
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Specialistul nostru va raspunde in studiul de caz propus astazi intrebarilor formulate in urmatoarea situatie:
O angajata are contractul de munca suspendat pe durata concediului de ingrijire copil pana la 2 ani.
In baza unei colaborari mai vechi, este invitata sa participe pe o perioada de o saptamana, in mod individual, nu prin angajatorul la care are locul de munca, in baza unui contract de colaborare incheiat cu Comisia Europeana, la evaluarea unor proiecte europene.
Pentru aceasta deplasare i se deconteaza cheltuielile de deplasare, diurna si o suma fixa pe zi pentru activitatea desfasurata (se declara in declaratia unica, la venituri realizate in strainatate). Suma incasata (fara cheltuieli de transport si diurna depaseste nivelul de 6250 lei).
Intrebarea este cum trebuie procedat in legatura cu indemnizatia de crestere copil, daca trebuie facuta cerere de suspendare a acordarii acesteia pe in luna in care se obtine venitul, sau trebuie sa suspende indemnizatia tot anul? Va multumesc!
Raspunsul specialistului
Conform art. 16 alin. (2) lit. i) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
Prin exceptie, conform art. 16 alin. (3) lit. c) din acelasi act normativ, plata indemnizatiei nu se suspenda daca beneficiarul realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
Art. 19 alin. (3) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor stabileste ca, reluarea platii drepturilor suspendate in situatiile prevazute la art. 16 alin. (2) si art. 17 alin. (2) si (3) se face la cerere, dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare pentru situatiile prevazute la art. 16 alin. (2) lit. i) si art. 17 alin. (3), daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile de la acea data;
Conform alin. (1) al aceluiasi articol, beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
In consecinta, persoana in cauza trebuie sa anunte primaria in termen de 15 zile lucratoare de la data obtinerii sumei care depaseste 6.250 de lei. Ulterior, in luna in care nu mai realizeaza venituri supuse impozitului, persoana in cauza poate solicita reluarea platii indemnizatiei.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Cota de impozit pe dividende interimare distribuite in anul 2022
Intrebare: O societate repartizeaza profitul realizat la 30.06.2022 pe dividende in avans. Plata dividendelor catre asociati s-a facut in iulie 2022. Ce impozit se retine? 5% sau 8%?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Criterii marime. Raportare la 30.06.2022
Intrebare: Conform Ordinului 1669/2022, stabilirea criteriilor de marime se face astfel: â
vezi AICI raspunsul specialistilor <<