Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tranportatorii autorizati cer ANAF sa verifice serviciul UBER

15-Sep-2017
1733

Printr-un comunicat recent, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a cerut ANAF sa verifice modul in care aplicatia UBER incaseaza bani de la clienti, dupa ce compania de ride-sharing a lansat un proiect pilot prin care utilizatorii pot plati valoarea unei curse in numerar, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de asociatia transportatorilor.

"Vrem sa stim cum reusesc aceste firme sa functioneze si sa incaseze bani fara autorizatii si fara sa respecte legile romanesti. Vrem sa intelegem daca se face lobby pentru ca aceste firme sa fie protejate si cine sunt persoanele implicate in aceasta activitate de lobby. Salutam controalele facute in trafic de ANAF, de Politia Rutiera sau de Politia Locala si alte institutii abilitate ale statului, dar le cerem autoritatilor sa faca aceste controale si la firmele neautorizate, care fac transport ilegal si incaseaza bani fara a avea o baza legala, nu doar la transportatorii autorizati, asa cum s-a intamplat pana acum", se arata in comunicatul transmis de COTAR.

De asemenea, COTAR ameninta cu proteste daca autoritatile nu vor efectua controale pentru a stabili in baza caror legi functioneaza firmele care fac piraterie in taximetrie.

UBER Romania a lansat un proiect pilot, intitulat "De la CASH la CARD", care permite celor care nu au incercat UBER pentru ca nu au un card sau care sunt reticenti in legatura cu platile online, sa foloseasca initial serviciul achitand contravaloarea cursei in numerar.

Pentru a incuraja utilizatorii care folosesc numerar sa plateasca cu cardul, UBER a incheiat un parteneriat cu BCR pentru cardurile VISA, prin care utilizatorii care platesc cu numerar primesc cinci calatorii gratuite daca incarca in aplicatie un card BCR Visa, inclusiv un card prepaid.


Cu toate acestea, exista prevederi in vigoare care permit firmelor precum UBER sa functioneze si sa incaseze in mod legal bani de la clienti, iar faptul ca aceste plati se fac printr-un cont este chiar o metoda in plus de a evita evaziunea fiscala (asa cum se intampla in cazul firmelor obisnuite de taximetrie care nu permit plata cu cardul si care sunt obligate sa emita bonul fiscal).

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016