Transmitere facturi in E-Factura. Cum se calculeaza cele 5 zile lucratoare de la emiterea facturii?
La transmiterea prin sistemul e-factura a facturilor emise,cum calculez cele 5 zile lucratoare de la emiterea facturii? Iau in calcul si ziua emiterii facturii? Sau incep numaratoarea celor 5 zile lucratoare din ziua urmatoare emiterii facturii fiscale? Multumesc!
Termen transmitere factura in E-Factura – raspunsul specialistului:
In contextul legislatiei romanesti aplicabile in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, termenul de 5 zile lucratoare pentru transmiterea facturilor prin sistemul e-Factura trebuie calculat incepand cu ziua urmatoare emiterii facturii. Astfel, ziua in care factura este emisa nu este inclusa in numararea celor 5 zile lucratoare.
Acest mod de calcul este conform practicilor standard in legislatia comerciala si fiscala, unde termenele limita stabilite in zile lucratoare incep de obicei a doua zi dupa un eveniment sau o actiune, precum emiterea unei facturi. Prin urmare, daca factura este emisa pe data de 29 Aprilie 2024, prima zi a termenului de 5 zile lucratoare este 30 Aprilie 2024.
Atentie:
1. In perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024: Conform articolul LIX alin. 6) din Legea nr. 296/2023, raportarea facturilor in sistemul e-Factura se face in cinci zile lucratoare de la data emiterii facturii.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Achizitie servicii intracomunitare Cumparatorul ME SRL este societate platitoare de TVA. In acest caz, se inregistreaza factura de la Meta cu taxare inversa si se declara in decont 300 si declaratia 390?citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Avans spre decontare Un salon de infrumusetare (SRL) are plati lunare cu numerar (sub 5000 lei), mai mari decat incasarile prin casa de marcat in numerar. Aceste plati sunt suportate de administrator...citeste mai mult
2. De la 1 iulie 2024: OUG 115/2023 modifica termenul de raportare la cinci zile calendaristice, conform articolului LXVII din aceasta ordonanta.
Prin urmare, pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, termenul de transmitere a facturilor in sistemul e-Factura ramane de 5 zile lucratoare, iar incepand cu 1 iulie 2024, acest termen se schimba in 5 zile calendaristice. De asemenea, trebuie luat in considerare ca pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului de 5 zile lucratoare nu se sanctioneaza.
Temei legal Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
Art. LIX. -
(2) Operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278-279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia cu institutii publice, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. w) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind
Codul administrativ, altele decat cele efectuate in relatia B2G, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. m)din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, si altele decat cele prevazute la art. 6 din acelasi act normativ, au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
(6) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) - (3) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Codul fiscal
Art. 319. Facturarea
(15) Pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile prevazute la art. 294 alin. (2), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.
(16) Pentru alte operatiuni decat cele prevazute la alin. (15), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului
PortalCodulFiscal.ro. Dati click
AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Asociere in participatiune
Intrebare: Doua societati fac un contract de asociere in participatiune: Societatea A, platitoare de TVA, cu impozit pe profit de 16% si cota de participare 40%, Societatea B, neplatitoare de TVA, care este si liderul asocierii cu 60%. Societatea A face achizitii de produse si servicii pentru viitoarea activitate a asocierii, care va incepe doar peste cateva luni. Are dreptul Soc. A sa deduca TVA pe aceste facturi in conditiile in care liderul Soc. B nu este platitor de TVA? Societatea A a efectuat pana...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratament fiscal TVA prestare servicii catre o ONG
Intrebare: O societate comerciala neinregistrata in scopuri de TVA deruleaza un contract de presari servicii cu un client (ONG) din spatiul UE, obiectul contractului fiind servicii productie artistica, design grafic. Care este tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, este necesara obtinerea codului TVA intracomunitar pentru facturile emise catre ONG?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Eliminare creanta conform planului de reorganizare
Intrebare: Unitatea are creante de recuperat in valoare de 175.800 lei (cu TVA inclus), din 2015-2016, de la o societate aflata in reorganizare, al carei plan a fost aprobat in 2020. In 2021, valoarea creantei a fost anulata prin planul de reorganizare. Pentru aceasta creanta nu au fost constituite provizioane si nu s-a facut ajustare TVA. La 31.12.2024, se hotaraste scoaterea din evidenta a acestei creante. Se poate ajusta TVA? Pe langa autofactura si trecerea la regularizari in decont, ce alte obligatii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Liceu particular. Monografie contabila
Intrebare: ONG - asociatie, fondatoare al unui liceu privat infiintat ca personalitate juridica fara scop patrimonial, acreditat pentru ciclurile: prescolar, primar si gimnazial, are urmatoarele venituri: 1. Taxa de scolarizare pentru ciclurile primar si gimnazial; 2. Taxa de scolarizare pentru ciclul prescolar cu masa inclusa; 3. Taxa de scolarizare program prelungit. Avand in vedere veniturile mentionate, va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind incadrarea lor. Veniturile din taxa de scolarizare sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<