Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termen depunere D100, D101 si situatii financiare pentru 2023. Raspuns actualizat in 2024

22-Mar-2024
2644
Termen depunere D100, D101 si situatii financiare pentru 2023. Raspuns actualizat in 2024

Cand este termenul pentru declararea respectiv plata impozitului pe profit si micro? Care este termenul pentru depunerea bilantului? Va rog un raspuns actualizat cu ultimele modificari. Multumesc!

Depunere D100 si D101 in 2024

Pentru anul 2023, termenul de depunere a declaratiilor D100 si D101 este data de 25 iunie 2024.

Acest lucru este prevazut de OUG 153/2020 care se aplica si in acest an(perioada de aplicare este 2021-2025).

Pe perioada aplicarii prevederilor art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, termenele pentru depunerea declaratiilor sunt cele prevazute la art. I alin. (13) din acest act normativ si anume:

- pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, prin derogare de la prevederile art. 41 si 42 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit (formular 101- Declaratie privind impozitul pe profit) si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator, iar pentru contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin.(5) din Codul fiscal pana la data de 25 a celei de-a sasea luni, inclusiv, de la inchiderea anului fiscal modificat;


- pentru contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, prin derogare de la prevederile art. 56 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea declaratiei aferente trimestrului IV (formular 100 - Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat) si plata impozitului aferent acestui trimestru este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator

La art. VI din OUG nr. 153/2020 se stabileste ca modificarile respective intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2021 si se aplica pentru perioada 2021-2025.

Asadar, atat depunerea cat si plata impozitului pe profit si a impozitului micro pentru anul 2023 se va face pana la data de 25 iunie 2024.

Depunere situatii financiare in 2024

Termenul de depunere a situatiilor financiare anuale este de 150 zile, respectiv 120 zile de la inchiderea exercitiului financiar.

Conform Legii contabilitatii, termenul de depunere a situatiilor financiare pentru societatile comerciale este de 150 de zile de la inchiderea exercitiului financiar, respectiv, pentru anul 2023, acest termen este 29 mai 2024.

Acest lucru este prevazut si de Ordinul M.F. nr.5394/2023 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare pentru 2023, potrivit caruia:
3.1. (1) Termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor sunt urmatoarele:

a) pentru societatile, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar; 
b) pentru celelalte persoane prevazute la art. 1 alin. (1) - (3) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.

Confuziile cu privire la depunerea situatiilor financiare anuale au aparut ca urmare a prevederilor introduse pentru microintreprinderi, referitoare la depunerea acestora pana la data de 31 martie, ca o conditie de aplicare a regimului de microintreprindere.

Insa ANAF a adus urmatoarele clarificari cu privire la termenul de 31.03.2024:
In intelesul prevederilor art. 47 alin. (1) lit. i) si 54 ind 1 din Codul fiscal, referirea la situatiile financiare anuale priveste depunerea acestora pentru exercitiul financiar al anului 2022 si/sau pentru exercitiile financiare corespunzatoare anilor anteriori anului 2022.

Asadar, atat microintreprinderile, cat si ceilalti platitori de impozit pe profit trebuie sa respecte termenul de 150 zile/120 zile pentru depunerea situatiilor financiare pentru anul 2023.


Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016