Raportul Special
realizat de specialisti
ANAF Iasi a publicat recent un material informativ cu privire la impozitul pe profit. Persoanele interesate pot afla care este cota de impozitare in 2021, cum se face plata si ce declaratii fiscale se depun in acest caz.
Sunt obligate la plata impozitului pe profit, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili :
a) persoanele juridice romane, cu urmatoarele exceptii:
Trezoreria Statului;
institutia publica, infiintata potrivit legii, cu exceptia activitatilor economice desfasurate de aceasta;
Academia Romana, precum si fundatiile infiintate de Academia Romana in calitate de fondator unic, cu exceptia activitatilor economice desfasurate de acestea;
Banca Nationala a Romaniei;
Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit potrivit legii;
SAF-T Ghid de raportare corecta
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
b) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania;
c) persoanele juridice straine rezidente in Romania potrivit locului conducerii efective;
d) persoanele juridice straine care realizeaza venituri din transferal proprietatilor imobiliare situate in Romania sau al oricaror drepturi legate de aceste proprietati, inclusiv inchirierea sau cedarea folosintei bunurilor proprietatii imobiliare situate in Romania, veniturile din exploatarea resurselor naturale situate in Romania, precum si veniturile din vanzarea cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana;
e) persoanele juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene.
f) persoanele juridice straine rezidente intr-un stat tert care desfasoara activitate in Romania prin intermediul unuia sau mai multor elemente tratate drept sedii permanente, in ceea ce priveste situatiile ce implica existenta unor tratamente neuniforme ale elementelor hibride sau tratamente neuniforme ale rezidentei fiscale
g) entitatea transparenta fiscal, in ceea ce priveste situatiile ce implica existenta unor tratamente neuniforme ale elementelor hibride inversate.
· Anul fiscal este anul calendaristic.
Cand un contribuabil se infiinteaza sau inceteaza sa mai existe in cursul unui an fiscal, perioada impozabila este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.
Cand un contribuabil se infiinteaza in cursul unui an fiscal, perioada impozabila incepe:
a) de la data inregistrarii acestuia in registrul comertului, daca are aceasta obligatie potrivit legii;
b) de la data inregistrarii in registrul tinut de instantele judecatoresti sau alte autoritati competente, daca are aceasta obligatie, potrivit legii;
c) pentru sediul permanent, de la data la care persoana juridica straina incepe sa isi desfasoare, integral sau partial, activitatea in Romania, cu exceptia sediului care, potrivit legii, se inregistreaza in registrul comertului, pentru care perioada impozabila incepe la data inregistrarii in registrul comertului.
d) de la data inregistrarii la organul fiscal central, pentru persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania.
Prin exceptie, contribuabilii care au optat, in conformitate cu legislatia contabila in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic pot opta ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar. Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal. Contribuabilii comunica organelor fiscale competente optiunea pentru anul fiscal modificat, in termen de 15 zile de la datainceperii anului fiscal modificat sau de la data inregistrarii acestora, dupa caz. Conform O.P.A.N.A.F. nr. 1699 din 25 octombrie 2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal (Monitorul Oficial nr. 1056 din 4 noiembrie 2021), prin depunerea formularelor de inregistrare fiscala, contribuabilii vor avea si posibilitateasa sa solicite modificarea anului fiscal .
Cota de impozit pe profit care se aplica asupra profitului impozabil este de 16%.
Contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si in cazul carora impozitul pe profit datorat pentru activitatile prevazute in acest articol este mai mic decat 5% din veniturile respective, sunt obligati la plata impozitului in cota de 5% aplicat acestor venituri inregistrate.
Rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, precum si pierderile fiscale.
Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.
Rezultatul fiscal se calculeaza trimestrial/anual, cumulat de la inceputul anului fiscal.
In scopul determinarii rezultatului fiscal, contribuabilii sunt obligati sa evidentieze in registrul de evidenta fiscala veniturile impozabile inregistrate intr-un an fiscal, precum si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, in acelasi an fiscal, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Declararea si plata impozitului pe profit trimestrial
Calculul, declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I - III.
Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit prevazut la art. 42. din Codul fiscal (pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator).
Formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat–se depune pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. Pentru trimestrul IV nu se depune declaratia 100.
Formularul 101 Declaratie privind impozitul pe profit se depune anual de catre platitorii de impozit pe profit, pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul. in cazul in care platitorul corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind "X" in spatiul specialprevazut in acest scop.
Declaratiile electronice 100 si 101 se transmit prin portalul e-guvernare.ro.
Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva cu lichidare, potrivit legii, au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la data depunerii situatiilor financiare.
Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile, definita prin Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Persoanele juridice straine care obtin venituri din transferul proprietatilor imobiliare situate in Romania sau al oricaror drepturi legate de aceste proprietati, inclusiv inchirierea sau cedarea folosintei bunurilor proprietatii imobiliare situate in Romania, venituri din exploatarea resurselor naturale situate in Romania, precum si veniturile din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la un resident au obligatia de a declara si plati impozit pe profit trimestrial.
Institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine - au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, data de 25 martie inclusiv a anului urmator.
Cultele religioase, unitatile de invatamant preuniversitar si institutiile de invatamant superior, particulare, acreditate, precum si cele autorizate, asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul. Exceptie fac cei ce au optat pentru an fiscal modificat, care au obligatia sa depuna declaratia si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat;Contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura au obligatia de a declara si de a plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul, cu exceptia celor ce au optat pentru an fiscal modificat, care au obligatia sa depuna declaratia si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat;
Optiunea pentru declararea si plata impozitului pe profit anual
Contribuabilii, altii decat cei mentionati mai sus, pot opta pentru calculul, declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie inclusiv a anului urmator.
Nu pot opta pentru sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit contribuabilii care:
a) au fost nou-infiintati, cu exceptia contribuabililor nou-infiintati ca efect al unor operatiuni de reorganizare efectuate potrivit legii;
b) au inregistrat pierdere fiscala sau nu au datorat impozit pe profit anual,
c) s-au aflat in inactivitate temporara sau au declarat pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati la sediul social/sediile secundare, situatii inscrise, potrivit prevederilor legale, in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz;
d) au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Optiunea pentru sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit se efectueaza la inceputul anului fiscal pentru care se solicita aplicarea sistemului anual.
Optiunea este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.
Conform O.P.A.N.A.F. nr. 1699 din 25 octombrie 2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal (Monitorul Oficial nr. 1056 din 4 noiembrie 2021), s-a renuntat la Formularul (012) "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit" care se depunea la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie, inclusiv, a anului fiscal pentru care se solicita aplicarea sistemului anual de declarare si plata a impozitului pe profit, respectiv a anului fiscal pentru care se renunta la optiunea de aplicare a acestui sistem. Astfel, potrivit acestui ordin, prin depunerea formularelor de inregistrare fiscala contribuabilii vor avea si posibilitateasa solicite modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit.
Contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private, aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective. Modelul si continutul declaratiei informative se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.(formularului 107 "Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private").
Baza legala:
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare Hotararea Guvernului 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
ORDIN Nr. 51/2021 din 18 ianuarie 2021 privind modificarea si completarea O.P.A.N.A.F nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa
ORDIN Nr. 4072/2020 privind modificarea O.P.A.N.A.F. nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si contiinutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele"
ORDIN Nr. 1825/2018 din 20 iulie 2018 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 107 "Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private
O.P.A.N.A.F. nr. 1699 din 25 octombrie 2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal (Monitorul Oficial nr. 1056 din 4 noiembrie 2021).
Sursa: ANAF
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Sesiune online ANAF cu tema Impozit specific 2017. Spete rezolvate de ANAFSituatiile financiare pentru anul 2022 pot fi depuse pana pe 31 mai 2023. Ce amenzi risca firmele in caz contrarCe e nou in Codul fiscal legat de IMPOZITUL PE PROFITNoul Ghid ANAF privind limita deducerilor unor cheltuieli incluse la calculul rezultatului fiscalFiscalitate in Romania si opiniile consultantilor privind impozitarea. Interviu EY RomaniaUltimele articole
Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineascaImpozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completareFirmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca nu se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euroMicrointreprindere in 2025. Plafonul de 250.000 euro se verifica pe baza veniturilor de la 31 decembrie 2024Dividende distribuite DUPA 1 ianuarie 2025. Ce cota de impozitare se aplica?Articole similare
Impozitul pe profit din 2022: Anumite firme NU il pot declara si achita pana pe 25 iunie 2023, conform OUG 153/2020Determinare plati anticipate impozit profit cu scutire in anul anterior. Ce impozit se declara in prezent?Cand si cum trebuie sa se inregistreze o microintreprindere pentru a plati impozit pe profit in 2023?ONG si PLATA IMPOZIT PE PROFIT. Ce obligatii prevede legea?Majorarea capitalului social si depasirea plafonului. Incadrare la impozit pe profitUltimele articole
ANAF avertizeaza! Exista o campanie de mesaje FALSE in numele institutiei, prin care se solicita plata impozitului pe anul 2022Trecere de la microintreprindere la plata impozitului pe profit in 2023. Cum se calculeaza impozitul in acest caz?Nedepunerea la timp sau completarea incorecta a D101 se sanctioneaza cu amenda de 5.000 de leiReminder ANAF! 25 iunie 2022 este termenul pentru depunerea declaratiei si plata impozitului pe profit, a impozitului micro si a impozitului specificReduceri de 50% pentru Webinarii! Vezi ofertele speciale de BLACK FRIDAYArticole similare
Care sunt declaratiile fiscale cu termene in luna aprilie 2014?Ce declaratii sunt supuse regimului de declarare derogatoriu?PFA - Centrul intereselor vitale si sediul permanentCamera Consultantilor Fiscali a stabilit data inscrierilor la examenul din 20 noiembrie 2020. Informatii utile pentru candidatiSanctiuni pentru firmele care NU au depus situatiile financiare sau declaratiile fiscale necesareUltimele articole
Acte necesare pentru infiintarea unui SRL: tot ce trebuie sa stiiCalendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024Luni, 25 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor DECLARATII FISCALE importanteIntocmire bilant contabil. Poate fi semnat de un consultant fiscal?Amnistie fiscala 2024: Contribuabilii trebuie sa depuna cererile pana pe 25 noiembrieSfaturi de la experti
Profit reinvestit activitate in domeniul agricol
Intrebare: O societate comerciala, platitoare de impozit pe profit de la 01.01.2024, cu activitate in domeniul agricol (cod CAEN 0111), este inregistrata in vectorul fiscal cu impozit pe profit anual, cu termen de depunere D101 si plata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Beneficii pentru plata in termen a impozitului pe profit
Intrebare: Va rog sa imi spuneti de ce facilitati beneficiem aferente anului 2024, mai precis la calculul impozitului pe profit, plata la termen etc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025
Impozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completare
Ajustarea de TVA. Ce inseamna, situatii in care intervine si studii de caz utile
Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uri
Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA