Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sume primite pentru participarea in comisii. Contributii sociale datorate

24-Aug-2012
19955
O societate este obligata sa faca plata pentru membrii unei comisii care efectueaza o evaluare care cu durata de doua luni calendaristice. Pentru fiecare luna, membrii comisiei sunt remunerati cu o anumita indemnizatie bruta si niciunul dintre acestia nu este angajatul institutiei in cauza, ei fiind angajatii altor institutii din subordinea ministerului care a eliberat ordinul privind evaluarea.

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, daca in afara de impozitul pe venit de 16%, societatea trebuie sa mai retina si contributiile de asigurari sociale din indemnizatia acestor membri, avand in vedere ca activitatea lor nu are caracter de continuitate.


1. Cum se schimba situatia in cazul in care activitatea unei comisii de acest gen are caracter de continuitate, adica membrii beneficiaza de o indemnizatie lunara pe o perioada de cativa ani?

2. Cum va fi gestionata situatia in cazul in care unul dintre membri ar fi si salariatul societatii? In ce mod va fi tratata indemnizatia cuvenita ca urmare a activitatii sale intr-o comisie care isi desfasoara activitatea cf. celor prevazute la pct.1 ( mai multi ani consecutivi). Va fi aceasta indemnizatie cumulata cu drepturile salariale cuvenite si se vor retine toate contributiile salariale datorate?
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Inregistare fonduri nerambursabile DR 16 Care este monografia contabila pentru decontarea facturilor din fonduri nerambursabile DR 16 la tragerea primei transe? Avand in vedere ca facturile sunt deja achitate.citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Factura cod 751 Angajatii care folosesc autoturismele proprietatea firmei fac alimentari cu benzina/motorina folosind cardul de combustibil emis de acelasi furnizor. La sfarsitul lunii se emite o...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Operatiuni de asigurare Conform Codului Fiscal, operatiunile de asigurari sunt scutite de la TVA, fara drept de deducere. Acest lucru inseamna ca serviciile de asigurari nu sunt supuse taxei pe valoare...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Coduri raportare SAF-T deductibil sau nedeductibil si restituire TVA Erori consistenta testul 2 si testul 4 D406 Va rog sa ma ajutati cu un model de nota contabila pentru cheltuieli deductibile 50% cu codurile de taxa aferente pentru a se genera...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Inchidere cont 461. Aspecte contabile si fiscale Cum pot sa inchid contul 461 cu sold debitor = 27.000 lei, mai vechi de 3 ani? Mentionez ca firma nu are profit din anii precedenti, iar asociat unic la aceasta firma este un ONG....citeste mai mult


Raspuns:

Conform art. 296 indice 4 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal , baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul persoanelor prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b), reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, care include:
g) sumele primite de membrii comisiei de cenzori sau comitetului de audit, dupa caz, precum si sumele primite pentru participarea in consilii, comisii, comitete si altele asemenea;
Asadar, sumele primite pentru participarea in comisii intra in baza de calcul al contributiilor individuale obligatorii.

La pct. 4 si 5 din Norma metodologica de aplicare a acestei prevederi din Codul fiscal se prevede ca sumele prevazute la art. 296 indice 4 alin. (1) lit. e) si g) din Codul fiscal , cu exceptia indemnizatiilor de sedinta primite de consilierii locali, judeteni sau ai municipiului Bucuresti, intra in baza de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale, indiferent daca persoanele respective sunt din cadrul aceleiasi societati ori din afara ei, indiferent daca sunt pensionari sau angajati cu contract individual de munca. Se includ in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 296 indice 4 alin. (1) lit. e) si g) din Codul fiscal .

Exceptii de la plata contributiilor sociale pentru sumele primite pentru participarea in comisii regasim in ceea ce priveste:
- contributia de asigurari pentru somaj (art. 296 indice 16 lit. c1);
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (art. 296 indice 16 lit. d1);
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (art. 296 indice 16 lit. e2);
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (art. 296 indice 16 lit. f)

In consecinta pentru sumele primate pentru participarea in comisii se datoreaza
- contributiile de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat (angajator si salariat);
- contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (angajator si salariat).

Codul fiscal nu face distinctie in ceea ce priveste contributiile sociale dupa cum activitatea este prestata in cadrul comisiei ocazional sau cu caracter de continuitate astfel incat apreciem ca se datoreaza aceleasi contributii sociale in ambele situatii. In cazul salariatului societatii platitoare a sumelor recomandam includerea acestora in veniturile salariale pentru a nu risca reconsiderarea acestora de catre organele fiscale.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016