Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Top 5 modificari din Codul fiscal actualizat 2017. Prevederi noi si obligatorii in OUG 3/2017

09-Ian-2017
12465

Ordonanta de Urgenta 3/2017 (OUG 3/2017) reprezinta deja un act normativ pe care il veti auzi citat anul acesta, fiind unul dintre documentele care a adus, la inceput de an, modificari legislative importante in structura noului Cod fiscal actualizat recent.

Alaturi de OUG 3/3017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicat in Monitorul Oficial nr. 16 din 06.01.2017, trebuie sa retinem si HG nr. 1/2017 privind majoraea salariuui minim si Legea celor 102 taxe nefiscale eliminate (Legea 1/2017).

VA RECOMANDAM si materialul cuprinzator: Noi prevederi legale privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor valabile in anul 2017. OFICIAL ANAF

 

Iata care sunt cele cinci modificari importante din Codul fiscal 2017:

1. Se aplica scutire de impozit pe profit pentru primii 10 ani de activitate pentru persoanele care desfasoara exclusiv activitati de inovare, cercetare-dezvoltare.

"Scutirea de impozit pe profit a contribuabililor care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetaredezvoltare Contribuabilii care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, definita potrivit Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si activitati conexe acesteia sunt scutiti de impozit pe profit in primii 10 ani de activitate. Aceasta facilitate fiscala va fi pusa in aplicare in conditiile respectarii reglementarilor in domeniul ajutorului de stat"


2. De la 1 februarie 2017 se considera microintreprindere persoana juridica care in exercitiul financiar anterior nu a depasit venituri in cuantum total de 500.000 euro, convertite in lei la cursul BNR de la finele exercitiului anterior, cu pastrarea celorlalte criterii de incadrare.


"Pentru anul 2016, acest plafon de 500.000 euro se determina in lei utilizand cursul de 1 euro = 4,5411 lei, respectiv reprezinta suma de 2.270.550 lei De retinut: plafonul este format din veniturile impozabile ale microintreprinderii, eliminandu-se cele care sunt scutite", atrage atentia consultantul fiscal Adrian Benta intr-o analiza recenta pentru HotNews.ro.

De retinut, potrivit acestuia, ca impozitul este obligatoriu si ca OUG 3/2017 "introduce o masura tranziorie pentru societatile platitoare de impozit pe profit existente la 31 decembrie 2016, acestea vor fi platitoare de impozit pe profit pentru luna ianuarie 2017, urmand ca sa depuna declaratia de impozit pe profit formular 101 pentru perioada 01-31 ianuarie 2017 pana pe data de 25 februarie 2017."

Astfel, persoanele in cauza platesc impozit pe microintreprindere de la 1 februarie 2017, in cota de 1% daca au 1 sau mai multi salariati si in cota de 3% pentru cei fara salariati. "Depasirea plafonului de 500.000 euro sau a procentului de 20% venituri din consultanta si management conduce la plata impozitului pe profit din trimestru cand s-au depasit plafoanele", mai aminteste consultantul fiscal.

3. Se aplica o scutire la plata impozitului pe venitul din salarii pentru angajatii incadrati pe 12 luni dupa cum urmeaza: "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an."


4. Se elimina plafonul reprezentand valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut la care se calculeaza CAS pensii.

"12. Alineatele (2) si (4) ale articolului 143 se modifica si vor avea urmatorul cuprins: (2) in situatia in care totalul veniturilor prevazute la alin. (1) este mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza in limita acestui plafon. Castigul salarial mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat."

5. Se mentine plafonul de 5 ori salariul mediu privind plata CAS pensii in cazul persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta valoarea anuala a normei de venit raportata la numarul de luni in care se desfasoara activitatea si nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 143 alin. (2), in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate, si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016