatiuni neimpozabile in Romania (prestari intracomunitare de servicii, prestari catre beneficiari din state terte) sau operatiuni supuse masurilor de simplificare (vanzare constructii care nu mai sunt noi). 

Suma respectiva se va recupera, indirect, prin exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura furnizorului/prestatorului din Romania, inregistrat in scopuri de TVA, obligat sa va indice contul sau special de TVA. Neplata TVA aferenta achizitiilor din contul special al cumparatorului in contul special al furnizorului reprezinta contraventie care se sanctioneaza cu o amenda in suma de 50% din suma reprezentand TVA platita eronat in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului, daca nu se corecteaza plata eronata prin plata TVA in contul de TVA al furnizorului/prestatorului in termen de maximum 30 de zile de la data efectuarii platii eronate. 
Daca plata se va corecta in termen de cel mult 7 zile lucratoare de la data efectuarii platii eronate, amenda va consta in aplicarea unei penalitati de 0,06% pe zi din suma platita eronat, incepand cu ziua efectuarii platii eronate pana la data corectarii acesteia.

3) Prin introducerea mecanismului split TVA, nu s-a modificat termenul de plata al sumei TVA datorate bugetului de stat pentru perioada fiscala de raportare (luna calendaristica sau trimestrul), acest termen fiind data de 25. Plata nu se efectueaza automat, prin executarea sumei de catre organul fiscal competent, plata fiind efectuata, prin virament bancar, din initiativa persoanei impozabile, prin "conformare voluntara" la termenul de plata. Sumele existente in contul special de TVA pot fi executate silit conform procedurii fiscale reglementate prin legea nr. 207/2015, dar numai pentru sume neachitate in termen, pentru: 
- plata TVA datorata bugetului de stat;
- plata altor obligatii bugetare restante existente in evidentele fiscale ale organelor fiscale centrale. 
- pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii, in baza unor titluri executorii, potrivit legii.

Contul special de TVA poate avea un sold debitor, drept disponibil, fara ca acesta sa fie executat silit, daca persoana impozabila nu are debite restante la bugetul statului. 

4) Daca in lunile ianuarie, februarie, martie 2018 se va inregistra suma TVA de plata, inregistrata in creditul contului 4423, valoarea acesteia nu va trebui achitata bugetului de stat deoarece va fi compensata, d.p.d.v. fiscal, prin decontul de TVA cod 300, cu suma TVA de rambursat din debitul contului 4424 la data de 31.12.2017. Aceasta suma se va regasi la randul 40 "Soldul sumei negative a TVA reportate din perioada precedenta pentru care nu s-a solicitat rambursare (rd. 44 din decontul perioadei fiscale precedente)".
D.p.d.v. contabil, se va efectua inregistrarea 4423 = 4424. 

Practic, prin introducerea mecanismului split TVA sau plata defalcata a TVA nu s-a modificat mecanismul de decontare al sumei TVA colectate cu TVA deductibile in cazul persoanei impozabile in scopuri de TVA in scopuri de TVA, reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 591 din 27 ianuarie 2017 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata". Acest act normativ a fost emis in baza prevederilor art. 323 "Decontul de taxa"
" (1) Persoanele inregistrate conform art. 316 trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pentru fiecare perioada fiscala, un decont de taxa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala respectiva.
(2) Decontul de taxa intocmit de persoanele inregistrate conform art. 316 va cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia nastere dreptul de deducere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei pentru care se exercita dreptul de deducere, in conditiile prevazute la art. 301 alin. (2), suma taxei colectate a carei exigibilitate ia nastere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei colectate care nu a fost inscrisa in decontul perioadei fiscale in care a luat nastere exigibilitatea taxei, precum si alte informatii prevazute in modelul*) stabilit de Ministerul Finantelor Publice. "

Aprobarea A.N.A.F. va fi necesara doar in situatia in care se va solicita transferul de numerar din contul special de TVA intr-un cont curent deschis la aceeasi institutie de credit. Pentru incasarea sumelor aprobate de ANAF, persoanele impozabile solicita unitatii Trezoreriei Statului deschiderea unui cont de disponibil distinct, nepurtator de dobanda si pentru care nu se percep comisioane, prin care se pot derula orice operatiuni de incasari si plati in lei. 

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Studiu de caz: Split TVA si regulile de aplicare":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • Conditii microintreprindere 2024: Cele 7 conditii cumulative pe care trebuie sa le indeplineasca firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, in 2024 mai poti ramane la regimul fiscal al microintreprinderilor doar daca indeplinesti 7 conditii cumulative Astfel, in anul fiscal curent o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art.47, alin. (1) din Codul Fiscal, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent : 1. a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro; In aplicarea prevederilor care se refera la conditia de...» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Ce impozite si contributii plateste un PFA in 2024?

    • Daca ai deja un PFA sau te gandesti sa iti deschizi unul anul acesta, trebuie sa stii care sunt impozitele si contributiile pe care trebuie sa le platesti in 2024, dar si cum se declara acestea si care sunt termenele limita. In plus, iti vom explica ce inseamna PFA in sistem real sau PFA la norma de venit, ce contributii PFA si impozite ar trebui sa plateasca in functie de caz si ce varianta poate fi mai avantajoasa pentru tine. PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit Atunci cand iti...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF. Ce declaratii trebuie depuse de contribuabili pana pe 26 februarie 2024

    • Conform calendarului ANAF, contribuabilii trebuie sa depuna mai multe declaratii fiscale importante pana pe data de 26 februarie 2024. Declaratii fiscale cu scadenta in data de 26 februarie 2024 TERMENUL Luni, 26 februarie OBLIGATIA - Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat - Formularul 100 CATEGORIILE DE CONTRIBUABILI: Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat se completeaza si se depune de catre contribuabilii/platitorii carora le revin, potrivit...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016