Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratament contracte de comision

07-Dec-2010
6061

Irina Coma, valabil la 07-Dec-2010

Intrebare: Societatea comerciala X comercializeaza pachete de servicii de promovare in sistem piramidal (Multy Level Marketing).In acest sens societatea X a incheiat contracte de comision cu doua categorii de colaboratori:

a)- diverse persoane fizice (unii desfasoara lunar aceasta activitate, altii sporadic)
b)- persoane fizice autorizate

1.Ce fel de impozite, taxe, datoreaza societatea X la bugetul statului pentru fiecare categorie de colaboratori?
2.Ce declaratii se depun la Administratia Financiara si la ce rubrici se completeaza acestea?

Pune si tu o intrebare Specialistilor in Fiscalitate
Detalii Click Aici

Raspuns:
In mod normal, pentru ambele categorii de persoane fizice care desfasoara aceasta activitate fie cu caracter de regularitate (lunar), fie sporadic, pentru veniturile platite in baza contractelor de comision, societatea va retine doar impozit de 10% sau 16% conform optiunii exercitate la semnarea contractului, conform art.52 alin. (1) lit. c).

Persoana fizica respectiva este obligata sa se asigure in sistemul de pensii si de sanatate, si sa declare si sa isi plateasca singur contributiile aferente si totodata, in cazul in care se opteaza pentru retinerea unui impozit de 10% va trebui sa isi plateasca si diferenta de 6% la bugetul de stat.

Societatea va depune declaratia 100 la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii impozitului de 10% sau 16%, completata la rd. 11 ? Impozit pe venit -consignatie, contract agent/comison/mandat comercial. Daca impozitul retinut este de 10%, atunci societatea va avea obligatia depunerii, pana la data de 28 /29 februarie a anului urmator a Declaratiei 205 completata nominal cu impozitul retinut pentru fiecare persoana. Daca impozitul retinut este de 16%, atunci societatea va avea obligatia depunerii, pana la data de 30 iunie a anului urmator a Declaratiei 205 completata nominal cu impozitul retinut pentru fiecare persoana.

Am spus in mod normal, deoarece acest tratament se aplica in cazul in care activitatea desfasurata de respectivele persoane fizice nu indeplineste conditiile pentru ca aceasta sa fie reconsiderata ca fiind dependenta, caz in care societatae va datora toate contributiile sociale (individuale si ale angajatorului), la fel ca pentru un salariat.

Reconsiderarea activitatii ca dependenta se face in baza art 7 alin.2.1 din Codul fiscal:
?2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.?

Normele metodologice de aplicare ale acestui articol prevad:

?1. O activitate poate fi reconsiderata, potrivit criteriilor prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia?

In cazul in care sunt incheiate contracte cu persoane fizice autorizate, daca acestea va emit factura pentru serviciile de comision prestate, nu aveti nicio obligatie de retinere, declarare si plata a vreunui impozit sau contributie. Raman valabile prevederile referitoare la activitatea dependenta, in acest caz, daca se indeplineste cel putin una din conditiile precizate, recomandandu-va sa incheiati contracte de munca cu persoanele respective.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016