Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxe PFA. Ce impozite si contributii plateste un PFA in 2025?

16-Dec-2024
32705
Taxe PFA. Ce impozite si contributii plateste un PFA in 2025?

Impozitele si contributiile datorate de un PFA in 2025 reprezinta un subiect de interes major pentru persoanele fizice autorizate care isi desfasoara activitatea in diverse domenii. Din perspectiva fiscala, regimul de taxare pentru PFA-uri variaza in functie de sistemul de impozitare ales (impozit pe venit real sau norma de venit) si de veniturile realizate. Articolul detaliaza obligatiile fiscale principale, cum ar fi impozitul pe venit, contributiile la sanatate (CASS) si pensie (CAS), oferind reglementari actualizate pentru 2025.

PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit

Atunci cand iti deschizi un PFA trebuie sa stii ca in Romania exista doua tipuri de impozitare. Poti alege sa platesti impozit PFA in sistem real sau la norma de venit. Cea mai importanta diferenta intre acestea este legata de modul in care taxele si impozitele se raporteaza la venitul anual.


Ce este impozitarea in sistem real?

Impozitarea in sistem real reprezinta modalitatea de stabilire a veniturilor impozabile pe baza veniturilor efectiv realizate si a cheltuielilor deductibile inregistrate de contribuabil intr-o perioada fiscala. Cu alte cuvinte, daca alegi impozitarea in sistem real, vei putea sa inregistrezi in contabilitate atat veniturile, cat si cheltuielile pe care le-ai facut pentru a-ti desfasura activitatea. O parte din cheltuieli sunt deductibile, in conditiile prevazute de Codul Fiscal. 

Persoanele care opteaza pentru acest tip de impozitare trebuie sa tina o evidenta contabila riguroasa si sa completeze registre precum Registrul de evidenta fiscala pentru a justifica veniturile si cheltuielile.


Ce inseamna norma de venit?


Norma de venit se refera la plafonul anual de incasari, stabilit de ANAF, in functie de care sunt stabilite taxele PFA-urilor.
Este important de mentionat ca doar pentru anumite clase de activitati prevazute in Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN), titularul/titularii unui PFA/II/IF poate/pot opta pentru sistemul forfetar de impozitare numit norma de venit.

”Norma” este ceea ce estimeaza/presupune statul ca va fi venitul NET (venituri minus cheltuieli deductibile/partial deductibile), fara a interesa nivelul real al veniturilor. Normele de venit se stabilesc atat dupa specificul activitatii, cat si dupa zona in care se desfasoara activitatea.

Ce taxe se platesc la PFA in 2025?

In anul 2025 PFA-urile trebuie sa plateasca urmatoarele impozite si contributii sociale la stat:
  • Impozit pe venitul net - in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit.
  • CAS- contributia la pensie – in conta de 25% din baza de calcul
  • CASS -contributia la sanatate – in cota de 10% din baza de calcul

La PFA in sistem real, CASS este cheltuiala deductibila, ceea ce inseamna ca, pentru stabilirea venitului impozabil , se va scadea din venitul net ata CAS-ul, cat si CASS-ul. 

IMPORTANT DE STIUT!
PFA-urile care in anul fiscal 2024 au inregistrat un venit brut anual incasat mai mare de 25.000 euro (echivalentul in lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei la sfarsitul anului fiscal), au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real, incepand cu anul fiscal 2025.

Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal - o lucrare exceptionala ce sintetizeaza cele mai importante modificari fiscal-contabile care va vor afecta activitatea in 2025!

Cum se calculeaza CASS pentru PFA in 2025

Pentru anul 2025 plafoanele pentru contributii sociale, CAS si CASS, se calculeaza in raport cu salariul minim brut pe economie in vigoare la data de 1 ianuarie 2025, stabilit prin hotarare de guvern la valoarea de 4.050 lei (nu se iau in considerare alte modificari ale salariului minim brut anuntate in cursul anului 2025).

In ceea ce priveste CASS, pentru PFA-uri se aplica o cota de 10% din baza de calcul. Baza de calcul care se aplica este cuprinsa intre 6 si 60 de salarii la venitul net. Cu alte cuvinte, PFA-urile vor trebui sa treaca in Declaratia Unica o baza de cel putin 6 salarii minime, adica minim 24.300 lei, din care achita CASS de 10%, adica suma de 2.430 lei.

Cum se calculeaza plafoanele:
  • plafon 6 salarii = 6* 4.050 lei = 24.300 lei => CASS = 2.430 lei
  • plafon maxim 60 de salarii = 60* 4.050 lei = 243.000 lei => CASS = 24.300 lei

Mentionam ca atunci cand PFA-urile obtin venituri si din alte surse vor plati CASS separat pentru acestea.

Cum se calculeaza CAS pentru PFA in 2025

PFA-urile aplica o cota de 25% din venitul anual net plafonat pentru plata CAS in 2025.

CAS-ul se plateste doar daca veniturile nete din activitati independente, din una sau mai multe surse, au o valoare cumulata de cel putin egala cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la data de 1 ianuarie 2025. 

Avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2024, salariul minim pe economie este de 4.050 lei, cele doua plafoane pentru baza anuala de calcul pentru plata CAS pentru PFA in 2025 devin:
  • plafonul de 12 salarii minime brute pe tara = 48.600 lei -reprezinta baza de calcul pentru plata CAS in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara; 
  • plafonul de 24 salarii minime brute pe tara = 97.200 lei – reprezinta baza de calcuil pentru p,ata CAS in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 salarii minime brute pe tara.


PFA cu contabilitate in sistem real

Daca vrei sa stii ce taxe trebuie sa plateasca PFA-urile cu contabilitate in sistem real in 2025, afla ca pentru CAS se aplica o cota de 25% din venitul anual net plafonat. In ceea ce priveste calcularea CASS, se aplica un procent de 10% din venitul anual net (plafonat la cel mult 60 salarii minime). De asemenea, PFA-ul trebuie sa achite la stat 10% din impozitul pe venitul net minus valoarea CAS si CASS.


PFA cu norma de venit

Cu privire la taxele pe care trebuie sa le plateasca PFA-urile cu contabilitate la norma de venit in 2025, trebuie sa stii ca, pentru CAS se aplica o cota de 25% din venitul anual net. CASS datorata pentru anul 2025 se calculeaza prin aplicarea procentului de contributie de 10% la norma de venit sau norma anuala de venit ajustata. Iar impozitul pe venitul net se aplica o cota de 10%.

Taxe si contributii PFA: Cand si unde se platesc sumele datorate statului?

Pentru a plati impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de PFA-uri trebuie depusa Declaratia Unica (formularul 212).

TERMEN - Declaratia se depune, ca si anii trecuti, astfel:
  • pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale;
  • pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate;
  • pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
  • in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.

PENTRU CE SE DEPUNE:
  • determinarea impozitului pe venit;
  • determinarea obligatiilor de plata privind asigurarile sociale (CAS/pensie), respectiv asigurarile sociale de sanatate (CASS) pentru 2025 (estimare) si 2024 (consolidare);
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Pana cand se platesc impozitele si contributiile?

Declararea si plata obligatiilor fiscale se fac in anul urmator celui in care s-au obtinut veniturile. Prin urmare:
  • Plata obligatiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2024 se face pana in 26 mai 2025( data de 25 cade intr-o duminica.)
  • Plata obligatiilor fiscale aferente veniturilor estimate pentru 2025 se face pana in 25 mai 2026.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Hotarare AGA dividende si reglementari cheie

    • Distribuirea dividendelor se face pe baza Hotararii Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). Aceasta hotarare se emite in conformitate cu reglementarile legale si statutul companiei, fiind un pas crucial in procesul de remunerare a actionarilor. In articolul de fata, vom prezenta modelul unei hotarari AGA pentru distribuirea dividendelor si vom oferi cateva aspecte cheie de luat in considerare in ceea ce priveste dividendele.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016