Raportul Special
realizat de specialisti
Ce si cum trebuie facut pentru a respecta INTEGRAL noua lege privind trimiterea angajatilor in somaj tehnic - aceasta este intrebarea la care tot mai multi angajatori incearca sa afle raspuns.
Somajul tehnic este reglementat de Codul muncii care, la art. 53, face urmatoarele precizari privind intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului:
Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Tot ce trebuie sa stiti legat de acest subiect gasiti in lucrarea “SOMAJUL TEHNIC – Ghid Practic” >>
Expertii nostri atrag atentia asupra faptului ca, desi somajul tehnic inseamna sa trimiteti oamenii acasa pentru perioada necesara - asta nu presupune si incetarea raporturilor de munca. Asadar, avantajul angajatilor este acela sa ei raman in continuare angajatii dvs. si vor veni la lucru imediat ce ii veti chema din nou.
Avantajul angajatorului este acela ca reduce astfel nu numai cheltuielile cu salariile si contributiile, ci si cheltuielile indirecte pe care le atrage dupa sine simpla prezenta a unui angajat in firma: consumabile, decontari diverse, energie electrica, apa la baie, convorbiri telefonice in interes personal.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
“SOMAJUL TEHNIC – Ghid Practic” este actualizata conform prevederilor OUG 30/2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 231/21.03.2020.
Deci, somajul tehnic inseamna mai putin stres pentru angajatori si pentru angajatii care s-ar putea teme ca ar fi disponibilizati din cauza restrangerii activitatii firmei pentru care presteaza servicii. De asemenea, un alt avantaj al somajului tehnic este acela ca acesta presupune mai multe lichiditati in contul firmei. Sunt beneficii reale, concrete, dar… cum procedati?
• Ce pasi trebuie sa urmati?
• Ce documente trebuie sa depuneti si unde?
• Cum apar persoanele aflate in somaj tehnic in declaratiile de la pensii, somaj, sanatate, concedii medicale?
• Puteti trimite in somaj tehnic orice angajat sau exista restrictii?
• Somajul tehnic se poate aplica doar unui anumit departament din firma?
Sunt doar cateva dintre intrebarile pe care vi le puneti si solutiile nu sunt deloc evidente.
Vesti bune, insa!
Toate raspunsurile pe care le doriti, legislatia aplicabila, procedurile, formularele necesare (gata scrise, trebuie doar sa le completati si sa le dati print) sunt disponibile acum in lucrarea Ghid practic. Somajul tehnic. Orice tine de somaj tehnic gasiti aici. Este cel mai potrivit instrument de lucru, 100% clar, 100% sigur si 100% eficient, gata sa va ajute sa traversati cu eleganta perioada dificila creata de coronavirus
IMPORTANT!
Informatiile din lucrare vor fi actualizate cu prevederile OUG anuntat vineri, 27 martie
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Sfaturi de la experti
Intrebare: Da, pierderile pe fiecare an sunt cumulate. Tinand cont ca in anul 2017 societatea a aplicat impozit pe venit micro, nu se merge un an in urma pentru recuperarea pierderii, respectiv si anul 2016? Care este calculul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Optarea pentru aplicarea regimului micro
Intrebare: In cazul in care se face angajarea cu 15.01.2024 a unui salariat (nu contract mandat) se poate opta pentru trecerea la impozit pe venit micro cu 01.04.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA