
Raportul Special
realizat de specialisti
Va rugam sa ne spuneti daca pentru fiecare societate (chiar daca nu are activitate) este obligatorie emiterea unei decizii prin care se numeste o persoana care sa raspunda de prevenirea si combaterea spalarii banilor? Care sunt consecintele daca nu este intocmita aceasta decizie? Cat este amenda? Cine are obligatia intocmirii ei? Se poate trimite cu posta la Oficiul NPCSB Bucuresti?
Referitor la actiunile obligatorii a fi intreprinse de orice entitate privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului prefer, in incipit, sa va prezint o baza legala cat mai cuprinzatoare (toate actele normative trebuind analizate cu modificarile si completarile la zi):
a) legea nr. 129 din 11 iulie 2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative;
b) NORMA din 2 martie 2021 de aplicare a prevederilor Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, pentru entitatile raportoare supravegheate si controlate de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor – aprobata prin Ordinul nr. 37/2021;
Examen Consultant Fiscal 2025
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
h) REGULAMENT BNR nr. 2 din 6 septembrie 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului;
i) NORME SECTORIALE din 12 ianuarie 2023 privind aplicarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, in domeniul serviciilor oferite de profesionistii contabili, membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – aprobate prin Hotararea Consiliul superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nr. nr. 23/701 din 12 ianuarie 2023;
j) Ordinul nr. 145 din 20 mai 2022 privind aprobarea formei si continutului notificarii prevazute la art. 302 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative;
k) nu in ultimul rand, cu toata increderea, site-ul Oficiului https://www.onpcsb.ro/ - in care se gasesc informatii / ghiduri / materiale deosebit de valoroase, la diverse sectiuni, precum si platforme unde se depun online diverse notificari / raportari obligatorii catre Oficiu.
Acum, pe scurt, din actul normativ principal, intruchipat de legea 129/2019, rezulta urmatoarele:
(1) entitatile (firmele) obligate sa faca raportari catre Oficiu sunt cele prevazute la art. 5 din lege; se observa ca sunt firme care “opereaza” cu finante mari, cu schimburi financiare importante, in general sunt firme din domeniul financiar – domeniu susceptibil de actiuni prevazute de lege; insa, chiar si asa, la lit. i) a art. 5 sunt specificate, ca avand obligatii de raportare catre aceasta autoritate, desi nu-si desfasoara acivitatea in domenii sensibile (financiare, consultanta, imobiliare etc), entitatile (firmele) care “comercializeaza bunuri, numai in masura in care efectueaza tranzactii in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni care au o legatura intre ele.”; rezulta ca orice firma, care nu face parte dintre cele financiar-imobiliare, nu are nici o obligatie de raportare, INSA, daca efectueaza tranzactii IN NUMERAR de minimum 10.000 euro (intr-o singura transa sau chiar mai multe, dar cu referire la asa numite operatiuni legate, cu legaturi intre ele), atunci si astfel de entitati capata obligatii de raportare a acestor tranzactii catre Oficiu;
Altfel spus, daca o societate normala, obisnuita (nefinanciara, nebancara, neimobiliara etc) NU face / nu are tranzactii in numerar care sa atinga sau sa depaseasca plafonul de 10.000 euro (dar cu referire la operatiuni care se considera legate intre ele, adica tranzactii in numerar cu valoare de minimum 10.000 euro pentru aceeasi operatiune) NU are nici o obligatie fata de oficiu.
Da, o firma poate sa aiba tranzactii (incasari / plati in numerar) de minimum 10.000 euro, dar care se refera la operatiuni (livrari / prestari / achizitii) efectuate cu diversi parteneri, pentru diverse operatiuni / bunuri/ servicii distincte, nelegate intre ele, nefacand parte din aceeasi operatiune sparta in mai multe transe de incasari / plati in numerar. In aceasta situatie, aceasta firma NU are nici un fel obligatii privind spalarea banilor.
(2) pentru entitatile care devin obligate a efectua raportari (devin asa numite entitati raportoare potrivit art. 5 din lege), deci, si pentru o firma care face tranzactii in numerar care ating sau depasesc limita de 10.000 euro, primul pas al obligatiilor consta in numirea / desemnarea unei persoane sau mai multor persoane carora le revin obligatii privind aplicarea legii, potrivit art. 23 alin. (1): “Corespunzator naturii si dimensiunii activitatii desfasurate, entitatile raportoare au obligatia de a desemna una sau mai multe persoane care au responsabilitati in aplicarea prezentei legi, cu precizarea naturii si limitelor responsabilitatilor incredintate, cu aprobarea conducerii entitatii. Documentele intocmite in acest sens se pastreaza la sediul entitatii raportoare.”
Deci, DOAR daca o firma obisnuita, normala, se incadreaza in categoria prevazuta la lit. i) a art. 5 din lege (care efectueaza tranzactii IN NUMERAR ce ating / depasesc limita de 10.000 euro) devine firma raportoare si are obligatia de a-si desemna o persoana pentru aplicarea legii (raportarea catre oficiu).
Daca nu au loc tranzactii in numerar, pentru operatiuni legate, de aceasta valoare, atunci NU se desemneaza aceasta persoana.
Deci, daca o firma nu are activitate, atunci nu are obligatii de raportare si, ca urmare, nu are obligatia desemnarii persoanei respective.
(3) daca si numai daca societatea devine entitate raportoare, se intocmeste decizia desemnarii persoanei, dar care NU se mai transmite la Oficiu (incepand cu data de 15 iulie 2020), insa aceasta decizie se pastreaza la sediul firmei pentru a fi pusa la dispozitia autoritatii respective la un eventual control.
(4) referitor la decizie: nu exista un model prestabilit, acum, odata cu aplicarea noii legi 129/2019, insa exista un model emis de Oficiu in baza legii precedente, pe care vi-l transmit mai jos completat / modificat de mine conform prevederilor legii 129/2019, pentru a-l avea ca sursa de inspiratie (nu este un model exhaustiv, poate fi imbunatatit, adaugat, modificat si, mai ales, adaptat societatii raportoare etc):
Denumirea persoanei juridice (entitatii raportoare): .............
Codul unic de inregistrare ................
Numarul de inregistrare la oficiul registrului comertului ....................
Sediul social .............................
Telefon/fax ...............................
Nr. …. / data ….........
D E C I Z I E
Persoana juridica ......................................., reprezentata de (nume, prenume, CNP)
..........................................................., in calitatea de (administrator / director /
presedinte), cu obiect principal de activitate (denumire si cod CAEN) ..................................., in
conformitate cu prevederile art. 23 din Legea nr. 129 din 11 iulie 2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare,
imputerniceste pe .............................................. (numele si prenumele
uneia sau mai multor persoane), posesor / posesori al/ai CI seria ... nr. ............., CNP ......................, in
relatia cu Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, avand
responsabilitati in aplicarea actului normativ mentionat mai sus.
Pentru indeplinirea prevederilor Legii nr.129/2019 cu modificarile si completarile
ulterioare, persoana/persoanele desemnata/desemnate in relatia cu Oficiul National de
Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor va/vor avea urmatoarele responsabilitati:
Pentru indeplinirea prevederilor Legii nr.129/2019 cu modificarile si completarile ulterioare, persoana/persoanele desemnata/desemnate in relatia cu Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor va/vor avea urmatoarele drepturi:
Societate ….......
Nume prenume reprezentant.......... Nume prenume persoana desemnata..........
Semnatura ….................... Semnatura …....................
Deci, aceasta decizie privind desemnarea persoanei responsabile se intocmeste doar daca societatii ii revin obligatii de raportare (sa zicem, daca prin ea au loc tranzactii in numerar egale sau mai mari cu 10.000 euro, referitoare la operatiuni legate).
Daca nu au loc de astfel de tranzactii in numerar sau societatea nu are activitate, nu intervine aceasta obligatie.
Si oricum, decizia nu se mai depune la Oficiu, ci se intocmeste si se pastreaza doar intern la sediul firmei, fiind prezentata la un eventual control (daca entitatea este raportoare).
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Care este procedura de urmat, conform OUG 53/2022?OUG 53/2022: Anumite entitati raportoare sunt obligate sa anunte ONPCSB, printr-un formular electronic, daca desfasoara sau nu activitateOrdinul 47/2021. A fost aprobat regulamentul privind inregistrarea entitatii raportoare in evidentele ONPCSBFirma de contabilitate: Obligatii privind Legea 129/2019Bunurile imobile si masinile se vor achita si in numerar, in limita a 10.000 leiUltimele articole
Tranzactii financiare suspecte, in domeniul imobiliar. Cand se depune raportul la ONPCSBPlafon plati numerar 2023. Se mentin vechile plafoane pentru tranzactiile cash, cu doua exceptii, conform OUG 98/2023Modificari fiscale octombrie 2023. Plafonul tranzactiilor cash va fi redus drastic de autoritati, cu pana la 80%. Cum vor fi amendate firmeleNoul regulament ONPCSB a fost aprobat prin Ordinul 215/2023. Cum se vor inregistra in portal expertii contabili si contabilii autorizatiNotificarea pentru inceperea, suspendarea sau incetarea activitatii care intra sub incidenta Legii 129/2019 trebuie depusa exclusiv electronicSfaturi de la experti
Tartament fiscal bunuri de capital si stocuri furate si imputate
Intrebare: SRL cu obiect de activitate constructii, cu santiere deschise prin tara... in luna octombrie 2024, la un santier care avea asigurata paza, s-au furat scule in valoare de 97.000 lei... dintre acestea, unele apartineau la 2...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subventii facturate catre Guvern
Intrebare: Societatea noastra beneficiaza de o suma de bani de la Guvern pentru un proiect intitulat: ?Servicii organizare evenimente necesare sesiunilor de formare si dezvoltare profesionala pentru calificarea de experti in dezvoltare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA