Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transfer de cesiune creante. La ce aspecte trebuie sa aveti grija!

16-Iun-2017
10507

In analiza de mai jos, stabilim in ce masura, daca o persoana fizica are un impumut catre o societate in valoare de 50.000 euro, se poate cesiona creanta pentru o suma de 10.000 euro catre alta companie.

Cesiunea de creanta este un contract incheiat intre cedent si cesionar, fata de care debitorul cedat are calitatea de tert. 

De regula, cesiunea de creanta transfera cesionarului toate drepturile pe care cedentul le are in legatura cu creanta cedata precum si drepturile de garantie si toate celelalte accesorii ale creantei cedate. Creanta este cedata prin simpla conventie a cedentului si a cesionarului, fara notificarea debitorului. Cesiunea de creanta este valabil incheiata prin realizarea acordului de vointa al partilor, fara sa fie necesara vreo alta formalitate suplimentara. In masura in care cesiunea este concretizata printr-o donatie, acest act trebuie sa fie incheiat in form? autentica, deoarece asa prevede legea pentru donatii. 

Cesiunea de creanta reprezinta o modalitate de transmitere a obligatiilor ce este in avantajul partilor, un mecanism ce ajuta la recuperarea creantelor si da posibilitatea, in mod special persoanelor juridice, sa participe activ la circuitul civil. 

Creanta se transmite la valoarea ei nominala (adica la valoarea rezultat? din titlul creantei, in limita ramasa neexecutat? efectiv la data producerii cesiunii de creanta).


Este posibila si o transmitere partiala a creantei privitoare la o suma de bani (cesiune partiala), caz in care cedentul si cesionarul au drepturi proportionale in incasarea creantei de la debitorul cedat.

Din punct de vedere contabil, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma achitata cedentului reprezinta venit pentru cesionar si respectiv cheltuieli pentru cedent. Data constatarii drepturilor si obligatiilor potrivit clauzelor contractuale reprezinta momentul recunoasterii venitului si al cheltuielilor. 

Conform termenilor si conditiilor prevazute in contractul de cesiune creanta, creanta poate fi cesionata la o valoare mai mica catre o alta companie.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea - Economist si expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Transfer de cesiune creante. La ce aspecte trebuie sa aveti grija!":
Rating:

Nota: 3.5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016