Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tipuri de impozite: tot ce trebuie sa stii despre impozitele din Romania

18-Apr-2023
5877
Tipuri de impozite: tot ce trebuie sa stii despre impozitele din Romania

In acest articol vom discuta despre tipurile de impozite care exista in Romania si ce cota de impozitare trebuie sa plateasca firmele mari, IMM-urile, PFA-urile, II-urile sau IF-urile pentru acestea.

Tipuri de impozite

Tipuri de impozite care trebuie platite in Romania de anumite persoane, in functie de activitatea pe care o desfasoara, dar si de venitul pe care il obtin, sunt:

  • impozit pe profit
  • impozit pe venit
  • impozit pe veniturile microintreprinderilor
  • impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti
  • taxa pe valoarea adaugata TVA
  • impozite taxe locale

Tipurile de impozite conform codului fiscal

Impozitul pe profit

Impozitul pe profit, precum si celelalte impozite pentru care legislatia fiscala prevede efectuarea de plati anticipate, se reflecta distinct in contabilitate, pe seama cheltuielilor si a conturilor de datorii, cu evidentierea separata a achitarii contravalorii acestora.

Rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.

La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31. Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.

Sunt peste 160 (!) de legi, ordonante de urgenta, hotarari ale guvernului si ordine emise de Ministerul Finantelor si de ANAF in domeniul TVA! Toate modificarile din Codul Fiscal sunt explicate si detaliate in aceasta lucrare CLICK»

Cine plateste impozit pe profit

Asa cum apare in Codul Fiscal, urmatoarele persoane juridice pot avea obligatia de a plati impozit pe profit:

  • companiile nationale;
  • societatile nationale;
  • regiile autonome, indiferent de subordonare;
  • societatile, indiferent de forma juridica de organizare si de forma de proprietate, inclusiv cele cu participare cu capital strain sau cu capital integral strain;
  • societatile agricole si alte forme de asociere agricola cu personalitate juridica;
  • cooperativele agricole;
  • societatile cooperative;
  • institutiile financiare si institutiile de credit;
  • asociatiile, organizatiile, precum si orice alta entitate ce are statutul legal de persoana juridica si este constituita potrivit legislatiei romane.

 

Cota impozitare impozit pe profit

In 2023, conform legislatiei in vigoare, cota de impozitare pentru impozitul pe profit este de 16%.

Impozit pe venit

Impozitul pe venit este acel impozit care trebuie platit catre stat de angajati sau de persoanele care obtin venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din alte surse, din chirii, din investitii, din jocuri de noroc, din pensii, din piscicultura si silvicultura, din premii, din salarii si asimilate salariilor, din transferul proprietatilor imobiliare.

Detalii despre impozitul pe venit, AICI»

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

In categoria microintreprinderilor intra acele societati care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: 1. a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

Sunt peste 160 (!) de legi, ordonante de urgenta, hotarari ale guvernului si ordine emise de Ministerul Finantelor si de ANAF in domeniul TVA! Toate modificarile din Codul Fiscal sunt explicate si detaliate in aceasta lucrare CLICK»

Plafonul de 500.000 euro se aplica doar incepand cu veniturile aferente anului 2023.

2. capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

3. nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii;

4. a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale; a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 – «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in proportie de peste 80% din veniturile totale;

5. are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);

De retinut! O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor daca in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective are cel putin un salariat.

6. are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlu - rilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.

Cota de impozitare pentru impozitul pe veniturile micro

Din 2023 se aplica o cota unica de impozitare de 1% daca firma indeplineste toate conditiile mentionate mai sus.

Impozitul pe veniturile obtinute de nerezidenti din Romania

Nerezidentii care obtin venituri din Romania au obligatia de a plati impozit pe veniturile obtinute din: dividende de la un rezident, dobanzi de la un rezident, redevente de la un rezident, comisioane de la un rezident, venituri din activitati sportive si de divertisment desfasurate in Romania, indiferent daca veniturile sunt primite de catre persoanele care participa efectiv la asemenea activitatisau de catre alte persoane, etc.

Regula generala de impozitare este aceea potrivit careia, pentru veniturile obtinute, se retine impozit pe venitul nerezidentilor in cota de 10%,respectiv 16%.

Prin exceptie, pentru cazurile in care beneficiarii veniturilor prezinta certificatul de rezidenta fiscala, se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul furnizorului.

Taxa pe valoarea adaugata – TVA

Cota standard se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse, iar nivelul acesteia este de 19%, incepand cu data de 1 ianuarie 2017.

Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentu prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri prevazute la art. 291 alin. (2) din Codul fiscal. Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarile si prestarile de servicii prevazute de Codulfiscal la art. 291 alin. (3).

In cadul operatiilor supuse cotei de 5% se afla si livrarea locuintelor, ca parte a politicii sociale. Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia celor pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.

Impozite si taxe locale

Impozitele si taxele locale sunt colectate de autoritatile locale din sate, comune, orase, judete.

Acestea sunt stabilite de fiecare autoritate locala:

  • Impozit si taxe pe cladiri,
  •  Impozit si taxe pe terenuri,
  • Taxe pe mijloacele de transport,
  • Taxe la eliberarea certificatelor, avizelor si a autorizatiilor,
  • Impozit pe spectacole,
  • Taxe hoteliere,
  • Alte taxe locale, etc.
Sunt peste 160 (!) de legi, ordonante de urgenta, hotarari ale guvernului si ordine emise de Ministerul Finantelor si de ANAF in domeniul TVA! Toate modificarile din Codul Fiscal sunt explicate si detaliate in aceasta lucrare CLICK»

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemple de posibile subiecte de la examenul CECCAR 2025

    • Ca in fiecare an, examenul CECCAR va fi, putin spus, dificil. Este normal, dat fiind ca accesul in Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania echivaleaza cu recunoasterea profesionala si inseamna un pas extrem de important in cariera oricarui contabil! Examenul realizeaza practic o selectie foarte dura si asa se si explica de ce, odata trecut de acest hop, intrati intr-un grup de profesionisti extrem de bine vazuti (si de bine platiti). In calitate de expert contabil...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Cum vor trece la impozit pe profit firmele care NU se mai incadreaza in plafonul de 250.000 euro al regimului micro

    • Un nou act normativ, mai exact OUG 156/2024, a adus noi modificari in privinta plafonului microintreprinderilor. Acesta a scazut de la suma de 500.000 euro, la 250.000 euro, incepand cu anul 2025. Microintreprinderi care NU se mai incadreaza in plafonul de 250.000 euro. Cum se face trecerea la impozit pe profit din 1 ianuarie 2025 In acest context, un contribuabil se intreaba cum poate face trecerea la impozit pe profit din 1 ianuarie 2025 daca nu se mai incadreaza in criteriile cumulative...» citeste mai departe aici

  • Firmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca nu se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro

    • Pentru ca plafonul pentru aplicarea regimului micro a fost modificat, scazand de la 500.000 euro la 250.000 euro, firmele care nu se mai incadreaza in aceasta conditie la final de 2024 trebuie sa treaca, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, la impozitul pe profit. Pentru a schimba vectorul fiscal se va depune D700 pana pe 31 martie, la ANAF. Firmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca sunt obligate sa treaca la impozit pe profit O microintreprindere cu veniturile realizate la data...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Case de marcat electronice. Noutati fiscale care se aplica in 2025

    • Pentru anul 2025 au aparut mai multe noutati legate de casele de marcat electronice fiscale. Printre principalele modificari se numara reglementarea noilor obligatii privind inscrierea codului de identificare fiscala pe bonurile fiscale, implementarea codurilor QR, dar si reluarea unor sanctiuni contraventionale din 2025. In plus, bonul fiscal tiparit si inmanat clientilor nu va mai fi obligatoriu la platile cu cardul, decat atunci cand este solicitat de cumparatori. De asemenea, nu este...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016