Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transportul salariatilor la si de la locul de munca, decontare partiala

24-Iun-2019
10861

In studiul de caz propus astazi vom vorbi despre o societate care isi are sediul (inclusiv fabrica de confectii) in afara localitatii majoritatii angajatilor (distanta 18 km) si din acest motiv salariatii au la dispozitie o conventie de la si pana la locul de munca. Exista posibilitatea ca societatea sa plateasca 70% din valoarea facturilor transportatorului, iar diferenta de 30% sa se retina salariatilor? Ce implicatii sunt din punct de vedere fiscal pentru ambele parti, dar si in privinta TVA-ului din factura? In cazul impartirii in procentele mai sus mentionate, care este monografia contabila? 

Raspunsul specialistului

In ceea ce priveste impozitul pe profit conform prevederilor art. 25, alin. (3), lit. b) punctul 4 din Codul fiscal:
„(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
……………………………….
4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern;

Pentru ca decontarea transportului la si de la locul de munca sa se incadreze in prevederile legale mai sus mentionate, trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca sau in regulamentul intern al societatii. Prin urmare, din punct de vedere al impozitului pe profit, aceste cheltuieli sunt deductibile limitat, in limita unei cote de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu personalul.


Referitor la impozitul pe venitul din salarii datorat de angajati, conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal nu constituie venit impozabil, in sensul impozitului pe venit, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului. Asadar, pentru salariat, contravaloarea serviciului de transport la si de la locul de munca nu este un venit impozabil, iar in conformitate cu prevederile art. 142, lit. b) din acelasi act normativ, acest venit nu intra nici in baza de calcul al contributiilor sociale,

In ceea ce priveste TVA-ul, daca exista factura emisa de societatea de transport,intocmita conform prevederilor Codului fiscal, se considera ca transportul respectiv este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a firmei, in aceste conditii taxa pe valoarea adaugata din facturile de transport este deductibila 100%.

Monografie contabila:
- Inregistrare factura de transport
% = 401
624
4426

- Pentru partea din contravaloarea facturii de transport suportata de catre salariati:
428 = 758x si concomitent
421 = 428 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016