Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxe PFA. Ce impozite si contributii plateste un PFA in 2024?

29-Ian-2024
6168
Taxe PFA. Ce impozite si contributii plateste un PFA in 2024?

Daca ai deja un PFA sau te gandesti sa iti deschizi unul anul acesta, trebuie sa stii care sunt impozitele si contributiile pe care trebuie sa le platesti in 2024, dar si cum se declara acestea si care sunt termenele limita. In plus, iti vom explica ce inseamna PFA in sistem real sau PFA la norma de venit, ce contributii PFA si impozite ar trebui sa plateasca in functie de caz si ce varianta poate fi mai avantajoasa pentru tine.

PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit

Atunci cand iti deschizi un PFA trebuie sa stii ca in Romania exista doua tipuri de impozitare. Poti alege sa platesti impozit PFA in sistem real sau la norma de venit. Cea mai importanta diferenta intre acestea este legata de modul in care taxele si impozitele se raporteaza la venitul anual.

Ce este impozitarea in sistem real?

Daca alegi impozitarea in sistem real inseamna ca vei putea sa inregistrezi in contabilitate atat veniturile, cat si cheltuielile pe care le-ai facut pentru a-ti desfasura activitatea. Mentionam ca aceste cheltuieli sunt deductibile si se pot scadea din incasari.

Ce inseamna norma de venit?

Norma de venit se refera la plafonul anual de incasari, stabilit de ANAF, in functie de care sunt stabilite taxele PFA-urilor.

Pentru anumite clase de activitati prevazute in Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN), titularul/titularii unui PFA/II/IF poate/pot opta pentru un sistem forfetar de impozitare, numit norma de venit.

”Norma” este ceea ce estimeaza/presupune statul ca va fi venitul NET (venituri minus cheltuieli deductibile/partial deductibile), fara a interesa nivelul real al veniturilor. Normele de venit se stabilesc atat dupa specificul activitatii, cat si dupa zona in care se desfasoara activitatea. 

Mai multe detalii, dar si care sunt normele de venit pentru 2024, vezi AICI>>

Ce taxe se platesc la PFA in 2024?

In anul 2024 PFA-urile trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit.

Atentie! La PFA in sistem real, din 2024 si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul.

Cum se calculeaza CASS pentru PFA in 2024

Se aplica o cota de 10% pentru plata CASS de catre PFA-uri. Iar baza de calcul care se aplica este cuprinsa intre 6 si 60 de salarii la venitul net. Astfel, aceste persoane vor trebui sa treaca in Declaratia Unica o baza de cel putin 6 salarii minime, adica minim 19.800 lei, din care achita CASS de 10%, adica suma de 1.980 lei.

Reamintim ca prin HG 900/2023 Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat la 3.300 lei lunar incepand cu 1 octombrie 2023, ceea ce reprezinta o crestere de 10 %, fata de luna septembrie 2023.

Cum se calculeaza plafoanele:

plafon 6 salarii = 6* 3.300 lei = 19.800 lei => CASS = 1.980 lei

plafon maxim 60 de salarii = 60* 3.300 lei = 198.000 lei => CASS = 19.800 lei

Mentionam ca atunci cand PFA-urile obtin venituri si din alte surse vor plati CASS separat pentru acestea.

Cum se calculeaza CAS pentru PFA in 2024

PFA-urile aplica o cota de 25% din venitul anual net plafonat pentru plata CAS in 2024.

 • 39.600 lei x 25% = 9.900 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorata pentru 2024, daca venitul realizat depasesti 12 salarii minime brute;
 • 79.200 lei x 25% = 19.800 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorata pentru 2024, daca venitul realizat depaseste 24 salarii minime brute;

PFA cu contabilitate in sistem real

Vom vedea ce taxe trebuie sa plateasca PFA-urile cu contabilitate in sistem real in 2024.

In cazul CAS se aplica o cota de 25% din venitul anual net plafonat. Pentru calcularea CASS se aplica un procent de 10% din venitul anual net (plafonat la cel mult 60 salarii minime). De asemenea, trebuie sa achite la stat 10% din impozitul pe venitul net minus valoarea CAS si CASS.

PFA cu norma de venit

Vom vedea ce taxe trebuie sa plateasca PFA-urile cu contabilitate la norma de venit in 2024. In cazul CAS se aplica o cota de 25% din venitul anual net. CASS datorata pentru anul 2024 se calculeaza prin aplicarea procentului de contributie de 10% la norma de venit sau norma anuala de venit ajustata. Iar impozitul pe venitul net se aplica o cota de 10%.

Atentie! Atat in cazul PFA in sistem real, cat si pentu PFA la norma de venit, contributia CAS, desi este de 25% in ambele cazuri, se calculeaza diferit, in functie de venitul la care se raporteaza.

Impozit PFA. Exemplu de calcul taxe PFA (PFA impozitat in sistem real )

In continuare va propunem o speta in care va oferim un exemplu de calcul pentru taxele PFA-ului impozitat in sistem real. Informatiile au fost prezentate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro

Speta. In 2024 o persoana care este angajata cu norma intreaga si detine un PFA, unde are venituri de aprox 42.000 lei pe an, ce taxe va avea de platit (cas, cass si impozit)? Multumesc.


Raspuns: In mod normal un PFA impozitat in sistem real, venituri 42.000 lei anual, va datora in 2024:

- CAS 9900 lei

- CASS 4200 lei

- Impozit 2790 lei

Totusi, calitatea de salariat va aduce reduceri substantiale in ceea ce priveste taxarea veniturilor PFA in 2024.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente din una sau mai multe surse precum si contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale daca estimeaza (sau obtin) pentru anul curent venituri nete, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

plafonul de 12 salarii = 39.600 lei estimat;
plafonul de 24 salarii = 79.200 lei estimat;

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 sau 24 de salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
Nu sunt obligati la plata CAS:

Contribuabilii asigurati in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii (avocati, notari si altii);
Persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile realizate din activitati independente;

Contribuabilii impusi in sistem real care estimeaza si realizeaza un venit net anual sub baza minima de calcul (39.600 lei in 2024 daca se mentine un salariu minim de 3300 leisi in 2024);

Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala.

Incepand cu 2024, baza de calcul a CASS o reprezinta venitul net realizat, care nu poate fi mai mica decat plafonul de 6 salarii si nici mai mare decat plafonul de 60 de salarii minime pe economie.

Estimare: 6 salarii = 19.800 lei ; 60 de salarii = 198.000 lei, rezulta
CASS minim de 1.980 lei si maxim de 19.800 lei pe an

Daca titularul PFA se incadreaza la exceptii (este salariat), CASS se calculeaza la venitul net, oricare ar fi acesta.

De exemplu, daca venitul net este de 1000 lei se datoreaza 100 lei CASS.

Daca titularul nu se incadreaza la exceptii, atunci plateste CASS la plafonul de 6 salarii.

Prin urmare, impozit pe venit 10% si CASS 10% datoreaza un PFA in 2024 care este si salariat.

Un PFA impozitat in sistem real (si salariat) ce venituri 42.000 lei anual, va datora in 2024:

- CAS 0 lei

- CASS 3900 lei (cheltuiala deductibila)

- Impozit 3810 lei.

Taxe si contributii PFA: Cand si unde se platesc sumele datorate statului?

Pentru a plati impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de PFA-uri trebuie depusa Declaratia Unica.

TERMEN - Declaratia se depune, ca si anii trecuti, astfel:

- pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale;

- pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate;

- pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

- in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.

PENTRU CE SE DEPUNE: 

 • determinarea impozitului pe venit;
 • determinarea obligatiilor de plata privind asigurarile sociale (CAS/pensie), respectiv asigurarile sociale de sanatate (CASS) pentru 2024 (estimare) si 2023 (consolidare);

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Pana cand se platesc impozitele si contributiile?

Termenul de plata este 27 mai al anului urmator. Astfel:

 • Plata obligatiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2023 se face pana in 27 mai 2024( data de 25 cade intr-o sambata.)
 • Plata obligatiilor fiscale aferente veniturilor estimate pentru 2024 se face pana in 25 mai 2025.

Taxe PFA vs SRL. Ce tip de firma este mai avantajos?

A alege intre aceste forme nu e usor, iar in 2024 e chiar foarte complicat. Depinde de ceea ce intentioneaza intreprinzatorul, pentru inceput si pentru perspectiva. Daca te intrebi care e diferenta de taxe PFA vs SRL vezi in articolul PFA sau SRL. Ce tip de firma este mai avantajos ce impozite plateste un SRL, dar si un PFA, calculate la acelasi venit.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Taxe PFA. Ce impozite si contributii plateste un PFA in 2024?":
Rating:

Nota: 3.89 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la experti

 • Declaratia 205

  Intrebare: In luna aprilie 2023 profitul anului 2022 a fost repartizat in totalitate pentru distribuirea de dividende catre actionari persoane fizice. In urma aprobarii situatiilor financiare - 31.12.2022, in luna iunie s-a facut plata...
  vezi AICI raspunsul specialistilor <<

 • Proiect in faza de preserie

  Intrebare: Societatea noastra are un proiect in faza preserie pentru productia de piese auto. In perioada pana la intrare in serie se desfasoara teste de fabricatie, in acest sens consumandu-se materii prime si materiale. As dori opinia...
  vezi AICI raspunsul specialistilor <<Subiectele saptamanii

 • E-Factura: Facturile trebuie transmise in sistem cel tarziu in 5 sau 20 de zile de la data emiterii?

  • Sunt societate comerciala cu capital de stat. Avand in vedere ART 10 (7) OUG 120/2021 Termenul - limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data - limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. (alineat introdus prin art....» citeste mai departe aici

 • Impozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utile

  • OUG 115/2023 a adus modificari semnificative in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din chirii pentru persoanele fizice, incepand cu anul 2024. Noutati impozit chirii 2024 VENITUL BRUT DIN CEDAREA FOLOSINTEI BUNURILOR Pana la 31.12.2023, art. 84 alin. 1 din Codul fiscal, prevedea: ”Venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in...» citeste mai departe aici

 • Plafon casierie 2024. Ce se intampla cu sumele ce depasesc plafonul de 50.000 lei

  • Care e opinia dvs. in legatura cu tratarea sumei peste plafonul legal de casa ca venit din alte surse cu declararea si plata impozitului aferent de 10%? Plafon casierie 2024 – raspunsul specialistului: Din informatiile prezentate retinem ca sunteti o societate cu raspundere limitata neplatitoare de impozit pe profit a carei activitate este, potrivit codului CAEN 3011 Constructia de nave si structuri plutitoare. Intrebarea d-voastra face subiectul Legii nr. 70/2015 pentru intarirea...» citeste mai departe aici

 • RO e-Transport. Obligatii, noutati in 2024 si lista produselor vizate

  • Inca de la 1 iulie 2022, prin OUG 41/2022, a fost implementat sistemul RO e-Transport, care trebuie utilizat pentru monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal pe teritoriul Romaniei. Desi sistemul a fost obligatoriu inca de acum doi ani, amenzile pentru nedeclarare s-au aplicat abia de la 1 ianuarie 2023. Mentionam ca si in 2024 se vor aplica cateva schimbari in privinta sistemului. Este vorba despre extinderea listei de bunuri cu risc fiscal (de la 1 martie), care nu a fost...» citeste mai departe aici

 • E-Factura: Utilizarea sistemului in relatia B2B devine obligatorie din 1 ianuarie sau din 1 iulie 2024?

  • Va rog sa precizati care e textul de lege care precizeaza obligativitatea incepand cu data de 01.01.2024 a raportarii/transmiterii facturilor prin sistem RO E FACTURA, in relatia B2B. Doar din lecturarea OUG 120/2021 asa cum a fost aceasta modificata prin OUG 115/2023 si legea 296/2023, ar rezulta ca aceasta obligatie intervine la 01.07.2024. Utilizare E-Factura in relatia B2B – raspunsul specialistului: Pentru a raspunde intrebarii privind obligativitatea transmiterii facturilor prin...» citeste mai departe aici

 • Declaratia Unica 2024. Care este modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venit

  • Prin OPANAF nr. 6/2024, in vigoare din 9 ianuarie a.c., a fost aprobat noul model al formularului 212 referitor la declararea impozitului pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pe anul 2023, precum si la impozitul estimat si contributiile sociale aferente anului 2024. Formularul a fost suferit modificari importante fata de anul trecut, determinate de aparitia unor obligatii fiscale noi sau de cresterea salariului minim pe economie – lucruri care au impus introducerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016