Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transmitere facturi in E-Factura. Cum se calculeaza cele 5 zile lucratoare de la emiterea facturii?

07-Mai-2024
6905
Transmitere facturi in E-Factura. Cum se calculeaza cele 5 zile lucratoare de la emiterea facturii?

La transmiterea prin sistemul e-factura a facturilor emise,cum calculez cele 5 zile lucratoare de la emiterea facturii? Iau in calcul si ziua emiterii facturii? Sau incep numaratoarea celor 5 zile lucratoare din ziua urmatoare emiterii facturii fiscale? Multumesc!

Termen transmitere factura in E-Factura – raspunsul specialistului: 

In contextul legislatiei romanesti aplicabile in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, termenul de 5 zile lucratoare pentru transmiterea facturilor prin sistemul e-Factura trebuie calculat incepand cu ziua urmatoare emiterii facturii. Astfel, ziua in care factura este emisa nu este inclusa in numararea celor 5 zile lucratoare.

Acest mod de calcul este conform practicilor standard in legislatia comerciala si fiscala, unde termenele limita stabilite in zile lucratoare incep de obicei a doua zi dupa un eveniment sau o actiune, precum emiterea unei facturi. Prin urmare, daca factura este emisa pe data de 29 Aprilie 2024, prima zi a termenului de 5 zile lucratoare este 30 Aprilie 2024.

Atentie:

1. In perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024: Conform articolul LIX alin. 6) din Legea nr. 296/2023, raportarea facturilor in sistemul e-Factura se face in cinci zile lucratoare de la data emiterii facturii.



2. De la 1 iulie 2024: OUG 115/2023 modifica termenul de raportare la cinci zile calendaristice, conform articolului LXVII din aceasta ordonanta.

Prin urmare, pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, termenul de transmitere a facturilor in sistemul e-Factura ramane de 5 zile lucratoare, iar incepand cu 1 iulie 2024, acest termen se schimba in 5 zile calendaristice. De asemenea, trebuie luat in considerare ca pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului de 5 zile lucratoare nu se sanctioneaza.

Temei legal 
Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
Art. LIX. -

(2) Operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278-279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia cu institutii publice, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. w) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, altele decat cele efectuate in relatia B2G, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. m)din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, si altele decat cele prevazute la art. 6 din acelasi act normativ, au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

(6) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) - (3) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Codul fiscal

Art. 319. Facturarea

(15) Pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile prevazute la art. 294 alin. (2), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.

(16) Pentru alte operatiuni decat cele prevazute la alin. (15), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.


Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Transmitere facturi in E-Factura. Cum se calculeaza cele 5 zile lucratoare de la emiterea facturii?":
Rating:

Nota: 3.95 din 19 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in data de 20 mai 2024

    • Conform legislatiei in vigoare, luni 20 mai 2024, se implineste termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 mai 2024, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii organului fiscal cu privire la aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare: - Formularul 010 ”Declaratia de inregistrare...» citeste mai departe aici

  • Registrul de Evidenta Fiscala: Obligatii si Model

    • Registrul de Evidenta Fiscala este un document important si necesar pentru persoanele fizice autorizate (PFA), iar in acest articol vom vedea cine are aceasta obligatie mai exact, cum se completeaza actul, dar si un model care vine in ajutorul contribuabililor. Ce este Registrul de Evidenta Fiscala Registrul de Evidenta Fiscala este un document in care sunt inscrise de catre persoanele fizice autorizate cheltuielile deductibile, veniturile impozabile si baza impozabila. Astfel poate fi stabilit...» citeste mai departe aici

  • Case de marcat electronice 2024. Raportul Z poate fi emis de doua ori intr-o zi?

    • Referitor la casele de marcat: Zilnic, in jurul orei 12, se ridica de la punctele fixe banii in vederea depunerii la banca, de catre un angajat al firmei. Intre ora 14 si 15 la depozitul central se totalizeaza incasarile de la toate punctele de vanzare si se ridica in acest interval, tot zilnic, de catre firma de colectare numerar, care ii depune la banca a doua zi.Tot la depozitul central se centralizeaza datele si se intocmeste registrul de casa. Astfel, ridicam in mijlocul zilei o parte din...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016