Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale

10-Mar-2020
5287

Cand se prescriu debitele pentru anul 2014? Se mai pot calcula dobanzi si penalitati pentru un debit aferent impozitului pe profit aferent an 2014?

In cazul in care anul 2014 este prescris nu s-a primit nicio somatie de plata dar s-au primit 2 adrese in luna 07.2019 si 02.2020 prin care se consemneaza ca sunt neconcordante in declaratia 101 se considera intrerupta prescriptia fara a se consemna existenta vreunui debit neachitat?

Cand se prescrie anul 2015? 

Consultantul nostru fiscal - Irina Dumitrescu - ne arata ca potrivit art. 91 din Codul de procedura fiscala in vigoare in anul 2014:

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel. 
(2) Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala potrivit art. 23, daca legea nu dispune altfel. 
(3) Dreptul de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 10 ani in cazul in care acestea rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala. 
(4) Termenul prevazut la alin. (3) curge de la data savarsirii faptei ce constituie infractiune sanctionata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva. 

La art. 92 sunt redate cazurile de intrerupere si suspendare a acestor termene.

Art. 23 din acelasi cod prevedea:
(1) Daca legea nu prevede altfel, dreptul de creanta fiscala si obligatia fiscala corelativa se nasc in momentul in care, potrivit legii, se constituie baza de impunere care le genereaza.
(2) Potrivit alin. (1) se naste dreptul organului fiscal de a stabili si a determina obligatia fiscala datorata.

Potrivi art. 82 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, in vigoare in anul 2014 in declaratia fiscala contribuabilul trebuie sa calculeze cuantumul obligatiei fiscale, daca acest lucru este prevazut de lege. Art. 86 alin. (4) prevede ca, declaratia fiscala intocmita potrivit art. 82 alin. (2) este asimilata cu o decizie de impunere, sub rezerva unei verificari ulterioare, si produce efectele juridice ale instiintarii de plata de la data depunerii acesteia.

Astfel, baza de impunere se constituie la momentul la care societatea a depus declaratia privind impozitul pe profit (formular 101 pentru anul 2014), sau la momentul la care a expirat termenul in care aceasta avea obligatia de a depune declaratia. De la momentul la care a expirat termenul in care societatea avea obligatia de a plati depune declaratia 101 se naste dreptul organului fiscal de a cere plata acestuia.

Avand in vedere cele mai sus redate apreciez ca, pentru impozitul pe profit aferent anului 2014, pentru care termenul de depunere a declaratiei 101 este data de 25 martie 2015 (moment in care s-a constituit baza de impunere a obligatiei fiscale - s-a nascut creanta fiscala), termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale curge de la data de 1 ianuarie anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala, respectiv de la data de 01.01.2016 si se incheie la 31.12.2020.

Pentru impozitul pe profit aferent anului 2015, pentru care termenul de depunere a declaratiei 101 este data de 25 martie 2016 (moment in care s-a constituit baza de impunere a obligatiei fiscale - s-a nascut creanta fiscala), termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale curge de la data de 01.01.2017 si se incheie la 31.12.2021.

Exista insa si opinii conform carora prevederea ”se constituie baza de impunere” se refera la perioada in care s-a desfasurat activitatea care a generat impozitul pe profit si astfel termenul de prescriptie curge de la data de 1 ianuarie anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea, respectiv pentru anul 2014 curge de la data de 01.01.2015 si se incheie la 31.12.2019. 
In aceasta problema este recomandabil sa solicitati opinia unui unui avocat/jurist intrucat rezolvarea sa presupune si cunostinte juridice. 

Potrivit art. 131 din Codul de procedura fiscala in vigoare in anul 2014, dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.

La art. 132 sunt redate cazurile de intrerupere si suspendare a acestor termene.

In cadrul acestei perioade pentru datoriile neachitate se datoreaza obligatii accesorii pana la implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a creantelor. Conform art. 218 din Codul de procedura fiscala aprobat prin Legea 207/2015, daca organul de executare silita constata implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a creantelor fiscale, acesta va proceda la incetarea masurilor de realizare si la scaderea acestora din evidenta creantelor fiscale. Sumele achitate de debitor in contul unor creante fiscale, dupa implinirea termenului de prescriptie, nu se restituie.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016