Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Veniturile si cheltuielile inregistrate eronat si efectuarea controlului de fond

27-Iul-2011
10041
Ce poate face o societate in situatia in care se confrunta cu problema unor venituri sau cheltuieli inregistrate eronat sau omise fara a mai putea depune declaratii rectificative dat fiind faptul ca perioada fiscala la care se refera corectiile a fost supusa controlului de fond? Poate societatea in cauza sa considere contul in care au fost inscrise aceste corectii ca element asimilat veniturilor/cheltuielilor si sa il ia in calcul la determinarea profitului impozabil?

Intai de toate, trebuie stabilit ca erorile constatate pot face referire fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente, potrivit dispozitiilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In plus, de retinut ca procedura de corectare a erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

Erorile din perioadele anterioare sunt rezultatul unor omisiuni sau utilizarea gresita a unor informatii care fie erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise, fie ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

Corectarea erorilor se reflecta in contul de profit si pierdere curent sau reportat in functie de perioada la care se refera daca sunt aferente exercitiului financiar curent, corectarea erorilor se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere sau daca se refera la exercitiile financiare precedente, corectarea erorilor aferente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.

Dispozitiile OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Europene, cu modificarile ulterioare, impart erorile in: semnificative si nesemnificative. Evaluarea erorilor se face in contextul activitatii fiecarei societati utilizandu-se rationamentul profesional al celui care administreaza evidenta. Astfel, erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale.

In cazul corectarii unor erori aferente perioadelor precedente, nu se modifica bilantul perioadei anterioare celei de raportare si nici situatiile financiare ale acelor exercitii.Corectarea erorilor contabile presupune prezentarea in notele la situatiile financiare a unor informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.

Inregistrarea sumelor rezultate din corectarea erorilor contabile se efectueaza cu ajutorul contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile", care permite o determinare clara a impactului asupra rezultatului reportat provenit din corectarea erorilor. Din punct de vedere fiscal, veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin. Declaratiile fiscale pot fi corectate de societate, din proprie initiativa prin depunerea declaratiilor rectificative.

Corectarea declaratiilor se poate face conform prevederilor art. 84 din Codul de procedura fiscala aprobat prin OUG 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Corectarea Formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" aprobat prin OPANAF 73/2011, reprezentand impozitul pe profit datorat trimestrial, se face prin depunerea formularului 710 "Declaratie rectificativa" aprobata prin OPANAF 1340/2009.

Pentru exercitiile anterioare, corectarea formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" se face prin completarea aceluias model de formular, inscriind "X" in spatiul special prevazut in acest scop si completand formularul cu toate informatiile corecte. Se poate face corectarea in cursul inspectiei fiscale numai in baza dispozitiei de masuri comunicate de organul de inspectie fiscala.

Sumele inscrise in declaratia rectificativa nu cuprind diferentele de impozite, taxe si contributii sociale stabilite prin actele de control. Daca perioada fiscala pentru care se doreste efectuarea corectiilor a fost supusa controlului fiscal, societatea se poate inregistra numai cu diferentele de impozit si majorarile de intarziere stabilite de organul fiscal.

Pentru diferentele de impozit pe profit si accesoriile aferente stabilite de organul fiscal pentru anul 2011, inregistrarile contabile sunt:

691 = 4411
"Cheltuieli cu impozitul pe profit" "Impozit pe profit"
4411 = 5121
"Impozit pe profit" "Conturi la banci in lei"
6581 = 4481
"Despagubiri, amenzi si penalitati" "Alte datorii fata de bugetul statului"
4481 = 5121
"Alte datorii fata de bugetul statului" "Conturi la banci in lei"

Diferentele constatate de organele fiscale aferente anului 2009, inclusiv penalitatile de intarziere, se inregistreaza:
1174 = 4411
"Rezultatul reportat provenit din "Impozit pe profit"
corectarea erorilor contabile"

4411 = 5121
"Impozit pe profit" "Conturi la banci in lei"
1174 = 4481
"Rezultatul reportat provenit din "Alte datorii fata de bugetul statului"
corectarea erorilor contabile"
4481 = 5121
"Alte datorii fata de bugetul statului" "Conturi la banci in lei"

Diferentele stabilite in urma controlului fiscal se inregistreaza in luna in care s-a incheiat actul administrativ fiscal. Diferentele suplimentare de plata, inscrise in decizia de impunere ca act administrativ fiscal reprezinta cheltuieli nedeductibile din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil, indiferent de natura acestora. Acelasi regim fiscal il au si accesoriile aferente diferentelor de plata.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016