Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suma pe care recuperatorii de creante o pot cere debitorilor ar putea fi plafonata

29-Nov-2017
2766

Un nou proiect de lege initiat de un grup de senatori si care a primit deja raport favorabil din partea comisiilor reunite propune ca suma pe care societatile de recuperare a creditelor o pot solicita debitorilor sa fie plafonata la dublul sumei pentru care a fost preluata creanta de la banci.

"Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decat dublul sumei platite de acesta pentru a cumpara creanta de la cedent", se arata in proiectul de lege pentru modificarea Ordonantei de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, arata Agerpres. Prevederea ar urma sa se aplice inclusiv contractelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare.

"O firma de recuperare creante cumpara de la banci un pachet de credite neperformante, apoi se indreapta impotriva debitorului pentru a recupera creanta. De multe ori aceste credite sunt vandute la 10% din valoarea lor, ca sa facem o medie. Consumatorii sunt executati silit, adica sunt scosi din casa, apoi casa vanduta la preturi derizorii, iar consumatorilor le este imputata si diferenta dintre suma imprumutata si cea la care a fost vanduta casa", a sustinut senatorul PNL Daniel Zamfir, unul dintre initiatori si presedintele Comisiei economice din Senat, citeaza Agerpres.

De asemenea, potrivit acestuia, prevedere a existat in legislatia romaneasca inca din 1864, dar a fost eliminata in 2011.

Initiatorii proiectului au dat exemple de consumatori care au luat un credit, casa a fost vanduta de recuperatori pe sume mici, iar tot acei consumatori au fost pusi sa returneze diferenta dintre pretul la care s-a vandut imobilul si suma imprumutata.

In schimb, informeaza sursa de mai sus, Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, a precizat ca initiatorii acestei modificari au generalizat situatia:

"De regula, creditele ipotecare nu fac obiectul cesiunilor de creante. Refuz sa cred ca se intampla anumite intelegeri, asa cum ati spus, iar, daca este asa, analizarea acestor situatii este resortul anumitor institutii. Dumneavoastra generalizati".

Totodata, acesta a explicat ca dupa 90 de zile de neplata creditul se considera neperformant, insa in aceasta perioada banca face nenumarate eforturi si notificari catre client, informandu-l inclusiv ca exista riscul sa fie executat silit.

In replica, Zamfir a precizat:

"Vom iubi bancile atunci cand vor trata consumatorul ca pe un partener. Marea discutie de ani de zile este ca bancile nu i-au tratat pe cei pe care ii imprumuta ca pe niste parteneri, pentru ca, in perioada crizei, banca nu a impartit povara cu cei care au luat credite. Banca are si ea raspundere pentru modul in care a fost facuta evaluarea", adaugand si ca in aceasta situatie se afla peste un milion de familii care au luat credite.

"Sunt 1,1 milioane de contracte care au ajuns in mana recuperatorilor. Unele nici nu sunt contracte, pentru ca o parte din acele sume nu pot fi justificate, exista si situatii cand se transfera aceste datorii fara sa existe in spate un contract. Habar nu am cum au fost stabilite acele sume. Deci 1,1 milioane de familii sunt in mana unora care, din pacate, nu sunt reglementati, aceasta este realitatea", a continuat Zamfir.

Bogdan Preda, secretarul general al Consiliului Patronatelor Bancare, a precizat ca nu stie de existenta acestei cifre. "Nu stiu de unde aveti aceasta cifra. Sa fim putin mai atenti la detalii, daca credeti ca rezolvam aceasta problema printr-un pachet de legi...", a spus Preda.

Totodata, Cristian Stefan, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, a explicat ca acest proiect poate duce la scaderea disciplinei la plata.

"Acesta este un subiect care la prima vedere nu ar trebui sa priveasca bancile, dar interesul este destul de mare. Acesta este legat de problematica creditelor neperformante. Stim foarte bine ca in toti anii de criza problema creditelor neperformante a fost serioasa, singura problema a sistemului bancar semnalata de FMI, de agentiile de rating, 20%, ceea ce este foarte mult. Am facut eforturi numeroase, iar bancile au fost nevoite sa actioneze in sensul eliberarii de aceste credite, intrucat stricau imaginea. De aici deriva interesul nostru pentru acest proiect legislativ. El ar putea da nastere la scaderea disciplinei la plata, pe langa efectele benefice pe care nu le contest. Trebuie sa avem grija la ceea ce reglementam, sa nu stricam mai mult. Exista o vorba, nu incerca sa omori o musca cu un ciocan", a sustinut reprezentantul BNR.

"Va raspund. Daca acest proiect va intra in vigoare, firma de recuperare nu va mai cumpara creantele cu 5-10% din valoarea lor, aceasta nu este piata, ci o va cumpara la valoare mai mare, iar atunci pentru pentru cei care dori sa rascumpere nu mai este tentant", a precizat, in replica, Daniel Zamfir.

Consiliul Legislativ a avizat pozitiv acest proiect, cu unele amendamente tehnice aprobate in sedinta de marti a comisiilor reunite de specialitate din Senat, care este prima camera sesizata.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Registrul de evidenta PFA. Cine are obligatia intocmirii si pana cand trebuie completat documentul

    • Daca obtineti venituri din activitati independente sunteti obligat sa completati si sa pastrati permanent la sediul dvs. Registrul de Evidenta Fiscala (REF). Acesta este un document in care trebuie sa treceti totalul veniturilor si totalul cheltuielilor pentru intreaga perioada de activitate desfasurata in anul fiscal precedent pana la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate. REF vizeaza toti contribuabilii pentru care...» citeste mai departe aici

  • Situatii financiare interimare. Termen legal de depunere

    • Situatiile financiare interimare sunt situatii financiare cu scop special, fiind destinate repartizarii de dividende in cursul exercitiului financiar. Situatiile financiare interimare se intocmesc pe baza balantei de verificare in care sunt cuprinse rezultatele inventarierii si sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand: - numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, inscrise in clar; - calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana desemnata prin decizie scrisa...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridice

    • Calendarul obligatiilor fiscale pentru luna noiembrie 2024 a fost publicat de ANAF. Acesta este de mare ajutor atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele jurdice. Primul termen limita este data de 7, cand trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale. Calendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024 In continuare redam cele mai importante termene limita si declaratiile aferente, pentru luna noiembrie 2024. Termen limita Joi 7 noiembrie Obligatia Depunerea declaratiei...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016