Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxare inversa in cazul unui achizitii

20-Nov-2009
4559

Intrebare:


O societate in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, cumpara bunuri de la o societate cu sediul in SUA. Societatea din SUA achizitioneaza aceste bunuri de la o societate din Germania care este inregistata in scopuri de TVA. Bunurile respective sunt din Comunitatea Europeana; ele sunt transportate direct din Germania la societatea din Romania (dar facturate de societatea din SUA) fara sa paraseasca spatial comunitar.

Care este regimul din punct de vedere al TVA pentru aceasta operatiune?
Poate fi considerata taxare inversa?

Lansat in octombrie 1995 - 15 ani de experienta!
Cel mai bun serviciu de informare si consultanta in contabilitate si fiscalitate de pe piata! 
Consilier: Taxe si Impozite pentru Contabili 2009-2010


Raspuns:
Asa cum ati prezentat situatia, bunurile sunt expediate de pe teritoriul unui stat comunitar, motiv pentru care operatiunea se poate considera o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care se datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa concretizata prin formula contabila 4426 = 4427.

Faptul ca firma din SUA are calitatea de cumparator-revanzator al unor bunuri de la un furnizor stabilit in Germania pe care le revinde ulterior unui cumparator, nu schimba natura operatiunii deoarece bunurile sunt de origine comunitara.

Operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri asa cum este definita la articolul 1251 ?Semnificatia unor termeni si expresii? alineatul 1 punctul 2 coroborat cu articolul 1301 (1). Prin acest articol achizitia intracomunitara de bunuri are in vedere doar bunurile mobile corporale expediate sau transportate catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Faptul ca bunurile au fost expediate din Germania inseamna ca operatiunea este o achizitie intracomunitara din Germania pe teritoriul Romaniei.

In acest context sunt aplicabile prevederile articolului 1321 denumit ? Locul achizitiei intracomunitare de bunuri? conform caruia locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, deci in Romania.

Pentru achizitia intracomunitara efectuata, firma din Romania este obligata la plata taxei conform articolului 151 ?Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare? ?Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila?. este obligata la plata taxei.?.

Deoarece este o achizitie intracomunitara, operatiunea se evidentiaza fiscal in jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari completat pentru perioada fiscala in care are loc achizitia. Prin decontul de TVA, operatiunea se raporteaza la urmatoarele randuri:

- randul 4 corespunzator rulajului creditor al contului 4427.
- randul 15 corespunzator rulajului debitor al contului 4426.

Deoarece se declara prin decontul de TVA ca o achizitie intracomunitara, operatiunea trebuie raportata la organul fiscal teritorial in baza formularului "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri" cod 390 reglementat prin O.M.E.F. nr. 552 din 28 martie 2008, modificat prin O.M.E.F. nr. 788 din 24 aprilie 2009.

Din acest ordin, rezulta faptul ca pentru achizitiile intracomunitare de bunuri in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa astfel:

* la coloana "Ţara": se inscrie codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara, respectiv Germania;
* la coloana "Cod operator intracomunitar": se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA a casei de expeditie;
* la coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar": se inscrie denumirea/numele, prenumele furnizorului care a emis factura;
* la coloana "Tipul operatiunii": - se inscrie "A";
* la coloana "Baza impozabila": se inscrie valoarea tranzactiei efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor.

Nu ati precizat daca:
* intre firma din Germania si firma din S.U.A. exista vreo relatie de reprezentare, eventual firma din Germania sa fie reprezentantul fiscal firmei din SUA;
* firma din SUA este inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul:
- Germaniei, caz in care are loc o livrare pe teritoriul national al Germaniei catre firma din SUA;
- Romaniei, caz in care firma din Germania considera livrarea de bunuri catre partenerul din SUA operatiune scutita de TVA;
* pe factura emisa furnizorul din SUA a inscris mentiuni referitoare la obligatia platii TVA;
* exista vreo relatie de afiliere sau de subordonare (o filiala) intre firma din SUA si destinatarul bunurilor din Romania.

Deoarece legislatia fiscala din statele membre este armonizata cu Directiva 112, exista posibilitatea ca legislatia fiscala din Germania sa oblige firma din SUA sa se inregistreze d.p.d.v. al TVA pentru efectuarea unei livrari intracomunitare, asa cum prevede legislatia fiscala din Romania la articolul 153 alineatul 5:

? O persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care are sau nu un sediu fix in Romania, care intentioneaza sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri, pentru care este obligata la plata taxei, conform art. 151, sau o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa, va solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform acestui articol, inaintea efectuarii achizitiei intracomunitare sau a livrarii intracomunitare.?

Practic, dupa parerea mea, firma din SUA a efectuat o achizitie de bunuri de pe teritoriul Germaniei, urmata de o LIC pe teritoriul Romaniei. In situatia in care exista vreo relatie de afiliere sau de subordonare (o filiala) intre firma din SUA si destinatarul bunurilor din Romania operatiunea ar reprezenta un transfer de bunuri din Germania in Romania, operatiune considerata asimilata unei achizitii intracomunitare.

Articol adaugat la 18 noiembrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016