Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sume platite de societatea-mama in numele unei entitati din grup. Cum decontati?

15-Aug-2017
4960

Veti afla mai jos ce document se foloseste in cazul in care societatea-mama plateste un furnizor global (comun tuturor societatilor afiliate) si daca e suficient ca firma sa primeasca o factura (fara TVA) in care sa se specifice "plati in numele clientului".

In cazul unei firme, furnizorului ii este mai usor sa achite in numele tuturor societatilor afiliate decat sa lase fiecare tara sa achite acesta datorie. Vom vedea daca este corect/suficient ca pe baza acestei facturi sa fie dati ulterior banii societatii-mama. 

Iata raspunsul specialistului:

Potrivit art 286 alin (4) lit e din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata nu cuprinde urmatoarele:

"e) sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, inclusiv atunci cand locatorul asigura el insusi bunul care face obiectul unui contract de leasing financiar sau operational si refactureaza locatarului costul exact al asigurarii, precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane’’.

"In sensul art. 286 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane impozabile reprezinta sumele achitate de o persoana impozabila pentru facturi emise de diversi furnizori/prestatori pe numele altei persoane si care apoi sunt recuperate de cel care le achita de la beneficiar. Persoana care achita sume in numele si in contul altei persoane nu primeste facturi pe numele sau si nici nu emite facturi pe numele sau. Pentru recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane se poate emite, in mod optional, o factura de decontare de catre persoana impozabila care a achitat respectivele facturi. In situatia in care partile convin sa isi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu se mentioneaza distinct, fiind inclusa in totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite beneficiarului insotita de factura achitata in numele sau.

Persoana care a achitat facturile in numele altei persoane nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colecteaza taxa pe baza facturii de decontare si nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Beneficiarul ale carui facturi au fost achitate de alta persoana isi va deduce in conditiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisa pe numele sau de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata (pct 31.3 din normele metodologice de aplicare a art 286 alin lit e din Codul fiscal).



Asadar, pentru recuperarea sumelor achitate de societatea-mama in numele firmei dumnevoastra, se poate emite o factura de decontare (fara TVA)in conditiile normelor metodologice de mai sus.

In baza acestei facturi de decontare si a copiei documentului de plata, societatea dumneavoastra va restitui suma platita firmei-mama. 



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Sume platite de societatea-mama in numele unei entitati din grup. Cum decontati?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016