
Raportul Special
realizat de specialisti
Va reamimtim ca Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati a fost publicata in M.Of. nr. 812 din 14 octombrie si a intrat in vigoare de la data de 01 ianuarie 2017.
Cine aplica impozitul specific?
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit indiferent de cifra de afaceri sau de numarul de angajati, care desfasoara activitati corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN (activitate principala sau secundara):
5510 – "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare";
5520 – "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata";
5530 – "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere";
5590 – "Alte servicii de cazare";
5610 – "Restaurante";
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea Verde a Contabilitatii
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Entitatile platitoare de impozit pe profit sunt OBLIGATE la plata impozitului specific, daca la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) aveau inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile aferente codurilor CAEN prevazute mai sus;
b) nu se afla in lichidare.
NU APLICa impozitul specific:
Persoanele juridice platitori de impozit pe veniturile micro-intreprinderilor, potrivit titlului III din Codul fiscal.
PFA-urile, II-urile si alte forme de organizare neplatitoare de impozit pe profit
TERMENELE DE DECLARARE SI PLATA
Declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, suma de plata reprezentand o jumatate din impozitul specific anual: 25 iulie si 25 ianuarie.
Exceptie: contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului declara si platesc impozitul specific pana la data incheierii perioadei impozabile, luand in calcul si impozitul specific declarat si platit in semestrele anterioare
Contribuabilii care au fost platitori de impozit specific si care anterior au realizat pierdere fiscala recupereaza pierderea din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi, de la data la care au revenit la sistemul de impozitare pe profit
REGULI GENERALE DE APLICARE A IMPOZITULUI SPECIFIC
Pentru entitatile care aplica impozitul specific, anul fiscal este anul calendaristic (daca un platitor de impozit pe profit si-a modificat anul fiscal in anul 2016 prin depunerea Formularului 014, si de la 01.01.2017 trece la impozit specific, de la 1 ianuarie 2017, trebuie sa revina la anul calendaristic ca an fiscal.)
Contribuabilii care se infiinteaza in cursul anului care au inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN pentru impozitul specific si care aplica Titlul II din Codul fiscal, platesc impozitul specific, incepand cu anul urmator infiintarii.
TERMENELE DE DECLARARE A MENTIUNILOR
Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit comunica organului fiscal aplicarea impozitului specific, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific.
In cazul in care, la data de 31 decembrie inclusiv, cele 2 conditii prevazute in lege nu mai sunt indeplinite (obiect de activitate si sa nu se afle in lichidare), contribuabilii comunica organului fiscal iesirea din acest sistem de impunere, pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator.
Contribuabilii care au mai multe unitati determina impozitul specific anual prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati.
Contribuabilii care desfasoara mai multe activitati cu codurile CAEN prevazute in lege, cu exceptia celor care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier, determina impozitul specific prin insumarea impozitelor stabilite pentru fiecare activitate desfasurata.
Atunci cand intervin modificari ca urmare a inceperii/incetarii unei activitati sau intervine modificarea suprafetelor aferente desfasurarii fiecarei activitati, incepand cu semestrul urmator acestor modificari, contribuabilii recalculeaza impozitul specific aferent perioadei ramase din an/perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat, prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei ramase din an/perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.
In situatia in care se infiinteaza o noua unitate cu activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute in lege, incepand cu semestrul urmator, contribuabilii recalculeaza impozitul specific aferent perioadei ramase din an, conform regulii de mai sus.
PERIOADA DE INACTIVITATE SAU INCETAREA ACTIVITATII
Pentru entitatile care inceteaza sa existe in cursul anului, impozitul specific se recalculeaza in mod corespunzator, prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei fiscale corespunzatoare fiecarei entitati, luand in considerare, daca este cazul, si modificarea impozitului specific in cursul anului.
Daca in cursul anului, un contribuabil intra in inactivitate temporara, acesta nu mai datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator.
Daca perioada de inactivitate inceteaza in cursul anului, contribuabilul datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator celui in care inceteaza perioada de inactivitate.
In cazul retragerii definitive de catre autoritatile competente a autorizatiei de functionare/certificatului de clasificare pentru toate activitatile prevazute in lege, entitatea este obligata la plata impozitului pe profit incepand cu trimestrul urmator retragerii autorizatiei de functionare/certificatului de clasificare. Astfel, entitatea are obligatia sa comunice organului fiscal iesirea din sistemul de impunere specific in termen de 15 zile de la finalul lunii in care a avut loc retragerea.
Sursa: ANAF
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Bonificatii de 5% sau 10% pentru firmele care platesc anticipat impozitul pe profitModificarile aduse Codului Fiscal, revizuite: Din ianuarie 2023 va fi abrogat IMPOZITUL SPECIFIC, insa firmele pot opta pentru plata impozitului microBuletin ANAF: Noutati legislative cu incidenta fiscala din perioada 10-16 aprilieCe facilitati fiscale au in 2022 contribuabilii care platesc impozit pe profit sau pe veniturile micro, conform OUG 153/2020Camera Consultantilor Fiscali a stabilit data inscrierilor la examenul din 20 noiembrie 2020. Informatii utile pentru candidatiUltimele articole
Microintreprindere in 2025. Cum se calculeaza bonificatia introdusa prin OUG 153/2020ANAF actualizeaza lista obligatiilor care se platesc in contul unicTaxe 2024. Anumite persoane juridice vor plati impozit suplimentar in 2024 si 2025, conform Legii 296/2023Anumite firme NU vor trece la plata impozitului pe profit in 2023, chiar daca depasesc plafonul de 500.000 euro pentru microintreprinderiData de 26 iunie 2023 este termenul limita pentru depunerea D100, D101 si D107Articole similare
OUG 3/2017. Cum se aplica scutirea de impozit a salariatilor sezonieri?Care sunt noutatile fiscale legate de PFA in 2017?Sesiune online ANAF cu tema Impozit specific 2017. Spete rezolvate de ANAFTrei impozite noi pe care le platim de anul acestaAngajatii din agricultura si industria alimentara, salariu minim de 3.000 lei din iunie 2022. Firmele vor datora taxe salariale REDUSEUltimele articole
Neautorizare CODURI CAEN. Amenzi de pana la 35.000 lei sau suspendarea activitatii in acest cazCODURI CAEN Rev. 3. Ce OBLIGATII au microintreprinderile, PFA-urile si SRL-urile din 2025CODURI CAEN. Ce CODURI CAEN trebuie sa aplice firmele care fac comert onlineCODURI CAEN. Afla care sunt TOATE codurile CAEN conform Rev. 3CODURI CAEN. Operatorii economici sunt obligati sa actualizeze codurile CAEN pana in septembrie 2026Articole similare
Continua controalele Antifrauda. Comerciantii si patronii acuza Antifrauda de hartuire si de inchiderea activitatii pentru sume derizoriiTratament servicii turistice. Cum tratam cheltuielile sociale?Inchiere camere/apartamente in scop turistic: Deschidere punct de lucru si dotare cu casa de marcatNou anunt privind aplicarea impozitului specific unor activitatiLegea 254/2015 modifica activitatea zilierilor. Noi categorii pentru care pot fi platiti zilieriiUltimele articole
Impozitul pe veniturile micro 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024Microintreprindere in 2024. Trece la impozit pe profit daca rata rentabilitatii depaseste 30%?Sanctiunile pentru e-Transport si e-TVA sunt amanate pana la 1 ianuarie 2025Microintreprindere in 2024. Se poate face trecerea la impozit pe profit in cursul anului?Pana pe 25 aprilie 2024 trebuie declarat si platit impozitul micro si cel pe profitArticole similare
DOSAR PFA 2017: Care sunt noutatile fiscale legate de PFA in 2017?Sesiune online ANAF cu tema IMPOZIT SPECIFIC 2017. Spete rezolvate de ANAFImpozit specific sau impozit in regim mixt? Verificati ce tip de impozit platiti! Studiu de cazDosar IMPOZIT SPECIFIC 2017: Norme, exemple, conditii impozit specific in regim mixt si toate informatiile in vigoareSfaturi de la experti
Rectificare date declarate in D300
Intrebare: Multumesc pentru raspuns. 1. Daca in martie las D390 neschimbat, atunci acesta va fi cu suma dublata; 2. Cum pot depune rectificativa la D300?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Revin asupra acestei spete. De data aceasta, societatea este platitoare de TVA: Agentie de turism ? platitoare de TVA, achizitioneaza un program dedicat agentiilor de turism, de unde factureaza, emite bon de comanda, contracte...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025
Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia
Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025
Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta
E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar
Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA