
Raportul Special
realizat de specialisti
SECTIUNEA a 52 -a
Deplasarea intracomunitara a produselor cu accize platite
--------------
Sectiunea a 52-a a Cap. I din Titlul VII a fost introdusa de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
Produse cu accize platite, utilizate in scopuri comerciale in Romania
ART. 1924
(1) In cazul in care produsele supuse accizelor, care au fost eliberate deja in consum intr-un stat membru, sunt detinute in scopuri comerciale in Romania, acciza va fi perceputa in Romania.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Manual de politici contabile - Stick USB
(2) Sunt considerate scopuri comerciale toate scopurile, altele decat nevoile proprii ale persoanelor fizice.
(3) Acciza este datorata, dupa caz, de catre comerciantul din Romania sau de persoana care primeste produsele pentru utilizare in Romania.
(4) Produsele prevazute la alin. (1) circula intre statul membru in care au fost deja eliberate in consum si Romania, insotite de documentul de insotire simplificat.
(5) Comerciantul sau persoana la care se face referire la alin. (3) trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
a) inaintea expedierii produselor sa dea o declaratie autoritatilor fiscale competente in legatura cu locul unde urmeaza sa fie primite acestea si sa garanteze plata accizelor;
b) sa plateasca accizele, potrivit prevederilor art. 193;
c) sa se supuna oricaror controale care sa permita autoritatii fiscale competente confirmarea primirii efective a marfurilor si plata corespunzatoare a accizelor.
(6) In cazul produselor supuse accizelor, care au fost deja eliberate in consum in Romania si care sunt livrate intr-un alt stat membru, comerciantul care a efectuat livrarea poate beneficia de restituirea accizelor platite in Romania, conform art. 192^6.
--------------
Art. 1924 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
Documentul de insotire simplificat
ART. 1925
(1) Documentul de insotire simplificat se intocmeste de catre expeditor in 3 exemplare si se utilizeaza dupa cum urmeaza:
a) primul exemplar ramane la expeditor;
b) exemplarele 2 si 3 ale documentului de insotire simplificat insotesc produsele accizabile pe timpul transportului pana la primitor;
c) exemplarul 2 ramane la primitorul produselor;
d) exemplarul 3 trebuie sa fie restituit expeditorului cu certificarea receptiei si cu mentionarea tratamentului fiscal ulterior al marfurilor in statul membru de destinatie, daca furnizorul solicita in mod expres acest lucru in cadrul unei cereri de restituire de accize.
(2) Modelul documentului de insotire simplificat va fi prevazut in norme.
--------------
Art. 1925 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
Restituirea accizelor pentru produsele cu accize platite
ART. 1926
(1) Un comerciant in timpul activitatii sale poate sa solicite restituirea accizelor aferente produselor accizabile care au fost eliberate in consum in Romania, atunci cand aceste produse sunt destinate consumului in alt stat membru, cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) inainte de expedierea produselor, comerciantul expeditor trebuie sa faca o cerere de restituire la autoritatea fiscala competenta si sa faca dovada ca acciza a fost platita;
------------
Lit. a) a alin. (1) al art. 192^6 a fost modificata de pct. 83 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 106 din 4 octombrie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 18 octombrie 2007.
b) livrarea produselor catre statul membru de destinatie se face in conformitate cu prevederile art. 192^4;
c) comerciantul expeditor trebuie sa prezinte autoritatii fiscale competente copia returnata a documentului prevazut la art. 192^5, certificata de catre destinatar, care trebuie sa fie insotita de un document care sa ateste ca acciza a fost platita in statul membru de destinatie. De asemenea, comerciantul expeditor va prezenta adresa biroului autoritatii fiscale competente din statul membru de destinatie si data de acceptare a declaratiei destinatarului de catre autoritatea fiscala competenta a statului membru de destinatie, impreuna cu numarul de inregistrare a acestei declaratii.
(2) Pentru produsele supuse accizelor, care sunt marcate si eliberate in consum in Romania, se pot restitui accizele de catre autoritatea fiscala competenta, daca aceasta autoritate a stabilit ca marcajele respective au fost distruse in conditiile prevazute in norme.
(3) In cazurile prevazute la art. 192^3, autoritatea fiscala competenta va restitui acciza platita doar atunci cand accizele au fost platite anterior in statul membru de destinatie, in conformitate cu procedura prevazuta la art. 192^3 alin. (5).
(4) In cazurile mentionate la art. 192^8 alin. (1), autoritatea fiscala competenta, la cererea vanzatorului, poate restitui acciza platita atunci cand vanzatorul a urmat procedurile prevazute la art. 192^8 alin. (4).
--------------
Art. 1926 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
Persoane fizice
ART. 1927
(1 ) Pentru produsele supuse accizelor si eliberate in consum in alt stat membru, achizitionate de catre persoane fizice pentru nevoile proprii si transportate de ele insele, accizele se datoreaza in statul membru in care produsele au fost achizitionate.
(2) Produsele achizitionate de persoane fizice se considera a fi destinate scopurilor comerciale, in conditiile si cantitatile prevazute in norme.
(3) Produsele achizitionate si transportate in cantitati superioare limitelor prevazute in norme si destinate consumului in Romania se considera a fi achizitionate in scopuri comerciale si, in acest caz, se datoreaza acciza in Romania.
(4) Acciza devine exigibila in Romania si pentru cantitatile de produse energetice eliberate in consum intr-un alt stat membru si transportate de persoane fizice sau in numele acestora, folosind modalitati de transport atipic. Se considera modalitati de transport atipic transportul carburantului altfel decat in rezervoarele autovehiculelor sau in canistre de rezerva adecvate, precum si transportul de produse de incalzire lichide altfel decat in autocisterne utilizate in numele comerciantilor profesionisti.
--------------
Art. 1927 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
Vanzarea la distanta
ART. 1928
(1) Produsele supuse accizelor, cumparate de catre persoane care nu au calitatea de antrepozitar autorizat sau de operator inregistrat ori neinregistrat si care sunt expediate sau transportate direct ori indirect de catre vanzator sau in numele acestuia, sunt supuse accizelor in statul membru de destinatie. In intelesul prezentului articol, statul membru de destinatie este statul membru in care soseste trimiterea sau transportul de produse accizabile.
(2) Livrarea produselor supuse accizelor, eliberate deja in consum intr-un stat membru si care sunt expediate sau transportate direct ori indirect de catre vanzator sau in numele acestuia catre o persoana prevazuta la alin. (1), stabilita intr-un alt stat membru, face ca acciza sa fie datorata pentru respectivele produse in statul membru de destinatie. In aceasta situatie, accizele platite in statul membru de provenienta a bunurilor vor fi rambursate la cererea vanzatorului, in conditiile stabilite prin norme.
(3) Acciza statului membru de destinatie va fi datorata de vanzator in momentul efectuarii livrarii.
(4) Statul membru in care vanzatorul este stabilit trebuie sa se asigure ca acesta este in masura sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
a) sa garanteze plata accizelor in conditiile fixate de statul membru de destinatie inaintea expedierii produselor si sa asigure plata accizelor dupa sosirea produselor;
b) sa tina contabilitatea livrarilor de produse.
--------------
Art. 1928 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
Reprezentantul fiscal
ART. 192 9
(1) Pentru produsele supuse accizelor provenite dintr-un alt stat membru, antrepozitarul autorizat expeditor poate desemna un reprezentant fiscal.
(2) Reprezentantul fiscal trebuie sa fie stabilit in Romania si inregistrat la autoritatea fiscala competenta.
(3) Reprezentantul fiscal trebuie ca in locul si in numele destinatarului, care nu are calitatea de antrepozitar autorizat, sa respecte urmatoarele cerinte:
a) sa garanteze plata accizelor, in conditiile stabilite de autoritatile fiscale competente din statul membru de destinatie;
b) sa plateasca accizele la momentul receptionarii marfurilor, conform procedurilor stabilite prin norme;
c) sa tina contabilitatea livrarilor de produse;
d) sa indice autoritatii fiscale competente locul in care sunt livrate marfurile.
(4) Pentru situatiile reglementate la art. 192^8, vanzatorul poate desemna un reprezentant fiscal, in forma si maniera prevazute la alin. (2) si (3).
--------------
Art. 1929 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
Declaratii privind achizitii si livrari intracomunitare
ART. 19210
Operatorii inregistrati si neinregistrati, precum si reprezentantii fiscali au obligatia de a transmite autoritatii fiscale competente o situatie lunara privind achizitiile si livrarile de produse accizabile, pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera situatia, in conditiile stabilite prin norme.
--------------
Art. 19210 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Titlul II, Capitolul II pct. 71 - 861Titlul II, Capitolul 3Titlul VII, Capitolul 1, Sectiunea 81Titlul III, Capitolul I pct. 1 - 17Titlul III, Capitolul IV pct. 133 - 139Ultimele articole
Titlul IV pct. 1 - 17Titlul III, Capitolul XII pct. 190 - 211Titlul III, Capitolul XI pct. 182 - 189Titlul III, Capitolul X pct. 153 - 1811Titlul III, Capitolul IX pct. 152Articole similare
Noi reguli privind formularul Adeverinta de venitE oficial: platim impozitele si taxele cu cardul!Documentar fiscal: Prevederi actuale referitoare la profitul impozabil si sediile permanenteRaportarile contabile la 30 iunie 2023 se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestiuniiNoutati Legislatie Fiscala 29 septembrie - 03 octombrie 2008Ultimele articole
Esalonarea simplificata. 4 schimbari introduse prin Ordinul 597/2025Esalonarea la plata clasica, MODIFICATA prin Ordinul 597/2025. Ce noutati vor apareaImpozitul pe constructii 2025. Ce schimbari au fost aduse prin OUG 21/2025Verificarea si depunerea Declaratiei Unice. La ce sa fie atenti contribuabilii in 2025Impozitul pe constructii. Bonificatie de 10% pentru firmele care achita impozitul pana pe data de 25 maiArticole similare
Bonul fiscal eronat. Poate fi corectat prin emiterea unui bon fiscal pe minus?In atentia contribuabililor care au achitat si NU au beneficiat pana in prezent de restituirea taxelor autoRO e-Transport. Obligatii, noutati in 2024 si lista produselor vizatePropunere legislativa pentru procedura de solicitare si eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu socialCodul fiscal 2011 - Titlul VII (partea a VII-a)Ultimele articole
Taxa pe stalp, MODIFICATA din nou de Guvern. Cotele de impozitare vor fi de 0,5% respectiv 0,25%Lista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025Examen Consultant Fiscal 2025. 4 + grile pentru nota 10 la examen!Ti-ai platit impozitele si taxele la timp in 2024? Statul iti da bani inapoi!Taxa pe stalp 2025. Contribuabilii care au aceasta obligatie trebuie sa modifice vectorul fiscalArticole similare
Completarea casutei de bonificatie in D100. Daca formularul a fost deja depus pentru trimestrele I si II, mai este nevoie de o declaratie rectificativa?Declaratia cod 394. E obligatoriu acordul de consultare a datelor?OG 6/2019: Anularea obligatiilor accesoriiTaxarea inversa va mai fi valabila doar pana pe 30 iunie 2022. Produse pentru care se aplica masuraEste OFICIAL! A fost aprobat Programul national de digitalizare a microintreprinderilor si IMM-urilor. Firmele au la dispozitie peste 20 de activitati eligibileUltimele articole
[IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utileSANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025E-Factura. Facturile cu valoare zero trebuie sau nu transmise in sistem?Leasing financiar autoturism. Cheltuiala cu amortizarea este deductibila integral?Impozitul pe profit. Greseala frecventa care te lasa fara bonificatia de 3%Sfaturi de la experti
Intrebare: Referitor la declaratia 406-SAF-T, care trebuie depusa de o asociatie cu activitate economica, platitoare de TVA lunar si care are codul de TVA diferit de codul fiscal (CUI-ul) normal, puteti, va rog, sa-mi spuneti de pe care cod...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Vanzare mangal pe teritoriul Romaniei. Taxare inversa
Intrebare: Daca o societate a achizitionat mangal printr-o achizitie intracomunitara, iar ulterior vinde acest mangal pe teritoriul Romaniei unei persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA, acest tip de activitate intra in sfera...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar
Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177
E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?
Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA