
Raportul Special
realizat de specialisti
Cand se prescriu debitele pentru anul 2014? Se mai pot calcula dobanzi si penalitati pentru un debit aferent impozitului pe profit aferent an 2014?
In cazul in care anul 2014 este prescris nu s-a primit nicio somatie de plata dar s-au primit 2 adrese in luna 07.2019 si 02.2020 prin care se consemneaza ca sunt neconcordante in declaratia 101 se considera intrerupta prescriptia fara a se consemna existenta vreunui debit neachitat?
Cand se prescrie anul 2015?
Consultantul nostru fiscal - Irina Dumitrescu - ne arata ca potrivit art. 91 din Codul de procedura fiscala in vigoare in anul 2014:
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala potrivit art. 23, daca legea nu dispune altfel.
(3) Dreptul de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 10 ani in cazul in care acestea rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.
(4) Termenul prevazut la alin. (3) curge de la data savarsirii faptei ce constituie infractiune sanctionata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
La art. 92 sunt redate cazurile de intrerupere si suspendare a acestor termene.
Art. 23 din acelasi cod prevedea:
(1) Daca legea nu prevede altfel, dreptul de creanta fiscala si obligatia fiscala corelativa se nasc in momentul in care, potrivit legii, se constituie baza de impunere care le genereaza.
(2) Potrivit alin. (1) se naste dreptul organului fiscal de a stabili si a determina obligatia fiscala datorata.
Potrivi art. 82 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, in vigoare in anul 2014 in declaratia fiscala contribuabilul trebuie sa calculeze cuantumul obligatiei fiscale, daca acest lucru este prevazut de lege. Art. 86 alin. (4) prevede ca, declaratia fiscala intocmita potrivit art. 82 alin. (2) este asimilata cu o decizie de impunere, sub rezerva unei verificari ulterioare, si produce efectele juridice ale instiintarii de plata de la data depunerii acesteia.
Astfel, baza de impunere se constituie la momentul la care societatea a depus declaratia privind impozitul pe profit (formular 101 pentru anul 2014), sau la momentul la care a expirat termenul in care aceasta avea obligatia de a depune declaratia. De la momentul la care a expirat termenul in care societatea avea obligatia de a plati depune declaratia 101 se naste dreptul organului fiscal de a cere plata acestuia.
Avand in vedere cele mai sus redate apreciez ca, pentru impozitul pe profit aferent anului 2014, pentru care termenul de depunere a declaratiei 101 este data de 25 martie 2015 (moment in care s-a constituit baza de impunere a obligatiei fiscale - s-a nascut creanta fiscala), termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale curge de la data de 1 ianuarie anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala, respectiv de la data de 01.01.2016 si se incheie la 31.12.2020.
Pentru impozitul pe profit aferent anului 2015, pentru care termenul de depunere a declaratiei 101 este data de 25 martie 2016 (moment in care s-a constituit baza de impunere a obligatiei fiscale - s-a nascut creanta fiscala), termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale curge de la data de 01.01.2017 si se incheie la 31.12.2021.
Exista insa si opinii conform carora prevederea ”se constituie baza de impunere” se refera la perioada in care s-a desfasurat activitatea care a generat impozitul pe profit si astfel termenul de prescriptie curge de la data de 1 ianuarie anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea, respectiv pentru anul 2014 curge de la data de 01.01.2015 si se incheie la 31.12.2019.
In aceasta problema este recomandabil sa solicitati opinia unui unui avocat/jurist intrucat rezolvarea sa presupune si cunostinte juridice.
Potrivit art. 131 din Codul de procedura fiscala in vigoare in anul 2014, dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.
La art. 132 sunt redate cazurile de intrerupere si suspendare a acestor termene.
In cadrul acestei perioade pentru datoriile neachitate se datoreaza obligatii accesorii pana la implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a creantelor. Conform art. 218 din Codul de procedura fiscala aprobat prin Legea 207/2015, daca organul de executare silita constata implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a creantelor fiscale, acesta va proceda la incetarea masurilor de realizare si la scaderea acestora din evidenta creantelor fiscale. Sumele achitate de debitor in contul unor creante fiscale, dupa implinirea termenului de prescriptie, nu se restituie.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Ministrul Finantelor anunta o reducere de 10% a datoriilor catre stat, in cazul platii lor pana la finalul anuluiConditiile de prescriere a datoriilor fiscale ale unei societatiConditiile prescrierii datoriilor fiscaleArticole similare
Finantele modifica Procedura de aplicare a masurilor de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 iulie 2020Studiu de caz: Inregistrare venituri din daune stabilite prin hotarari ale instanteiEsalonare la plata obligatii fiscale in derulare. Cum se aplica OUG 107/2024Tratamentul contabil pentru inregistrarea si evaluarea actiunilorVanzare pachet de actiuni: Regim declarativ si fiscalUltimele articole
Situatii financiare anuale 2025. PDF-ul inteligent a fost actualizat pentru toate firmele, cu exceptia microentitatilorSituatii financiare pentru 2024. Modificari importante aduse prin Ordinul 107/2025Amnistie fiscala 2024. Mai poti beneficia de facilitati daca NU ai depus Notificarea pana pe 25 noiembrie?Care este legislatia curenta in materie de credite online?Ordinul 6410/2024: 4 modificari aduse procedurii de aplicare a amnistiei fiscaleArticole similare
Codul fiscal 2011 (Partea IV.4): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin OG nr. 30 din 2011Plafon casierie 2024. Ce se intampla cu sumele ce depasesc plafonul de 50.000 leiSurplus realizat din rezerve din reevaluare si acoperirea pierderilor contabile. Cum procedam?Ministerul Finantelor, nou proiect de ordin privind reglementarea unor aspecte contabileProiect ANAF privind obligatiile fiscale pe care persoanelor fizice le platesc intr-un cont unicUltimele articole
[F3000] Cine depune F3000 si reglementari cheieLista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025Contract de inchiriere. Obligatii fiscale importanteGHID PRACTIC pentru implementarea legii privind auditul internCartea Verde a Contabilitatii pentru anul 2025! Solutii pentru TOATE probleme fiscale cu care va confruntatiSfaturi de la experti
Cabinet psihologie.RO e Factura
Intrebare: Cabinetul nu are personal medical sau paramedical doar pshiologul care acorda consulatatii la persoane fizice. Este obligatoriu factura pentru fiecare persoana si incarcare SPV? Poate sa isi achizitioneze o casa de marcat si sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Profit reinvestit. Modalitate calcul.
Intrebare: Daca investita la iunie ar fi 2.000.000 lei care sunt notele la septembrie si decembrie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA